VIDEO. O nouă misiune spaţială pentru explorarea Soarelui. Sonda Orbiter, noul pariu al NASA şi ESA

-


Sonda spaţială Solar Orbiter, construită de NASA şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA), a fost lansată, duminică seara, într-o misiune de explorare a Soarelui având drept obiectiv analiza regiunilor situate la polii astrului, iar la finalul acesteia oamenii de ştiinţă doresc să obţină noi date pentru conturarea unei noi perspective despre felul în care energia radiantă produsă de Soare afectează Terra, scrie Reuters.

Solar Orbiter a decolat de la baza Cape Canaveral din Florida la ora 4:03 GMT, luni, pentru o călătorie preconizată să dureze zece ani.

„Totul a decurs perfect. Şi dintr-o dată simţi că eşti cu adevărat conectat cu restul sistemului solar”, a declarat după lansare Daniel Mueller, cercetător în cadrul ESA, care a lucrat la organizarea misiunii.

Sonda spaţială, de mărimea unei camionete, îşi va desfăşura panourile solare şi antenele înainte de a-şi continua călătoria spre Soare, fiind asistată pe traseu de forţele gravitaţionale ale Pământului şi ale Planetei Venus. La finalul misiunii, va ajunge la aproape 42 de milioane de kilometri de suprafaţa Soarelui, echivalentul a circa 72% din distanţa dintre această stea şi Terra.

„Lucrez în domeniul fizicii solare de mulţi ani; n-am crezut niciodată că voi asista la o astfel de realizare şi efectiv la o lansare. Este uimitor”, a spus Holly Gilbert din cadrul NASA.

De asemenea, principala misiune a sondei solare, aceea de examinare a regiunilor polare ale Soarelui, va veni în sprijinul înţelegerii originilor vântului solar, un flux încărcat cu particule, prezent într-o concentraţie foarte mare la cei doi poli, care se răspândeşte prin sistemul nostru solar, afectând funcţionarea sateliţilor şi a electrocasnicelor de pe Terra.

Oamenii de ştiinţă preconizează că misiunea ar putea oferi informaţii valoroase despre modalitatea de protejare a astronauţilor contra radiaţiei din spaţiu, care poate modifica structura ADN-ului uman.

„Solar Orbite” transportă la bord 10 instrumente depozitate în spatele unui masiv scut antitermic, cântărind 147 de kilograme, iar trei dintre acestea vor studia, prin hublourile de la bord, schimbările suferite de suprafaţa solară de-a lungul timpului.

Citeşte şi:

CEO Google: „Inteligenţa artificială trebuie reglementată”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.