Opt gadgeturi folosite de spioni în timpul Războiului Rece

-


Spionajul a fost parte integrantă a Războiului Rece dintre SUA şi URSS. În timp ce Hollywoodul a prezentat din  perspectivă romantică activitatea de spionaj, în realitate era un joc periculos între EST şi VEST, care însemna tortură, închisoare şi chiar execuţie pentru spioni.

 

În timpul Războiului Rece, spionii erau instruiţi să reziste şi să supravieţuiască în cele mai grele condiţii. URSS și SUA au cheltuit sume mari de bani pentru recrutarea şi pregătirea spionilor.  De asemenea, ambele superputeri au mai investit în dezvoltarea unor mici gadgeturi de la camerele de supraveghere minuscule la arme de foc, care au fost folosite cu succes de către spionii Războiului Rece, scrie historyonthenet.com

 1. Sedgley OSS .38 Glove pistol

  sursa foto: history on the net.com

Acest pistol de calibrul 38 a fost proiectat în Philadelphia de către Stanley M. Height şi a fost folosit de către Biroul de Informaţii Navale în timpul Războiului Rece. Arma era fixată în spatele unei mănuși din piele, iar spionul îl purta pe sub haine cu mâneci lungi pentru a-l camufla. Pistolul era folosit cu uşurinţă şi atunci când duşmanul intra în raza de acţiune, spionul îl putea împuşca direct în cap.

 1. Umbrela Bulgărească

  sursa foto: historyonthe net.com

Umbrela avea un dispozitiv pneumatic ascuns care injecta o substanţă otrăvitoare. Pe 7 septembrie 1978, un jurnalist bulgar, Georgy Markov a fost înţepat în picior cu vârful unei astfel de umbrele. El a murit patru zile mai târziu în spital. Nu au fost făcute niciodată  arestări sau acuzaţii de către autorităţile bulgare în acest caz.

 1. Toolkitul (n.r. Trusa de instrumente) CIA

  sursa foto: historyonthenet.com

Acest set de instrumente în miniatură a fost conceput pentru agenţii CIA ca să poată fi folosit în cazul în care viaţa acestora era în pericol. Dacă spionul era capturat de inamic, trusa cu instrumente îi putea salva viaţa.

 1. Pantoful cu transmițător în călcâi

  sursa foto: historyonthenet.com

Acest tip de gadget a fost dezvoltat de către KGB şi era folosit de agenţi pentru a înregistra şi monitoriza conversaţiile top secret. În tocurile pantofilor se instalau un microfon, care funcţiona pe bază de baterii şi putea asculta ore în şir persoanele ţintă fără a putea fi depistat.

 1. Pistolul din tubul de ruj ( Sărutul Morţii)

Agenţii KGB au folosit cu succes această armă în timpul Războiului Rece, care în literatura de specialitate a mai fost denumită şi „Sărutul Morţii”. Era un pistol de 4,5 mm montat în interiorul unui tub de ruj. Existența armei a fost descoperită pentru prima oară la un punct de trecere a frontierei în Berlinul de Vest. Răsucirea în jos a rujului  putea declanşa focul. (FOTO în deschiderea textului)

 1. Ochelarii Sinucigaşi

  sursafoto: historyonthenet.com

Aceşti ochelari conţineau un dispozitiv cu cianură în rama acestora. Spionul elibera otrava mişcând ramele ochelarilor. Era o modalitate de a evita tortura sau închisoare în momentul în care agentul cădea în tabăra adversă.

 1. Stiloul cu cerneală invizibilă al KGB

  sursa foto: Mirror.co.uk

În anii 50, spionajul sovietic a dezvoltat o serie de cerneluri invizibile care ajutau agenţii să  retransmiterea mesaje  fară a putea fi descoperiţi de către contraspionaj.

 8. Camera F-21 de buzunar

sursa foto: historyonthenet.com

Această cameră a fost dezvoltată de KGB în anii 60.  Lentilele sale erau ascunse în interiorul unei butoniere, iar printr-un fir agentul putea discret să pornească dispozitivul şi să filmeze. Acest tip de cameră era folosit la evenimente publice cât şi politice.

Mai puteţi citi şi: PNL și gluma cu vulpea

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.