Operațiune antiteroristă la granițele României

-


Conflictul armat din vestul Ucrainei – dintre grupul ultranaționalist Pravi Sektor (Sectorul Dreptei) și administrația de la Kiev – ar putea determina autoritățile ucrainiene să lanseze o operațiune antiteroristă în regiunea Transcarpatica, la frontiera cu România, Ungaria și Slovacia, transmite agenția TASS.

Conflictul a izbucnit în 12 iulie, între grupul ultranaționalist Pravi Sektor și autorități. Membrii Pravi Sektor refuză să predea armele și s-au implicat în confruntări cu serviciile ucrainene de securitate, în apropierea oraşului Mukaceve, situat în vestul Ucrainei. În acest context, șeful Direcției antiteroriste de la Kiev, Ghennadi Kuzneţov, a declarat pentru sursa citată că este posibil ca Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) să lanseze în zonă o operațiune antiteroristă.  „Serviciul ucrainean de securitate  analizează posibilitatea lansării unei misiuni antiteroriste în zona oraşului Mukaceve şi în toată regiunea Transcarpatia”, a declarat șeful Direcției antiteroriste. „Deocamdată, nu a fost luată nicio decizie în acest sens”, a subliniat oficialul ucrainean.

Schimb de focuri

Confruntările armate au izbucnit pe 12 iulie, în apropierea oraşului Mukaceve, situat în vestul Ucrainei, în apropierea frontierelor cu România, Ungaria şi Slovacia. Zeci de membri ai grupului paramilitar Pravi Sektor au venit la negocieri cu autorităţile înarmaţi cu puști automate şi lansatoare de grenade. Ambele părţi se acuză că ar fi deschis focul, iar confruntările s-au soldat cu cel puţin trei morţi, un civil şi doi membri ai Pravi Sektor. Alte 13 persoane au fost rănite. Organizaţia ultranaţionalistă, implicată în protestele violente care au condus la înlăturarea regimului prorus Viktor Ianukovici la începutul anului 2014 şi în conflictul separatist din estul Ucrainei, refuză predarea armelor, argumentând că vrea să oprească traficul ilegal cu ţigări spre Ungaria şi Slovacia, în contextul în care contrabanda i-ar îmbogăţi pe politicienii ucraineni.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

bookmark icon