Până când îi va mai proteja legea pe şoferii băuţi?

-


Sute de șoferi ieșeni au fost deja trași pe dreapta. Polițiștii au ridicat zeci de premise. În peste 90% din cazuri pentru consumul de alcool. Și asta doar într-o singură noapte!

Până când proiectul meu de lege nu e adoptat nici pe trotuar nu mai suntem în siguranţă. Vreau toleranţă zero pentru alcool la volan. Adică ani grei de puşcărie, fără posibilitatea supendării sau reducerii pentru cei ce ne ucid în trafic. Un şofer băut din Iaşi ce a curmat 2 vieți a fost condamnat ieri la doar 5 ani și 10 luni de închisoare. Până când legea îi va mai proteja pe şoferii băuţi?!

Proiectul de lege pe care l-am depus prevede 4 tipuri de măsuri având drept scop descurajării conducerii sub influenţa alcoolului sau a stupefiantelor.
1.dublarea (şi chiar triplarea) pedepselor cu închisoarea pentru accident cu victime produs la alcoolemie penală sau după consum de stupefiante,
2.majorarea duratei de suspendare a permisului la 5-10 ani pentru alcoolemie penală şi la 6 luni-1 an pentru cea contravenţională,
3. majorararea la 10 ani a duratei de suspendare în cazul recidivei făcute în primii cinci ani de la restituirea şi, extrem de important,
4.imposibilitatea reducerii sau aplicarea cu suspendare a sancţiunilor aplicate celor ce conduc după ce au consumat alcool sau droguri.

Măsurile legislative pe care le-am propus sunt uşor de pus în practica, nu presupun niciun efort bugetar şi sunt extrem de eficiente. Măsurile de înăsprire a legislatiei rutiere au dus la scăderea cu 30-50% a numărului de evenimente rutiere soldate cu morţi şi răniţi în ţări precum Portugalia, Franta, Anglia, Luxemburg şi Olanda.

Vă reamintesc doar că alcoolul vă afecteaza viteza de reacţie, judecata şi simţul orientării şi va face mai vulnerabil la accidente. Atunci când ieșiti cu prietenii în oraș la o terasă în zilele de vară și sunteți cu mașina:
1. Nu cedați presiunilor anturajului de a consuma alcool.
2. Trei pahare multiplică de 10 ori riscul accidentelor rutiere.
3. Daca ați consumat alcool, alegeți întotdeauna altă modalitate de a ajunge acasă (transport public, taxi, un prieten în rolul ,,șoferului de serviciu”).

Textul a apărut iniţial pe pagina de Facebook


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *