Viktor Orban, noi critici aduse Partidului Popular European: „Este incapabil să îşi schimbe cursul”

-


Partidul Popular European (PPE) pierde din influenţă, întrucât s-a deplasat de la valorile conservatoare către politici liberale şi centriste, a declarat, joi, premierul ungar Viktor Orban, scrie Reuters.

”Dacă Partidul Popular European este incapabil să-şi schimbe cursul, atunci va fi nevoie de o nouă iniţiativă în politica europeană, de o nouă direcţie. Dacă nu vom realiza această schimbare în interiorul Partidului Popular European, atunci vom prezenta o nouă iniţiativă în viaţa politică europeană, pentru că avem nevoie să construim o contrapondere mişcării (preşedintelui francez Emmanuel) Macron”, a declarat Viktor Orban.

În momentul de faţă, Fidesz (formaţiunea politică a liderului ungar) a fost suspendat anul trecut din PPE în urma criticilor Bruxelles-ului la adresa Budapestei privind situaţia statului de drept şi măsurile împotriva migraţiei. De asemenea, acesta a spus că formaţiunea sa va avea o influenţă asupra directivei PPE în săptămânilor viitoare.

Viktor Orban, un adversar al migraţiei în masă venite în UE din Orientul Mijlociu, Asia şi Africa, consideră că PPE trebuie să revină la abordările conservatoare în ce priveşte imigraţia, modelul familiei tradiţionale şi susţinerea culturii naţionale.

El a refuzat să comenteze asupra posibilităţii de a forma un nou grup conservator în cadrul Parlamentului European (PE), dar a menţionat că s-a întâlnit cu aliatul său polonez Jaroslaw Kaczynski, liderul Partidului Lege şi Justiţie (PiS).

Anterior, PPE a anunţat că va trimite un grup de ”înţelepţi” pentru a investiga situaţia din Ungaria şi să decidă dacă mai păstrează Fidesz în rândurile acestui partid european, proces pe care noul preşedinte al PPE, Donald Tusk, speră să-l încheie până la finele acestei luni.

Pentru Orban însă, apartenenţa la un grup din care fac parte Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a cancelarului german Angela Merkel şi partide de guvernământ venerabile din Olanda, Belgia şi ţări scandinave îi oferă acces la centrii de putere de pe continent şi o respectabilitate care altor populişti le lipseşte.

CDU a depus mari eforturi anul trecut pentru a menţine relaţiile cu Fidesz, chiar dacă grupuri de apărare a drepturilor omului l-au acuzat că alimentează ura pe baze etnice prin campaniile antiimigraţie şi că interferează cu independenţa justiţiei.

Dar afişele cu Juncker şi Soros şi campania lui Orban împotriva Universităţii Central-Europene (CEU) de la Budapesta, finanţată de acelaşi miliardar, au împins lucrurile prea departe. De asemenea, există însă semnale că calculele se schimbă şi pentru Orban: presa proguvernamentală din Ungaria a cerut Fidesz ca mai bine să iasă din PPE decât să suporte negocieri umilitoare.

Citeşte şi:

SUA versus Iran = blat?


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.