UPDATE. Orban: „Guvernul are obligația de a îmbunătăți cadrul democratic”

-


Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, în deschiderea şedinţei de Guvern, că îşi va angaja răspunderea în Parlament pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi.

”PNL susține alegerea primarilor cu 50% plus unul din voturile cetățenilor Acum doi ani am inițiat un proiect de lege pentru a transpune voința oamenilor de îmbunătățire a modului de alegere a primarilor prin impunerea obligației ca primarul să fie ales cu 50% plus unul. Proiectul a fost ”parcat” neregulamentar în Parlament la o defunctă Comisie de cod electoral pentru a împiedica adoptarea de către plenul Camerei. Ca atare am luat decizia de a ne angaja răspunderea pe proiectul de lege de alegere a primarilor în două tururi”, a declarat premierul.

Potrivit acestuia, Guvernul liberal îşi asumă riscul să strige jocurile de culise ale politicienilor.

”E vremea să facem ce ne cer oamenii. Sigur că acest lucru va deranja pe cei care sunt la butoanele Parlamentului, dar trebuie să ne asumăm acest risc. Guvernul are obligația de a îmbunătăți cadrul democratic. De la instalarea Guvernului, am spus foarte clar că noi facem ceea ce e necesar, corect, democratic și ceea ce își doresc oamenii, nu potentații. Probabil că mulți primari doresc alegeri într-un tur. Pentru a îmbunătăți performanța administrației locale e vital ca primarii să fie aleși de jumătate plus unul din cetățenii dintr-o comunitate locală. Existența unui tur doi presupune negocierea unei majorități în CL care să permită realizarea proiectelor. Ca atare, e vremea să facem ce vor oamenii”, a adăugat Ludovic Orban.

La rândul său, preşedintele USR, Dan Barna a declarat, joi, că decizia Guvernului de a-şi angaja răspunderea pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi reprezintă încă un obiectiv major din acordul USR cu liberalii.

„Salut decizia Guvernului de a-şi angaja răspunderea pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi. De doi ani de zile, USR a solicitat constant guvernelor României să facă acest lucru. De altfel, aceasta a fost una dintre principalele condiţii în baza cărora Cabinetul actual a primit voturile noastre la învestitură. Acordul politic semnat atunci mai are şi alte puncte a căror rezolvare o aşteptăm. Revenind la decizia de astăzi, democraţia începe de la firul ierbii şi e esenţial să nu îi punem piedici”, a scris Dan Barna, joi, pe Facebook.

„Adversarii democraţiei să nu îşi facă iluzii…”

Potrivit acestuia, „atunci când clasa politică încearcă să fenteze democraţia, oamenii de rând suferă, referindu-se la modul cum sunt aleşi, în prezent, primarii”.

„Serviciile publice se înrăutăţesc, calitatea vieţii scade. Chiar şi atunci când administraţia publică are resurse la dispoziţie. Nu e exemplu mai bun decât drama Bucureştiului sub administraţia catastrofală a Gabrielei Firea. E datoria noastră să nu mai lăsăm astfel de oameni să ne conducă primăriile. E datoria noastră să lucrăm pentru a îndepărta răul şi a-l înlocui cu binele pe care pot să îl aducă oameni competenţi şi de bună credinţă. O să găsiţi aceşti oameni la Alianţa USR PLUS”, a adăugat liderul USR.

În schimb, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, că PSD nu este de acord cu revenirea la alegerea primarilor în două tururi și a amenințat cu o moțiune de cenzură.

”O să depunem o moțiune de cenzură împreună cu primii parteneri, cu grupul UDMR. Și vă spun că va trece această moțiune de cenzură. Nu avem alt obiectiv decât să treacă această moțiune. Nu vom intra în anticipate. Vom demonstra că avem capacitatea de a crea o nouă majoritate parlamentară. Să nu ne cereți să promovăm un membru de partid pentru funcția de prim-ministru. Propunerea va fi alta decât un membru de partid din interiorul PSD”, a declarat Marcel Ciolacu la conferința de alegeri a conducerii PSD Olt.

Citeşte şi:

Iohannis: „UE, NATO şi Parteneriatul strategic cu SUA, pilonii de bază ai politicii externe a României”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.