VIDEO. O sută de ani de la naşterea Papei Ioan Paul al II-lea. „Pe trotuarul strâmt al lumii, sunt un călător…”

-


Astăzi, se împlinesc o sută de ani de la naşterea Papei Ioan Paul al II-lea, un simbol al luptei împotriva comunismului şi al deschiderii totale a Bisericii Catolice către lume. De asemenea, acesta a fost primul Papă care s-a deplasat într-o ţară majoritar ortodoxă, prin vizita efectuată în România în perioada 7-9 mai 1999.

 

sursa foto: click.ro

Karol Józef Wojtyła s-a născut la 18 mai 1920 la Wadowice, în Polonia, şi a fost ultimul dintre cei doi fii ai familiei formate din Karol Wojtyła şi Emilia Kaczorowska. Pentru părinţii Papei Ioan Paul al II-lea, Arhidieceza de Cracovia a deschis procesul de beatificare. Anunţul a fost făcut în martie 2020 de către arhiepiscopul Marek Jędraszewski de Cracovia, scrie Agerpres.

Karol Wojtyla Senior, locotenent în armata poloneză, şi Emilia, profesoară, s-au căsătorit la Cracovia, pe 10 februarie 1906. Cuplul a avut trei copii: Edmund, născut în 1906; Olga, care a murit la scurt timp după naştere; şi Karol Jr., născut în 1920, care mai târziu avea să devină papa Ioan Paul al II-lea.  În 1938, Karol s-a înscris la Universitatea Jagellonica din Cracovia, urmând cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie. Când naziştii au închis Universitatea în 1939, a fost nevoit să lucreze într-o carieră de piatră (1940-1944), iar apoi în fabrica de produse chimice Solvay.

În 1942, viitorul Papă a urmat cursuri universitare de teologie la Seminarul Major clandestin din Cracovia.  A fost hirotonit preot la 1 noiembrie 1946. În 1948, a obţinut doctoratul în teologie, la Universitatea papală Angelicum, cu teza „Credinţa în gândirea Sfântului Ioan al Crucii”.

sursa foto: rador

După obţinerea doctoratului la Roma, s-a reîntors în Polonia, unde a activat ca vicar, fiind şi capelan al studenţilor. Pe de altă parte, acesta şi-a reluat studiile filosofice şi teologice şi în anul 1953, a susţinut la Universitatea Catolică din Lublin, teza de doctorat cu titlul „Evaluarea posibilităţii fondării unei etici catolice în sistemul etic al lui Max Scheler”. A devenit profesor de teologie morală şi de etică socială.

„În numele Crucii şi a lui Iisus Hristos…”

În 4 iulie 1958, a fost numit episcop auxiliar de Cracovia, fiind consacrat la 28 septembrie 1958, în Catedrala Wawel din Cracovia. A fost numit arhiepiscop de Cracovia pe 13 ianuarie 1964, iar în 26 iunie 1967 a fost creat cardinal. A participat la Conciliul Vatican II (1962-1965), având o contribuţie importantă în elaborarea constituţiei „Gaudium et Spes”, potrivit papainromania.ro.

Pe 16 octombrie 1978, a fost ales Papă şi a luat numele de Ioan Paul al II-lea. Pontificatul papei Ioan Paul al II-lea a fost unul dintre cele mai lungi, 26 de ani, al treilea ca durată.

În această perioadă a scris 14 enciclici, 15 exortaţii apostolice, 11 constituţii apostolice şi 45 de scrisori apostolice. De asemenea, a scris şi a publicat cinci cărţi: „Să trecem pragul speranţei” (octombrie 1994); „Dar şi mister: aniversarul a cincizeci de ani de preoţie” (noiembrie 1996); „Tripticul Roman”, meditaţii sub formă de poezie (martie 2003); „Sculaţi-vă, să mergem” (mai 2004) şi „Memorie şi Identitate” (februarie 2005).

sursa foto: turnul sfatului

Papa Ioan Paul al II-lea a efectuat 32 de vizite oficiale şi a avut 738 audienţe sau întâlniri cu şefi de state, 246 audienţe şi întâlniri cu prim-miniştrii. De asemenea, acesta a acordat o atenţie specială tinerilor, astfel în anul 1985 a iniţiat „Zilele mondiale ale tineretului”. În cele 19 ediţii celebrate de-a lungul pontificatului său, au participat milioane de tineri din întreaga lume.

S-a stins din viaţă la 2 aprilie 2005, fiind înmormântat la 8 aprilie 2005, în cripta de sub Basilica San Pietro din Roma. Potrivit unei vechi tradiţii, trupul Papei a fost aşezat în trei sicrie succesive: unul din lemn de chiparos, un altul din zinc, iar cel exterior din lemn de nuc. Pe 27 aprilie 2014, papa Ioan Paul al II-lea şi papa Ioan al XXIII-lea au fost canonizaţi în urma unei ceremonii oficiate de papa Francisc, la care au asistat sute de mii de credincioşi din întreaga lume.

Ziua comemorării liturgice a papei Ioan Paul al II-lea a fost stabilită de Biserica Catolică la data de 22 octombrie.

Citeşte şi:

Ziua Regalității. 10 mai, o zi cu triplă semnificație istorică pentru națiunea română

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.