Papa Francisc, discurs emoţionant la Skopje: „Maica Tereza a făcut din caritate legea supremă a existenţei acesteia”

-


Papa Francisc a lăudat marţi la Skopje eforturile Macedoniei de Nord și ale altor state balcanice de aderare la Uniunea Europeană, evocând totodată memoria Maicii Teresa drept model pentru constituirea unui destin comun, scrie Reuters.

 

„Macedonia de Nord este o punte între Est și Vest, a cărei moștenire prețioasă și valoroasă o constitue compoziția multi-etnică și multi-religioasă a poporului său. Și este un exemplu pentru coexistență pașnică și frățească. Macedonia de Nord are onoarea de a fi locul de nastere al Maicii Tereza, care a făcut din dragostea pentru semenii săi legea supremă a existenţei ei”, a declarat Papa Francisc, în discursul rostit astăzi, la Skopje, scrie avvenire.it.

Papa Francisc a făcut o vizită de 10 ore în Macedonia de Nord și s-a recules la monumentul dedicat celei mai celebre fiice a Bisericii Catolice, Maica Teresa, născută la Skopje. După aterizarea pe aeroportul din capitala micului stat din Balcanii de Vest, recunoscut recent drept Macedonia de Nord, după decenii de conflicte cu Grecia, Papa Francisc s-a deplasat cu automobilul, un Volkswagen Jetta, la discuții cu președintele Gjore Ivanov.

Apoi, a urmat vizita la memorialul Maicii Teresa, construit pe ruinele bisericii unde a fost botezată, în 1910. Papa a ținut și o slujbă pentru comunitatea mică de catolici din Macedonia de Nord, care are o populaţie de circa 2,1 milioane de locuitori.

Macedonia de Nord, numită anterior Republica Macedonia, și-a schimbat numele în februarie, în urma unui acord cu Grecia, care revendica numele fostei provincii, amenințând cu blocarea accesului statului vecin la NATO și UE. Țara este candidat la statutul de membru al UE încă din 2005, dar așteaptă încă demararea negocierilor de aderare. Odată cu acordul privind numele de Macedonia de Nord, micul stat balcanic speră la deschiderea negocierilor în iunie și speră să fie primită în NATO, la sfârșitul anului.

Avionul Papei Francisc a aterizat duminică dimineață, la ora 10:00, pe aeroportul din Sofia. Suveranul Pontif a făcut o vizită de două zile în ţara vecină – a doua a unui papă în Bulgaria, după cea a Papei Ioan Paul al II-lea din 2002. Papa a pledat pentru unitatea creştinilor, în ciuda ostilităţii afişate de Biserica ortodoxă bulgară.

„Călătoria în Bulgaria va fi pentru mine şi colaboratorii mei un pelerinaj sub semnul credinţei, al unităţii şi al păcii. Ţinutul vostru este patrie a mărturisitorilor de credinţă încă de pe vremea în care Sfinţii fraţi Chiril şi Metodiu au semănat acolo Evanghelia. Un semănat fecund care a adus roade abundente chiar în vremuri dificile ale secolului trecut”, declara Papa Francisc.

La 20 de ani de la vizita istorică a lui Ioan Paul al II-lea la Bucureşti, Papa Francisc va fi cel de al doilea suveran pontif care va veni în România. Cel mai important moment al vizitei sale, care se va desfăşura în intervalul 31 mai-2 iunie, va fi beatificarea pe Câmpia Libertăţii de la Blaj a şapte episcopi martiri greco-catolici ucişi în temniţele comuniste.

 

Citeşte şi:

Noi detalii despre vizita Papei Francisc în România. „Să mergem împreună!”

20 de ani de la vizita istorică a Papei Paul Ioan al II-lea la Bucureşti

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.