Păcatul nemăsurii

-


Sunt creştin ortodox, fie ce-o fi. Îmi asum acest lucru. Şi din acest motiv am încercat să mă ţin deoparte de scandalul generat în jurul celor mai cunoscute cuvinte de astăzi ce încep cu litera p: Pandele şi Paraschiva. Am încercat, însă nu am reuşit. O să va explic mai jos de ce.

Pentru început, voi pleca de la premisa că Pandele este nevinovat. Că el nu se foloseşte de această acţiune pentru a-şi asigura bazinul electoral necesar ca să fie de-a pururi primar în deja legendarul oraş Voluntari. Că face un gest de omenie faţă de pensionarii ce reprezintă majoritatea celor care s-au îmbarcat în autobuzele credinţei. Pensionari care totodată sunt, se ştie, şi cei mai disciplinaţi şi încăpăţânaţi votanţi din România.

Deci una peste alta, gestul primarului de a ajuta nişte bătrânici, mă rog, mai multe bătrânici, cu bătaie chiar spre 6000 de bătrânici, este un lucru frumos.

Acest lucru frumos are însă un preț. Un singur eveniment de acest fel costă primăria Voluntari 120.000 euro, din bani publici, evident. Pentru că vorbim totuşi de peste 150 de autocare închiriate!  Iar cum această acţiune s-a repetat în ultimii 11 ani, putem trage concuzia că pentru această activitate s-au cheltuit de-a lungul timpului peste un milion de euro!

O fi bine? O fi rău?

Pe de-o parte, avem nişte oameni în vârstă care spun că s-au simţit mai bine ducându-se unde se duc. Unii au fost vindecaţi sau iertaţi de păcate. Că, la urmă urmei, efectul placebo este demonstrat ştiinţific şi dacă îl putem folosi în masă, de ce să n-o facem. Plus că, pe unii poate chiar i-a ajutat Sf. Paraschiva – nu daţi cu pietre, v-am mărturisit de la începutul articolului că sunt credincios.

Pe de altă parte, avem suma de un milion de euro cu care s-ar fi putut face multe în România de azi. O grădiniţă. O mini-policlinică. Un teren de sport. O biblioteca. O jumătate de parc. O jumătate de şcoală. Şi câte şi mai câte.

Soluţia, zic eu, este măsura. La urma urmei, până şi cei mai înverşunaţi dintre cei ce cred în Alah, se consideră datori să meargă în pelerinaj la Mecca măcar o dată în viaţă. MĂCAR o dată. Nu în fiecare an!

În concluzie, cred că ar trebui să dăm lui Dumnezeu ce trebuie să-i dăm dar să nu uităm nici de lucrurile lumeşti. Nu consider că Pandele ar fi mai prost privit de Sf. Paraschiva dacă ar face pelerinaje cu 6000 de oamani o dată la cinci ani, Sf. Paraschiva aflând că de restul banilor necesari transportului în ceilalti ani s-ar fi construit – de exemplu –un cămin pentru bătrâni.

Să avem măsură în toate, zic!

(Foto: evz.ro)

Citește și:

Şefului Tudose


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *