Cea mai mare gaură în stratul de ozon, deasupra Polului Nord. China, cel mai mare poluator al lumii

-


Oamenii de ştiinţă au descoperit cea mai mare gaură în stratul de ozon înregistrată vreodată deasupra Polului Nord, în condiţiile în care găuri în stratul de ozon apar în fiecare an deasupra Polului Sud. De asemenea, cele de la Polul Nord sunt mult mai rare, potrivit unui studiu științific publicat de revista Nature, scrie Space.com.

Această gaură din stratul de ozon are dimensiunea foarte mare, de trei ori aria Groenlandei, potrivit Agenţiei Spaţiale Europene, şi poate prezenta un pericol pentru persoanele care trăiesc la latitudini nordice şi care pot fi expuse la niveluri ridicate de radiaţii ultraviolete. Din asemenea, aceasta  se va închide peste câteva săptămâni, scrie ESA.

Astfel de găuri în stratul de ozon (un strat de gaz din atmosfera terestră care absoarbe o mare parte din radiaţia ultravioletă emisă de Soare) se formează în fiecare an deasupra Antarcticii din cauza schimbărilor sezoniere în nivelul de acoperire al plafonului de nori. De cealaltă parte, găurile de ozon deasupra Arcticii sunt mai rare. Ultima oară când s-a deschis o astfel de gaură în stratul de ozon de deasupra Arcticii a fost în 2011 şi a fost mai mică decât cea observată acum.

„Din punctul meu de vedere, aceasta este pentru prima oară când putem vorbi de o adevărată gaură în stratul de ozon de deasupra Arcticii”, a  subliniat Martin Dameris, specialist în atmosferă al Centrului Aerospaţial German.

Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii se deschide în fiecare an din cauza unei combinaţii a unor factori precum temperaturile scăzute şi poluare. Atunci când temperaturile scad brusc, la începutul iernii australe, un plafon de nori de înaltă altitudine se formează deasupra Polului Sud. Poluanţii chimici industriali, precum clorina sau bromina, declanşează reacţii chimice în interiorul acestor nori care distrug moleculele de ozon din jur.

În cazul zonei arctice, temperaturile variază mai mult şi de obicei nu se înregistrează aceste condiţii care duc la formarea găurilor în stratul de ozon. Însă în acest an, vânturi foarte puternice au menţinut pungi de aer rece într-un „vortex polar”, deasupra Arcticii. Acest lucru a dus la înregistrarea unor temperaturi mai scăzute şi la formarea unor pături de nori de mare altitudine mai extinse decât de obicei.

Gaura din stratul de ozon de la Polul Sud va reapărea în fiecare sezon rece, aşa cum se întâmplă de mai bine de 40 de ani, însă dimensiunile ei sunt din ce în ce mai mici. Potrivit unui raport dat publicităţii în 2018 de Organizaţia Meteorologică Mondială, gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii se micşorează cu 1% până la 3% pe decadă începând cu anul 2000, iar dimensiunea găurii înregistrate anul trecut este mai mică decât toate cele înregistrate în această regiune a globului începând cu anul 1982.

Uniunea Europeană este printre cei mai mari poluatori din lume, clasându-se pe locul al treilea în ceea ce privește emisiile de dioxid de carbon, după China și SUA, în pofida ambițiilor comunitare de a deveni primul continent neutru din punct de vedere al impactului asupra climei, potrivit Global Carbon Project.

Cei mai mari cinci poluatori din lume au contribuit în 2019 la 64% din totalul emisiilor globale de dioxid de carbon (China 28%, Statele Unite 15%, UE 9%, India 7%, Rusia 5%).

Citește și:

O istorie critică a Chinei (II)


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.