Ce planuri au liberalii cu alimentele aproape expirate

-


Parlamentarii PNL au semnat „Legea anti-risipă”, un proiect de act normativ care prevede ca magazinele și restaurantele să doneze alimentele care se apropie de termenul de expirare, dar sunt consumabile, către orfelinate, cămine de bătrâni sau spitale, inițiativă fiind menită să reducă risipa de alimente și să ajute ONG-urile cu rol social.

Inițiativa este susținută și de copreședintele PNL Alina Gorghiu. „În România se aruncă peste 1.7 milioane de tone de alimente comestibile în fiecare an. Magazinele şi restaurantele nu pot vinde produse care se apropie de expirare, chiar dacă ele sunt încă bune pentru consum. Pentru a diminua această risipă enormă, deputatul PNL Florin Alexe propune o lege prin care comercianţii să fie obligaţi să direcţioneze aceste produse către orfelinate, cămine de bătrâni sau ONG-uri care îi ajută pe cei nevoiaşi”, scrie Alina Goghiu, pe pagina sa de Facebook.

Gorghiu mai invocă faptul că Uniunea Europeană îndeamnă toate ţările să găsească soluţii pentru a reduce cantitatea de alimente bune de consumat, care sunt aruncate la gunoi, având în vedere că există milioane de oameni care ar putea beneficia de ele.

Proiect semnat de 52 de parlamentari

Iniţativa i-a aparţinut deputatului PNL Florin Alexe şi este semnată de 52 de deputaţi şi senatori, mare parte de la PNL, dar şi de la UDMR şi grupul minorităţilor, altele decât cea maghiară, transmite Mediafax.

Legea pentru diminuarea risipei alimentare, cum a fost intitulat proiectul, se află la Senat, în expunerea de motive argumentându-se că alimentele al căror termen se aproprie de expirare reprezintă o „problemă economică serioasă” pentru vânzători, mare parte dintre aceştia neavând capacitatea de reprocesare a produselor, singura soluţie fiind predarea lor către incinerare.

Potrivit expunerii de motive, numai pentru alimentele care devin, din diferite motive, improprii consumului uman, sunt prevăzute alternative, cum ar fi consumul animal sau valorificarea energetică.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

bookmark icon