Orban:”Am decis să propunem pentru hotărârea de guvern reluarea unor activităţi şi o serie de alte măsuri de relaxare”

-


Guvernul va aproba, printr-o hotărâre, reluarea unor activităţi şi o serie de alte măsuri de relaxare începând cu data de 15 iunie, a declarat, joi, premierul Ludovic Orban.

 

„În cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă am decis să propunem pentru hotărârea de guvern reluarea unor activităţi şi o serie de alte măsuri de relaxare. În primul rând, am să mă refer la o măsură extrem de importantă, care priveşte izolarea la domiciliu pentru persoanele care vin din alte ţări. Institutul Naţional de Sănătate Publică va aplica o metodologie de evaluare a nivelului de răspândire a infecţiilor de răspândire cu coronavirus în celelalte ţări. În baza acestei metodologii se va acorda un indicator, un coeficient, privitor la nivelul de răspândire pe baza analizei numărului de infectări medii din ultimele 14 zile. Toate ţările care vor avea un coeficient sub coeficientul de 5 vor intra în măsura de exceptare de la obligaţia de izolare la domiciliu pentru 14 zile pentru cetăţenii care vin din aceste ţări”, a subliniat Ludovic Orban în cadrul şedinţei de guvern.

De asemenea, acesta a dat câteva exemple de state cu un nivel redus de răspândire a noului coronavirus.

„Este vorba de ţări cu un nivel redus de răspândire – Austria, Bulgaria, Grecia şi alte ţări de la nivel european unde este evident că şi în baza, ca să spun, evaluării care este aplicată şi în alte ţări, evaluarea pe care o face INSP, o face pe baza unei metodologii care este recomandată de la nivel european. Este într-un fel normal să renunţăm la această măsură de izolare care creează probleme pentru foarte multe categorii de cetăţeni. De asemenea, traficul aerian cu toate aceste ţări care sunt sub coeficientul de cinci, pentru care nu va mai fi necesară izolarea la domiciliu, va putea fi reluat – sigur, în baza hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, pe baza evaluării care este făcută de INSP”, a adăugat premierul.

Din 15 iunie, mall-urile se redeschid cu excepția restaurantelor și locurilor de joacă. De asemenea, se va permite redeschiderea grădinițelor, after-school-urilor, în condiții stricte, reglementare prin ordin al ministerelor Sănătății și Educației.

Sunt permise, totodată, evenimentele private cu 20 de persoane în spații închise și 50 în spații deschise. De la aceeași dată, a precizat Orban, se va relua tratamentul balnear și se reia activitatea în piscine exterioare. Activitatea loteriei și a caselor de pariuri poate fi reluată de la 15 iunie.

De asemenea, din grupurile pietonale pot face parte 6 persoane care nu fac parte din aceeași familie, față de 3 cât este permis în prezent.

„Starea de alertă este indispensabilă pentru a ține în vigoare toate reglementările care sunt necesare pentru a garanta protecția sănătății și vieții cetățenilor”, a conchis Ludovic Orban.

Știre în curs de actualizare.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.