UPDATE. Obiceiurile nesănătoase pe care le avem la mare. La ce riscuri ne expunem și cum putem evita neplăcerile. Unde este cea mai bună apă

-


De la bronzat, devenit la modă odată cu Coco Chanel, și până la bacteriile din apa mării care ne pot cauza infecții severe, riscurile la care ne expunem la plajă sunt multiple.

Da, este fancy să fii bronzat și nu de ieri, de azi, ci de aproape un secol, mai exact din anii ’20. De când Coco Chanel s-ar fi ars la soare, evident, în mod nedeliberat, într-o ieșire cu yachtul. Atunci s-a sfârșit cu preconcepția că bronzul ar fi semn distinctiv pentru clasa de jos, bronzul devenind venerat în Vest laolaltă cu tot arsenalul de produse cosmetice aferente. Cu toate că expunerea la soare este benefică pentru că stimulează sinteza vitaminei D, trebuie făcută în doze mici și întotdeauna cu mijloace de protecție. „Soarele de astăzi reprezintă îmbătrânirea prematură de mâine”, ne reamintește Paola Pasquali, dermatolog și membru al Comitetului de Media și PR din carul Academiei Europene de Dermatologie și Venerologie, potrivit publicației online OpenMind.

Însă pe lângă problematica esteticii, bronzul are și o explicație științifică: ne ajută să ne protejăm de radiațiile solare „Bronzarea este un răspuns biologic la expunerea la radiații ultraviolete”, explică pentru OpenMind Ellen Quillen, cercetător al Departamentului de Genetică din cadrul Institutului de Cercetare Biomedical din Texas.

Când ne bronzăm, anumite celule din piele numite melanocite ne protejează de efectele nocive ale radiației solare prin generarea de melanină, care acționează ca un scut protector împotriva razelor de lumină. Acest tip de radiații cauzează mutații în ADN – cu riscul de a provoca boala secolului, cancerul – și descompune substanțele nutritive cum ar fi acidul folic, responsabil pentru buna funcționare a celulelor. De asemenea, aceste radiații dăunează colagenului și altor proteine ale pielii, ceea ce sporește apariția ridurilor.

„Melanina este produsă și ambalată în vezicule care sunt transportate și acumulate în jurul celulelor pentru a-și proteja ADN-ul de radiațiile ultraviolete”, completează Paola Pasquali.

Concluzia este aceea că prin expunerea la soare, organismul nostru secretă melanină. Acest pigment absoarbe radiațiile și ne colorează pielea. „Este un mecanism de apărare”, explică Pasquali.

Copiii sub 2 ani, mai ales fetele, nu au voie în apa mării

Soarele nu este singurul de care ne bucurăm la plajă. Apa de îmbăiere, care este bună în toate stațiunile de pe litoralul românesc potrivit experților din cadrul Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța, este la fel de tentantă și de relaxantă. Pe lângă beneficiile cunoscute însă, ea poate reprezenta un risc pentru cei sensibili și nu numai.

Cu toate acestea,indicatorii E. Coli sunt în limitele admise în apa de îmbăiere din toate stațiunile, ne asigură autoritățile care efectuează rapoarte bilunare asupra concentrațiilor de Enterococi intestinali și de Escherichia coli.

Copiii sub doi ani nu trebuie să fie lăsați în apa mării, chiar dacă indicatorii acestor bacterii sunt în limitele admise, avertizează Răzvan Voicu, medic specialist în Medicină de Familie, care poate fi găsit la cabinetul său din cadrul clinicii Sante din Capitală.

„Bacteria E. Coli populează în general tractul digestiv, este foarte frecventă și de aceea la copii și la femei se fac des și infecții urinare cu Escherichia coli pentru că la femei tractul urinar este foarte apropiat de cel rectal și germenii din zona rectală pot ajunge în zona urinară, provocând infecții urinare.

