OUG privind alegerile anticipate, trimisă la Monitorul Oficial. Tăriceanu: „O palmă dată democraţiei”

-


Ordonanța de Urgență privind organizarea alegerilor anticipate, adoptată în Guvernul Orban în şedinţa din 4 februarie, a fost trimisă la Monitorul Oficial pentru publicare. Actul normativ prevede că cetățenii vor putea vota la orice secție din țară sau din străinătate. În diaspora votul se va întinde pe 3 zile, iar numărul parlamentarilor pentru diaspora a fost dublat de la 6 la 12, scrie Digi 24. Ordonanța a primit aviz negativ din partea Consiliului Legislativ, dar acesta este consultativ.

 

„Art. 7: (1) În cazul în care perioada electorală corespunzătoare alegerilor parlamentare anticipate începe în timpul unei perioade electorale aferente altor alegeri generale, organismele electorate constituite sau care se vor constitui în cadrul acelui scrutin vor îndeplini, în mod corespunzător, și atribuțiile prevăzute de prezenta lege pentru Biroul Electoral Central, birourile electorale de circumscripție, oficiile electorale și birourile electorale ale secţiilor de votare.  (2) În cazul în care după data începerii perioadei electorale corespunzătoare alegerilor parlamentare anticipate începe perioada electorală aferentă altor alegeri generale, organismele electorale constituite sau care se vor constitui pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate vor îndeplini, în mod corespunzător, și atribuțiile prevazute de legea care reglementează scrutinul respectiv.
(3) În cazurile prevazute de alin. (1) și (2), votarea va avea loc la date diferite”, se arată în textul OUG.

De asemenea, mai este reglementată și situația în care alegerile locale și parlamentare anticipate din 2020 ar urma să fie organizate în același timp.

„În situația în care alegerile parlamentare anticipate nu pot fi organizate la altă dată decât cea a alegerilor locale generale din anul 2020, în țară, alegatorii voteaza în aceleași secții de votare, în același interval de timp, cu aceleași ștampile cu mențiunea „VOTAT”, pe buletine de vot separate, prezența la vot fiind consemnată pe liste electorale, cu semnături distincte pentru fiecare tip de scrutin”, potrivit OUG.

În cazul alegerilor parlamentare anticipate, candidaturile sunt admise sau respinse, după caz, până cel mai târziu cu 25 de zile înaintea datei alegerilor. De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, termenul de înregistrare ca alegător prin corespondenta începe în 48 de ore de la data dizolvării Parlamentului.

Tăriceanu: „Ordonanţa Guvernului Orban, o palmă dată democraţiei”

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, solicită Guvernului Orban să renunţe la publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei de urgenţă referitoare la alegerile anticipate întrucât aceasta este ”o palmă dată democraţiei”.

”Ordonanţa Guvernului Orban rescrie capitole importante din legile electorale în vederea eventualelor alegeri parlamentare anticipate. Ea este o palmă dată democraţiei. Aş fi mers mai departe şi aş fi spus că este un adevărat atentat la democraţie dacă ea nu ar avea şi prevederi pozitive, precum mărirea numărului de parlamentari pentru românii care trăiesc în străinătate”, a scris Călin Popescu- Tăriceanu, vineri, pe Facebook.

Potrivit acestuia, dacă această ordonanţă va intra în vigoare, va reintroduce turismul electoral, mărind posibilităţile de vot multiplu şi de fraudare a alegerilor.

”Pe vremea când eram preşedintele PNL, partidul era principalul adversar al turismului electoral şi cel mai vocal avocat al votului democratic, în condiţii corecte şi transparente. Prin actuala ordonanţă, Guvernul Orban face exact contrariul a ceea ce făcea PNL al cărui preşedinte eram. Dacă această ordonanţă va intra în vigoare, ea va reintroduce turismul electoral, mărind posibilităţile de vot multiplu şi, în final, de fraudare a alegerilor. Chiar dacă sistemul STS ar fi în totalitate sigur (bună glumă!) tot am fi în situaţia total anormală ca un parlamentar din Cluj să fie ales de cetăţeni cu domiciliul în Teleorman sau Dolj, în vreme ce parlamentarii din Bucureşti sau Constanţa ar putea fi aleşi de cetăţeni din Satu Mare sau Suceava. Această modificare nu este o încurajare a prezenţei la vot, ci o maşinărie de fraudare a alegerilor. Ea nu are niciun sens democratic şi introduce noi tensiuni în societate, de parcă PNL ar vrea cu tot dinadinsul să-şi dea cu stângul în dreptul”, a adăugat preşedintele ALDE.

De asemenea, acesta a pus că a doua modificare ”complet nedemocratică” este noua barieră pusă partidelor mici de a avea reprezentanţi în secţiile de votare.

”Dacă până acum legea, oricum foarte dură, prevedea ca partidul să aibă un grup parlamentar, noua ordonanţă prevede că partidul trebuie să aibă grupuri în ambele Camere. Ştim ce se întâmplă când nu ai reprezentanţi în secţiile de votare: voturile tale sunt tranzacţionate sau anulate în favoarea partidelor mari care au reprezentanţi. În final se ajunge ca partidele care nu au reprezentanţi să nu mai facă pragul, iar voturile lor sunt redistribuite celor mari. Prin această manevră frauduloasă, partidele mari ajung să primească în mod total incorect voturile pe care cetăţenii le-au dat, de fapt, altor partide. Şi nu vorbim de puţine voturi, ci de 15-20% din voturile exprimate. Aşa sunt deturnate, mai bine zis furate, voturile cetăţenilor români în favoarea celor mari. Curată democraţie!”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.

Citeşte şi:

România, în procedură de deficit excesiv. Cîţu: „Raportul CE arată cum a distrus PSD economia în aceşti trei ani”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.