Părinții pot cauza destrămarea relațiilor de prietenie ale copiilor. Când crește cel mai mult acest risc

-


A ne face un prieten este o muncă grea. Păstrarea lui este și mai dificilă, mai ales pentru copiii mici.

Un nou studiu pune în lumină motivele pentru care prieteniile din copilărie se destramă și este primul care demonstrează că părinții sunt o cauză importantă a acestor despărțiri.

Cercetătorii au analizat datele a 1.523 copii (766 de băieți) de clasele I-VI pentru a identifica acele caracteristici ale părinților care prezic stabilitatea prieteniilor copiilor lor. Au luat în calcul și simptomele de depresie ale mamei sau tatălui micuților, precum și metoda prin care aceștia aleg să-i educe.

În acest sens, au evaluat principalele trei tipuri de educare – controlul comportamental și monitorizarea permanentă; controlul psihologic, cum ar fi inducerea sentimentelor de rușine și vină; și stilul bazat pe căldură și afecțiune.

În cele din urmă, cercetătorii au evaluat statutul social al copiilor și reputația lor în colectiv.

„Știm deja că statutul joacă un rol important în legarea prieteniilor. De exemplu, copiii apreciați au relații mai lungi decât colegii de clasă care nu se bucură de asta”, a declarat Brett Laursen, co-autor al cercetării. ”Studiul nostru este primul care include atât caracteristicile părinților, cât și statutul social, pentru a observa contribuția părinților la stabilitatea relațiilor copilului”, a mai spus acesta.

Psihologii au dorit să determine dacă părinții cu trăsături negative, precum un comportament manipulativ și coercitiv pot să influențeze în rău prieteniile celor mici.

Rezultatele susțin această ipoteză. Cercetătorii au descoperit că mamele sau tații cu depresie ori cu dorința de a-și controla psihologic copiii sporesc riscul ca cele mai bune prietenii ale acestora să se încheie rapid.

Pentru copiii cu părinți în depresie riscul de dizolvare a celei mai apropiate relații de amiciție a crescut cu până la 104%. A existat o creștere similară, deși nu atât de dramatică, a aceluiași și în cazul copiilor controlați psihlogic de părinți.

Citește și: 

Piața locurilor de muncă, din ce în ce mai severă! Ce calitate trebuie să ai pentru a avea succes

Cele mai bune trucuri pentru a respecta cu ușurință deadline-urile

De ce devenim somnoroși în fiecare zi la prânz și cum putem rezolva această problemă

Urmărește Jurnaliștii.ro și pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi și mai importante știri ale zilei!


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.