Orban: ”Prezenţa la vot în turul doi este cel puţin egală cu prezenţa la vot în turul unu”

-


Prezenţa la vot în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale va fi cel puţin egală cu cea din primul tur, conform cercetărilor sociologice comandate de PNL, a declarat luni seara preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban.

„Pe analizele noastre, prezenţa la vot în turul doi este cel puţin egală cu prezenţa la vot în turul unu. În ceea ce priveşte prezenţa la vot în turul unu, procentul de 47 % nu reflectă în realitate prezenţa la vot, pentru că în România nu mai sunt 18.200.000 de alegători, câţi sunt pe listele electorale. În România votează de fapt – calculând că există aproximativ 4 milioane de români care şi-au căutat norocul în altă parte – în România votează 14 milioane de oameni. Este foarte greu să îi scoţi din registrul celor care votează pe cei care lucrează la muncă în străinătate, dar nu s-au înregistrat oficial ca cetăţeni români cu domiciliul în străinătate. Înregistraţi ca cetăţeni români cu domiciliul în străinătate cred că sunt în jur de 700.000 de români. În realitate se ştie că sunt mult mai mulţi. În realitate în România au drept de vot şi sunt efectiv pe listele electorale în jur de 14 milioane, deci prezenţa la vot în mod real nu e chiar atât de mică cum o arată procentul de 47%. E o prezenţă la vot în jur de 60%, dacă nu mă înşel. Ceea ce arată că a existat interes pentru alegerile prezidenţiale”, a declarat Ludovic Orban, luni seara, la Realitatea Plus.

În opinia acestuia, chiar şi printre persoanele care nu sunt hotărâte să meargă la vot, preferinţele s-ar îndrepta preponderent către un vot pentru Klaus Iohanis.

„În privinţa analizei votului nehotărâţilor, punem întrebarea: ‘Dar dacă totuşi vă hotărâţi, cu cine votaţi?’ La această întrebare răspund 36-37%, iar din cei care răspund, Klaus Iohannis este pe primul loc şi în opţiunea nehotărâţilor. Avem analize pe votanţii fiecărui partid, cine îl susţine pe Iohannis, cine votează cu Dăncilă şi cine e nehotărât. Şi chiar şi din analiza asta îţi dai seama că, de exemplu, dintre votanţii PMP, dacă ai 19% care nu sunt hotărâţi, tendinţa lor este mai degrabă să voteze cu Iohannis, decât cu Dăncilă. La fel este în cazul votanţilor USR”, a adăugat președintele PNL.

De asemenea, acesta a mai spus, că liderul social-democrat, Viorica Dăncilă, nu va participa marţi la dezbaterea pe care o organizează Klaus Iohannis şi PNL, pentru a nu se pune într-o „situaţie atât de penibilă”.

„Nu cred că va veni. Nu ştiu, dacă vine, poate să stea în public, nu ştiu ce să facă. Poţi să participi la un eveniment organizat de altcineva. Poţi să intri în casa cuiva fără să fii invitat, dar eu vă spun sincer că nu cred că se va pune într-o situaţie atât de penibilă încât să vină. Să ce? Să strice o dezbatere, care e organizată de un candidat la preşedinţie. Nu va veni”, a arătat liderul liberalilor.

Totodată, acesta a mai spus că tema organizării unei dezbaterii între Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă este una falsă, deoarece nu are „nicio legătură cu nevoia oamenilor” de a decide.

„Povestea asta cu dezbaterea este o temă falsă care nu are nicio legătură cu nevoia oamenilor de a decide. După părerea mea, opţiunile sunt foarte clare. Singura problemă este: oamenii să se ducă să voteze conform propriei lor evaluări, propriului discernământ, pentru că lucrurile sunt limpezi. În toate cercetările sociologice se vede foarte clar că este o diferenţă ca de la cer la pământ. Şi oricât ar încerca unii să îi creeze un disconfort preşedintelui pe tema faptului că nu se duce să discute cu doamna Dăncilă, în ceea ce mă priveşte pe mine, sunt total de acord cu poziţia preşedintelui. Nu avem ce să discutăm cu candidatul PSD. PSD a arătat foarte clar în aceşti ani că e un partid care a refuzat să dialogheze”, a conchis Ludovic Orban.

Citește și:

 Iohannis a mai explicat încă odată de ce refuză dezbaterea cu Dăncilă


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.