Orban, un nou apel către români:”Votul dumneavoastră de astăzi va face diferența dintre o Românie respectată la nivel internațional și una izolată”

-


Premierul Ludovic Orban a adresat dumincă un nou apel la români ca să meargă la vot la alegerile parlamentare 2020, spunând că nu trebuie repetată greșeala din 2016, atunci când peste 60% dintre cetățenii cu drept de vot nu au participat la vot.

„Dragi români, în urmă cu patru ani, prezența scăzută la vot a generat un Parlament cu un deficit considerabil de legitimitate. Un Parlament care a subminat statul de drept și instituțiile democratice. Un Parlament care a deteriorat imaginea României la nivel internațional. Un Parlament care a produs guverne împotriva cărora s-a ieșit în stradă. Un Parlament care a dus țara din criză în criză și a lăsat-o vulnerabilă în fața pandemiei”, a scris Ludovic Orban, duminică, pe Facebook.

Potrivit acestuia, românii nu trebuie să  repete greșeala din 2016, atunci când peste 60% dintre cetățenii cu drept de vot nu au participat la alegeri, iar următorul Parlament trebuie să fie unul reprezentativ pentru secțiuni cât mai largi din societate.

”Dragi români, mai sunt peste trei ore până la închiderea secțiilor, timp suficient pentru a vă exprima dreptul fundamental de a vota. Vor urma patru ani fără alegeri. Patru ani în care este mai important ca niciodată să avem un Parlament responsabil și un Guvern competent la conducerea României. Avem de valorificat oportunități fără precedent în istoria noastră recentă. Nu ratați șansa de a decide viitorul României. Votul dumneavoastră de astăzi va face diferența dintre o Românie respectată la nivel internațional și una izolată. Dintre o Românie care își respectă cetățenii și una care îi alungă peste hotare. Dintre o Românie dezvoltată, modernă și încrezătoare în forțele sale și una coruptă, săracă și lipsită de perspectivă”, a subliniat premierul.

Prezenţa la vot înregistrată până la ora 18.00, la nivel național, în alegerile parlamentare 2020 este de 27,92% (au votat 5.079.908 de alegători), potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central. Dintre aceștia, 2.711.948 au fost în mediul urban, iar 2.367.960 în mediul rural. În București, la ora 18.00 procentul ajunsese la 26,77%. La alegerile parlamentare din 2016, la ora 18.00 prezența la era de 34,39% (34,77% în București). La localele din septembrie anul acesta, la aceeași oră, scorul era mult mai mare – 38,16% (29,00% în Capitală).

În momentul de față, cea mai mare prezență la vot s-a consemnat, până la ora 18.00, în județele Mehedinți – 38,44%, Teleorman – 34,29%, Olt – 34,19%, Gorj – 33,34% și Giurgiu – 33,02%. Cele mai mici procente s-au înregistrat în Vaslui – 21,33%, Ialomița – 23,39%, Iași – 23,72%, Maramureș – 25,00% și Tulcea – 25,04%.

Citește și:

Iohannis: ”Fiecare vot contează. Vă rog mergeți la vot!”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.