România, în criză acută de venituri la buget? Explicaţiile economistului Mircea Coşea

-


Majorarea pensiilor cu 40% din septembrie şi dublarea alocaţiilor copiilor de la 1 august sunt în momentul „două pietre de moară” pentru Cabinetul Orban, care trebuie să caute soluţii urgente într-un an electoral complicat, în contextul în care defuncta guvernare PSD-ALDE a pus economia pe butuci. Fără investiţii majore şi bani la bugetul de stat, Guvernul liberal este prins într-o capcană a austerităţii, în timp ce politicile de restructurare a economiei şi a modului de colectare a banilor la bugetul de stat lipsesc cu desăvârşire.

Contactat de Jurnaliştii.ro, profesorul de economie, Mircea Coşea a declarat, că România a intrat într-o criză acută a veniturilor bugetare încă din vremea guvernării PSD-ALDE, care a crescut prea mult veniturile (salarii, pensii şi ajutoare sociale) fără a asigura din timp sursele de finanţare. De asemenea, Coşea a mai spus că expresia lipsei de bani la buget în vremea guvernării PSD-ALDE a fost OUG 114, „o şmecherie prin care au mutat banii dintr-o parte într-alta”, fără a ţine cont de situaţia economică.

sursa foto: profit.ro

„România a intrat într-o perioadă de criză a veniturilor, cel puţin eu aşa o numesc, şi nu mai are venituri pentru ce şi-a propus. Această criză a început demult odată ce PSD-ul a crescut veniturile, ceea ce a fost un lucru, dar trebuiau asigurate sursele de finanţare. Creşterea a fost mult prea mare şi abruptă şi nu a ţinut cont de dezvoltarea economiei. După 1 an de zile, guvernarea PSD-ALDE şi-a dat seama că nu are bani şi a găsit o soluţie care este de fapt o expresie de inechitate guvernamentală, şi anume OUG 114. A fost o şmecherie prin care luau banii dintr-o parte şi îi puneau într-alta. Au penalizat anumite sectoare economice: comunicaţiile, piaţa bancară şi energia, fără să creeze ceva, cu efecte negative. De fapt, în energie şi comunicaţii a avut un efect devastator întrucât nu au mai putut să facă investiţii. A adus avantaje economiei Federaţiei Ruse datorită OUG 114 întrucât am importat gaz la preţuri mari, iar extragerea gazului din Marea Neagră s-a oprit, iar prin condiţiile impuse investitorilor au determinat plecarea EXXON”, a declarat, pentru Jurnaliştii.ro, economistul Mircea Coşea.

Potrivit acestuia, guvernul liberal nu are nicio idee despre cum se produc banii în economie, fiind deschis la tăieri masive şi austeritate.

„Atunci a început criza, iar venirea noului Guvern este expresia lipsei de predictibilitate economică, pentru că neavând nicio idee despre cum se produc banii în economie, a introdus tăieri masive care duc la austeritate. Dacă ar citi analizele de acum 15 ani ale lui (Joseph) Stiglitz din momentul crizei economice, ar înţelege că austeritatea nu este o manieră de a ieşi din criză, ci de a o adânci. Deocamdată, eu nu văd la acest guvern nici o strategie de a crea bani în România. Cum se poate face acest lucru? În primul rând, printr-o politică foarte rapidă a de instaura o reformă în structura economiei Românie, care produce foarte puţin, este manufacturieră, învechită şi capitalizată din exterior. Nu am avem o ofertă internă pentru a contrabalansa importul masiv care a destructurat balanţa comercială externă. Ar fi trebuit să se ia măsuri”, a adăugat Mircea Coşea.

Acesta a mai spus că România nu are resurse pentru a acoperi cheltuielile statului întrucât nu este creştere economică

„Stimularea producţiei agro-alimentare, o politică de investiţii şi una a modului de colectare la buget, prin modernizarea ANAF-ului. În situaţia asta, nu ne putem aştepta la lucruri bune, iar România nu are resurse pentru a acoperi aceste cheltuieli. De exemplu, majorarea pensiilor cu 40%, în condiţiile în care ai o creştere economică sub 4%, este imposibilă. În aceste condiţii, anul 2020 este dificil, iar 2021 va fi un an de criză totală pentru că toate cheltuielile care se fac acum în România sunt din împrumuturi, iar rata de impozitare a crescut subit. Suntem într-o criză a veniturilor, pentru că România nu produce. Trebuie găsite politici guvernamentale de creştere şi nu de tăiere. Ori eu nu văd nicio intenţie din partea Guvernului de a moderniza economia”, a adăugat Mircea Coşea.

Premierul ​Ludovic Orban a declarat, duminică, la Hotnews, că majorarea alocaţiilor şi a pensiilor depinde de evoluţia economică, precizând că nu este 100% sigur că pensiile vor crește cu 40 la sută în septembrie 2020.

„E cert că le creştem. Vedem cum o vom face atunci când ne apropiem de termenul de rectificare a bugetului. Banii sunt prevăzuţi, dar totul depinde de cum evoluează economia, dacă reuşim să asigurăm un trend economic solid, o creştere economică consolidată, să relansăm investiţiile să îmbunătăţim colectarea. Vom creşte pensiile cu siguranţă, dar nu vom lua o decizie care să afecteze evoluţia economiei pe termen lung. Vom creşte şi alocaţiile, vom încerca să asigurăm o creştere cât mai mare. Sper să nu vină şi o criză economică. Ne va pune într-un impas extrem de grav, pentru că în ultimii 3 ani s-a dezechilibrat grav economic românească”, a conchis premierul.

În România, producţia industrială a scăzut cu 0,3% în luna noiembrie 2019 comparativ cu luna precedentă. De asemenea, din datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică arată că la nivelul lunii noiembrie 2019, producţia industrială (serie brută) a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 2,8%.

În aceeaşi perioadă de referinţă, producţia industrială, ca serie ajustată, a scăzut faţă de luna precedentă cu 0,2%. Potrivit INS, faţă de luna corespunzătoare din anul 2018, în noiembrie 2019, producţia industrială (serie brută) a fost cu 5,6% mai scăzută. Totodată, ca serie ajustată, producţia industrială a înregistrat o scădere de 7,7%.

Citeşte şi:

Băsescu: „Aș fi mărit indemnizația pentru mame și nu alocația pentru copii”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.