Oamenii ne judecă doar după două criterii când ne întâlnesc prima dată. Care sunt acestea?

-


Un psiholog de la Harvard spune că oamenii te judecă în funcţie de două criterii când te întâlnesc pentru prima dată. Iată care sunt acestea!

Profesorul de la Harvard Business School, Amy Cuddy, care studiază primele impresii pe care ni le facem asupra unei persoane, împreună cu colegii psihologi Susan Fiske și Peter Glick, de peste 15 ani, a descoperit noi modele de comportament în ceea ce privește aceste interacțiuni.

În noua sa carte, „Presence”, Amy Cuddy spune că oamenii răspund rapid la două întrebări când te întâlnesc pentru prima dată:

Pot avea încredere în această persoană?

Pot respecta această persoană?

Psihologii se referă, de obicei, la aceste perspective atunci când evaluează competenţele sau posibilitatea de a se apropia de o persoană.

Amy Cuddy spune că majoritatea oamenilor, în special în viaţa profesională, consideră că factorul cel mai important este competența, întrucât toţi doresc să demonstreze că sunt suficient de inteligenți și talentați pentru a ocupa o anumită funcţie.

Dar, de fapt, apropierea sau încrederea sunt cei mai importanţi factori în ceea ce privește modul în care oamenii evaluează alte persoane.

Totul are sens dacă ne gândim la strămoşii noştri pentru care era mai important să aibă încredere într-o persoană pentru a o primi în familie, decât dacă este competentă să facă diverse lucruri. Aşadar, în timp ce competența este foarte apreciată, Amy Cuddy spune că este evaluată numai după ce s-a instalat încrederea şi apropierea.

Prin urmare, dacă ne concentrăm prea mult doar pe abilitățile noastre de a face anumite lucruri şi doar pe competenţele dobândite s-ar putea să dăm greş. Acestea este şi cazul unor studenţi foarte inteligenţi care preferă să stea să înveţe şi evită evenimentele sociale, să ceară ajutor. Într-un final, conform psihologului, aceştia dispar, întrucât devin inabordabili. În plus, există şanse mai mari ca alte persoană să primească un loc de muncă, chiar dacă ei erau mai competenţi, întrucât oamenii nu reuşesc să aibă încredere în ei.

Citește și: 

Dieta alimentară care creşte riscul de diabet

Ce efecte poate avea încălzirea globală asupra sănătăţii oamenilor? Avertismentul specialiştilor

Ce efecte au, de fapt, suplimentele de vitamine asupra organismului

Urmărește Jurnaliștii.ro și pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi și mai importante știri ale zilei!


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.