UPDATE. FOTO. VIDEO. Cortegiul funerar a ajuns la Curtea de Argeş. Un moment istoric pentru România şi Regalitate

-


UPDATE 17.12: Sicriul cu osemintele Reginei Mamă Elena a României a fost depus până mâine dimineaţă în vechea Catedrală de la Curtea de Argeş, iar în aceste momente publicul se poate închina şi reculege la catafalc.

sursa foto: digi 24

 

UPDATE 16.03: Cortegiul funerar a ajuns la Curtea de Argeş cu osemintele Reginei Mamă Elena, unde va fi depusă în vechea Catedrală de către 8 militari ai Regimentului Vânători de Munte „Posada”.

sursa foto: digi 24

UPDATE 12.50: Cortegiul funerar va porni în câteva momente spre necropola regală de la Curtea de Argeş de la Palatul Elisabeta.

sursa foto. digi 24

UPDATE 12.07: Cortegiul funerar a ajuns la Palatul Elisabeta din Capitală, iar sicriul cu osemintele Reginei Mamă Elena vor fi depuse în Sala Regilor.

sursa foto: digi 24

UPDATE 11.39: Ceremonia militară şi religioasă de pe Aeroportul Otopeni s-a încheiat, iar cortegiul funerar pleacă în acest moment spre Palatul Elisabeta.

sursa foto: digi 24

UPDATE 11.17: Osemintele Reginei Mamă Elena au ajuns în România, iar în aceste momente are loc pe Aeroportul Otopeni o ceremonie religioasă pentru cinstirea memoriei acesteia.

sursa foto: digi 24

Rămăşiţele pământeşti ale Reginei Mamă Elena vor fi repatriate astăzi pe pământ românesc, pentru a fi reînhumate în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală din Curtea de Argeș, alături de cele ale fiului său, Regele Mihai. Cu acest prilej, Casa Regală a anunțat trei zile de doliu în zilele 18, 19 și 20 octombrie.

Osemintele Reginei Mamă sunt aduse din Elveţia, iar în drumul spre Curtea de Argeș cortegiul nu va opri pe traseu, dar va încetini în localităţi. Cei care vor să-i aducă un omagiu Reginei-Mamă Elena pot să aprindă lumânări şi pot depune flori în faţa Palatului Elisabeta din Bucureşti sau la Curtea de Argeş.

Majestatea Sa Margareta îi roagă pe cei care vor aduce flori să le aleagă doar pe cele albe. Acestea simbolizează seninătatea şi bunătatea de care a dat dovadă Reginea-Mamă Elena, în timpul vieții.

sursa foto: Digi 24

Vă redăm programul complet al Funeraliilor Regale:

Vineri, 18 octombrie 2019:

Ora 11.00 – Aterizarea aeronavei militare pe Aeroportul Internațional Otopeni. Aeronava se va deplasa și se va opri în fața Salonului Oficial.

Ora 11.00 – Majestatea Sa Margareta, ASR Principele Radu, ASR Principesa Sofia și ASR Principesa Maria vin din Salonul Oficial spre scaunele de pe tarmac.

Ora 11.10 – 11.10 – Avionul ajunge în poziția de oprire, în fața Salonului Oficial.

Ora 11.10 – ÎPS Mitropolitul Iosif, dl. Secretar de Stat Victor Opaschi, dl. av. Ioan Luca Vlad, dna. Constanța Iorga (membri ai Casei Majestății Sale) coboară din avion pe trapa din spate. Ora 11.10 – Opt militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” scot sicriul din aeronavă. Semnal lung de trompetă “Atențiune!”.

Ora 11.13 – Așezarea sicriului acoperit cu stindardul regal pe catafalc. Înaintea sicriului purtat de cei opt militari ai Brigăzii 30 Gardă va merge un militar ce poartă crucea de lemn şi va fi urmat de un militar care duce coroana rotundă de flori. Cei opt militari așază sicriul pe catafalc, militarul plaseză crucea la capul sicriul, iar ultimul militar plasează coroana de flori pe sicriu.

Ora 11.15 – Se intonează Imnul Național. Se deplasează de la scaunele lor, spre catafalc, pe rând, reprezentanții cultelor religioase. Se înclină în fața catafalcului, apoi revin la locurile lor. Ordinea va fi următoarea:

Ora 11.17 – Deplasarea spre catafalc a reprezentanților Bisericii Romano-Catolice.

Ora 11.18 – Deplasarea spre catafalc a reprezentanților Bisericii Greco-Catolice.

Ora 11.19 – Deplasarea spre catafalc a reprezentanților Cultului Mozaic.

Ora 11.20 – Deplasarea spre catafalc a reprezentanților Cultului Musulman.

Ora 11.21 – Scurtă slujbă religioasă oficiată de ÎPS Mitropolitul Nifon, ÎPS Mitropolitul Iosif, alături de soborul de preoți.

Ora 11.35 – Se intonează Imnul Regal.

Ora 11.40 – Așezarea sicriului de către cei opt militari ai Brigăzii 30 Gardă în mașina mortuară, alături de crucea de lemn și coroana rotundă de flori.

Ora 11.43 – Semnal lung de trompetă “Stingerea!”.

Ora 11.45 – Deplasarea convoiului de mașini spre Palatul Elisabeta.

Orele 12,45 – 16,00 – Cortegiul funerar se va deplasa către Curtea de Argeş, pe ruta Chitila (ora 13,00), Titu (ora 13,45), Găeşti (ora 14,10), Topoloveni (ora 14,40), prin centrul municipiului Piteşti (intrare în oraş la ora 15,05) şi prin centrul municipiului Curtea de Argeş (intrare în oraş la ora 16,00).

Ora 16,45Sicriul Reginei Elena va fi depus în Catedrala istorică Arhiepiscopală şi Regală.

Ora 17,15- Publicul se va putea închina şi reculege la catafalc.

Sâmbătă:

Orele 8,00 – 10,00 – Momente de reculegere la catafalcul Reginei Elena.

Casa Regală precizează că nu vor putea fi depuse flori în catedrală, în jurul catafalcului.

“Florile vor fi aşezate în scuarul din faţa Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale (de la intrarea în mănăstire). Majestatea Sa Margareta îi roagă pe toţi cei care doresc să aducă o floare, un buchet sau o coroană să aleagă doar flori albe, pentru a simboliza seninătatea şi bunătatea Reginei-Mamă.

Ora 12,00- va fi oficiată slujba de înmormântare, în Catedrala istorică Arhiepiscopală şi Regală. Publicul va avea acces în parcul catedralei.

Ora 12,40 – sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă “Mihai Viteazul”, va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală unde, la ora 13,00, va avea loc ceremonia de reînhumare. Publicul va avea acces pe platforma din faţa Noii Catedrale.

Citeşte şi:

Regina Maria, omagiată de autorităţile franceze. O stradă din Paris îi va purta numele


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.