Ludovic Orban, ales președinte al Camerei Deputaților. Anca Dragu, prima femeie care va conduce Senatul

-


Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a fost ales, luni seară, în funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, cu 179 de voturi ”pentru”.  De asemenea, senatoarea USR PLUS Anca Dragu a fost aleasă, luni seară, în funcţia de preşedinte al Senatului, cu 75 de voturi ”pentru”. Dragu este prima femeie care deţine această funcţie, ea declarând că momentul este ”istoric”.

 

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, şi liderul de grup al deputaţilor PSD, Alfred Simonis, au fost singurii candidaţi pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.  Au votat 289 de deputaţi, din totalul celor 322 care au depus jurământul.

Astfel, liderul PNL a obţinut 179 de voturi ”pentru” şi 110 ”împotrivă”, iar Alfred Simonis a obţinut 110 voturi ”pentru” şi 179 ”împotrivă”. Votul a fost secret, exprimat cu buletine de vot.

”Mâine vom convoca un plen, cel mai probabil în jurul orei 13.00, pentru a finaliza procedurile de constituire a noului Parlament şi un Birou Permanent, în jurul orei 12.12.30”, a declarat  Ludovic Orban.

De asemenea, a fost aleasă componenta Biroului Permanet al Camerei Deputaţilor, votul fiind cu bile. Au votat 289 de deputaţi, fiind votată întreaga listă. Un singur vot s-a înregistrat ”împotrivă”, fiind 288 de voturi ”pentru”.

Marius Budăi, Alexandru Rafila, Laurenţiu Leoreanu şi Cristina Prună sunt vicepreşedinţii Biroului Permanent, Ludovic Orban fiind preşedintele acestuia.

În schimb, la Senat, Anca Dragu a fost aleasă, luni seară, în funcţia de preşedinte al Senatului, cu 75 de voturi ”pentru”. Aceasta este prima femeie care deţine această funcţie, ea declarând că momentul este ”istoric”. În acest context, Dragu îşi doreşte un Senat în care să domine respectul.

”Senatul trebuie să revină la rolul să legitim, adică un for al dezbaterilor şi nu un instrument al intereselor înguste de grup. Îmi doresc ca întreg mandatul acestui Senat să stea sub auspiciile noţiunii de respect: respect pentru cetăţenii acestei ţări, respect entru cei pe care-i reprezentăm, respect faţă de colegi. (…) trebuie să conştientizăm că un senator nu se află deasupra legii se află în slujba şi în serviciul cetăţenilor. Respect înseamnă că Senatul trebuie să revină la rolul să legitim, adică un for al dezbaterilor şi nu un instrument al intereselor înguste de grup. Politicienii trebuie să se gândească exclusiv la binele public, nu la binele personal”, a adăugat aceasta”, a declarat Anca Dragu.

În cursa pentru această funcţie a mai fost înscris senatorul PSD Lucian Romaşcanu, care a obţinut 51 de voturi ”pentru” şi 75 ”împotrivă”.

Senatorii au fost validaţi, luni, iar ulterior au depus jurământul.

Citește și:

Iohannis cheamă marți partidele la consultări pentru desemnarea premierului


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.