Orban: ”Obiectivul programului nostru de guvernare este creşterea veniturilor românilor”

-


Premierul Ludovic Orban susține că majorările din sectorul public trebuie să urmeze creşterile din sectorul privat pentru că sustenabilitatea unor salarii în sectorul public, a unor cheltuieli în sectorul public trebuie să fie dată de puterea economică care duce la veniturile pe care le colectează bugetul de stat.

”După instalarea noului Guvern. Pe 6 decembrie vor fi alegerile, mandatul actualului Parlament expiră pe 20 decembrie, cel mai probabil pe 21-22 va fi învestit noul Parlament. Negocierile pentru formarea noului Guvern vor începe imediat după ce se cunosc rezultatele alegerilor. Sperăm ca într-un timp cât mai scurt să se poată forma noul Guvern, astfel încât să elaboreze proiectul de lege al bugetului de stat. În ceea ce ne priveşte pe noi, noi deja am demarat procedurile legale de alcătuire a legii bugetului de stat şi a legii bugetului asigurărilor sociale de stat. Deja avem aproape pregătite două proiecte de lege. Pe de altă parte, trebuie să aşteptăm rezultatul alegerilor, să vedem exact care va fi structura Guvernului care va putea obţine votul de învestitură şi, în funcţie de asta, vom prezenta legea bugetului de stat şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Dacă este posibil până la sfârşitul anului, dacă nu este posibil, evident, cât mai repede în cursul anului 2021. Putem chiar să facem o sesiune extraordinară cât mai repede, în ianuarie, pentru adoptarea acestor două legi de căpătâi”, a declarat premierul Ludovic Orban, pentru Agerpres.

Potrivit acestuia, obiectivul programului de guvernare al PNL este creşterea veniturilor românilor, indiferent dacă veniturile provin din salarii în mediul privat sau salarii în sectorul public, pensii, sau dividente sau alte categorii de venituri, venituri din drepturi de autor.

”Obiectivul nostru este creşterea acestor venituri. Sigur că întotdeauna creşterea în sectorul public trebuie să urmeze creşterii din sectorul privat – asta este o regulă. Din păcate, PSD la noi a întors practic piramida cu vârful în jos. Creşterile din sectorul public trebuie să urmeze creşterile din sectorul privat pentru că sustenabilitatea unor salarii în sectorul public, a unor cheltuieli în sectorul public trebuie să fie dată de puterea economică care duce la veniturile pe care le colectează bugetul de stat. Ne dorim un stat modern, digitalizat, cu spirit antreprenorial şi un partener al iniţiativelor venite din societate”,  a adăugat premierul.

Acesta a mai spus că digitalizarea va reduce probabil numărul de funcţionari în anumite domenii.

”Cine nu-şi face treaba trebuie să plece din administraţie, este un lucru normal şi firesc. Vrem inclusiv să îmbunătăţim sistemele de evaluare a performanţelor funcţionarilor publici, astfel încât să-i recompensăm pe aceia care au rezultate, care sunt corecţi, care îşi fac treaba bine şi să-i descurajăm pe cei care merg pe principiul: „Timpul trece, leafa merge”. Digitalizarea în sine îţi dă nişte instrumente, inclusiv pentru conducătorii de instituţii publice, cu care poţi foarte bine să ştii ce fac efectiv funcţionarii din instituţia pe care o conduci”, a conchis Ludovic Orban.

Liberalii și-au lansat joi programul de guvernare „Dezvoltăm România”, 2021-2024, care conţine, potrivit declarației de intenție a liberalilor, „viziunea noastră liberală şi obiectivele prioritare pentru dezvoltarea României ȋn următorii patru ani.” Aceștia promit cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, un salariu mediu net de 1.000 de euro până în 2024, aproape 1.000 de kilometri de autostradă și drum expres, pensii mărite și alocații dublate, alegeri pentru primari în două tururi și desființarea secției speciale sau reformarea Curții Constituționale.

Citește și:

Iohannis, un nou apel către români: ”Să respectăm normele pentru că astfel reușim să salvăm vieți și chiar să avem sărbători fără restricții suplimentare”

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.