Bacteria se ia și pe cale orală – dacă bei apă infestată cu acest germen poți avea episoade digestive urâte. De prevenit nu ai cum să o previi (infecția – n.r.), pentru că bacteria este foarte răspândită în mediul înconjurător. Copilul nu trebuie lăsat să bea apă din surse necunoscute, să introducă diverse obiecte în gură, să fie lăsat cu scutecele neschimbate.

La mare, nu se poate preveni. Nu i se poate administra antibiotic înainte (copilului – n.r.) pentru că nu se dă antibiotic preventiv. Antibioticul se dă atunci când încep să apară primele simptome: dacă este pe cale digestivă – diaree, cu febră, cu scaun cu mucozități, stare generală proastă și deshidratare; dacă este pe cale urinară – simptome specifice infecției urinare: urinări frecvente, urină mai colorată și mai tulbure, febră, posibil dureri. În acest ultim caz trebuie făcută urocultura pentru a stabili dacă infecția – pentru că la urină poate fi infecție cu foarte mulți microbi – este din cauza E. Coli. Dacă pe urocultură se dezvoltă un microb, atunci se face antibiograma pentru microbul respectiv.

Antibioticul nu se dă preventiv din această cauză – poți să iei sau să-i dai copilului un antibiotic care nu acționează pe E. Coli. Inclusiv E. Coli este de mai multe feluri și rezistențe, depinzând foarte mult și de organismul persoanei respective. Dacă a mai făcut infecție cu E. Coli (copilul sau adultul în cauză – n.r.), atunci microbul nu mai moare la antibioticul pe care l-a administrat acum trei luni, de exemplu, fiindcă are déjà rezistență. Trebuie administrat în acest caz un alt antibiotic. Deci nu există o prevenție. Pur și simplu, prevenția constă în a nu te expune la mediul din care poți lua bacteria.

În apa mării, bacteria există, chiar dacă în limitele admise. Persoanele expuse mai mult sunt copiii și, în general, femeile sunt mai expuse decât bărbații pentru că pe lângă infecția pe tract digestiv pe care o pot face toți oamenii, acestea sunt expuse să facă și infecție urinară”, a explicat doctorul Răzvan Voicu pentru Jurnalistii.ro.

Apa de cea mai bună calitate, locații

Urmare a solicitării de date și informații privind calitatea apei de îmbăiere de pe litoral, solicitare adresată de către Jurnalistii.ro Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța, am aflat următoarele:

  • Plajele cu cea mai bună apă – „Excelentă” – (din punct de vedere al prezenței bacteriei E. Coli) sunt:

Delfin Năvodari I Tabăra Delfin
Plaja Năvodari III Zona I Camping Marina Surf
Plaja Năvodari III Zona II Perla Majestic
Plaja Năvodari IV Zona 1 Popas III Mamaia
Plaja Mamaia I Zona 1 Tabăra Turist
Plaja Mamaia I Zona 2 Enigma
Plaja Mamaia II Estival
Plaja Mamaia III Vega
Plaja Mamaia IV Rex
Plaja Mamaia V Castel
Plaja Mamaia VI Cazino
Constanța I Delfinariu
Constanța II Modern
Cordon Eforie N Eforie S I Azur
Costinești II Forum
Olimp I Pescărie
Neptun II Neptun
Cap Aurora I Hotel Opal
Cap Aurora II Hotel Onix
Venus I Zona 2 Hotel Afrodita
Saturn I Adras

  • în fiecare sezon monitorizarea calității apei de îmbăiere este realizată de DSPJ Constanța prin analizarea de laborator a probelor de apă de mare prelevate din 48 de puncte fixe stabilite de-a lungul litoralului de la Năvodari la Vama Veche;
  • suplimentar s-au prelevat și analizat probe de apă de mare din localitățile Vadu și Corbu (plaje neamenajate).

anexa 1 clasificare

anexa 2 calitatea apei de imbaiere – reprezentare grafica

Citește și: Cum să nu te arzi la soare. Trei reguli simple pentru un bronz fără riscuri

Bacteria E. Coli lovește din nou. Controale INCLUSIV în Capitală

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.