Orban a decis soarta SIIJ, dar nu a găsit încă o formulă constituţională

-


Premierul Ludovic Orban susţine că Secţia specială pentru investigarea infracţiunilor magistraţilor (SIIJ) va fi desfiinţată, când va fi găsită „cea mai bună soluţie constituţională”.

„Secţia specială cu siguranţă va fi desfiinţată, face parte din recomandările din Mecanismul de Cooperare şi Verificare, atunci când vom găsi cea mai bună soluţie constituţională pentru a rezolva această problemă”, a declarat Ludovic Orban, la postul Digi 24, fără a preciza un termen în care secţia va fi desfiinţată.

La rândul său, liderul deputaţilor PNL, Florin Roman a spus că, în viziunea liberalilor, „Secția specială a fost o monstruozitate, nu neapărat prin prisma mecanismului de funcționare, ci mai ales a personajelor care au populat acea instituție”.

„Eu nu o să uit niciodată acele secvențe cu doamna Florea, cu tăticul de la Constanța, psd-ist sadea, care lua jurnaliștii la bastoane când au îndrăznit oamenii să întrebe de origini. Ce încredere poți să dai tu oamenilor sau sistemului că acel om vine să împartă dreptatea, mai ales după ce Dragnea a încercat să spargă, practic, tot ceea ce înseamnă instituții ale Parchetului în România, ale instanțelor șamd? Acești oameni au decredibilizat din start. În momentul în care o aduci pe Codruța Kovesi la audieri și îi faci un dosar doar ca să o împiedici să plece să își dea ceea ce avea sub formă de examen, de prezentare în fața colegilor și partenerilor europeni, din acel moment eu n-am mai crezut niciodată în acest personaj”, a subliniat Florin Roman.

Întrebat ce plănuiește PNL să înlocuiască SIIJ, Florin Roman a răspuns: „Aici trebuie găsit un mecanism de reglare, pentru că e foarte clar că au existat derapaje incredibile, abuzuri ale unor procurori. Cazul poate cel mai cunoscut, cel de la Ploiești, dar sunt convins că în fiecare județ din țară există câte un procuror care are impresia că el e Dumnezeu, el pune cătușele, el face, el drege, el nenorocește șamd. Oamenii aceștia trebuie scoși, pentru că pun o pată nedorită pe munca celor 90% care lucrează cum trebuie. În primul rând, fiecare sistem trebuie să-și facă proprii anticorpi. Pe de altă parte, e nevoie și de o instituție, dar cu oameni credibili”.

80,8% dintre magistraţi doresc desfiinţarea SIIJ

Pe 4 decembrie, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România a anunţat, că a centralizat parţial voturile magistraţilor din adunările generale, iar rezultatele  arată că 80,8% dintre magistraţi s-au pronunţat pentru desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), 7,76% pentru menţinerea ei, iar 11.43% pentru amendarea normelor juridice care reglementează activitatea instituţiei.

Subiectele în legătură cu care s-au pronunţat magistraţii  au fost următoarele:

1. schema de pensionare anticipată a magistraţilor, prevăzută prin art. 82 alin. (3) din Legea nr. 303/2004, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, cu o vechime între 20 şi 25 de ani numai în funcţiile prevăzute de judecător, procuror şi magistrat-asistent de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, judecător şi magistrat-asistent de la Curtea Constituţională

2. trecerea la complete de 3 judecători în apel – modificarea prevăzută la art. 54 alin. (2) din Legea nr. 304/2004

3. noul ciclu temporal de 4 ani de formare iniţială la Institutul Naţional al Magistraturii – modificarea prevăzută la art. 15-16 din Legea nr. 304/2004;

4. Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie – modificările prevăzute la art. 881 şi urm. din Legea nr. 304/2004, precum şi ordonanţele de urgenţă corespunzătoare.

De asemenea, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a transmis ministerului Justiţiei că majoritatea judecătorilor ICCJ consultaţi sunt pentru amendarea prevederilor legale care reglementează funcţionarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. De asemenea, judecătorii ICCJ s-au exprimat pentru menţinerea dispoziţiilor privind pensionarea anticipată.

În schimb, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a trimis o scrisoare prin care cerea magistraţilor ca, până în 30 noiembrie, să îşi exprime punctul de vedere cu privire la  următoarele subiecte:

1- pensionarea anticipată; 2 – compunerea completurilor de apel la instantele inferioare; 3 – durata INM; 4 – functionarea SIIJ.

Citeşte şi:

UPDATE. Orban: „Nu vom mai accepta populismele PSD”

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.