INACO: Peste jumătate din an românul muncește pentru stat

-


Think-tank-ul neguvernamental INACO – Inițiativa pentru Competitivitate a calculat ziua de 20 iulie drept ziua libertății fiscale după mutarea în mare parte a contribuțiilor angajatorului la salariat în „marea revoluție fiscală” de la începutul acestui an.

Pentru că în anul 2017, ziua libertății fiscale a fost 15 iulie, în 2018 salariatul mediu român a „câștigat” încă cinci zile în care lucrează pentru stat, adică 201 de zile pentru plata dărilor la stat și doar 164 de zile pentru el însuși. Abia începând cu data de 21 iulie salariatul mediu român muncește pentru el însuși și familia lui. Cu alte cuvinte, peste jumătate din an românul muncește pentru stat. Din această perspectivă, a omului care muncește, trebuie analizate rezultatele modificărilor fiscale, potrivit unui comunicat INACO.

Scenariul 1. Din perspectiva ANGAJATULUI: 193 de zile lucrează pentru stat și 172 de zile pentru el însuși

Salariul mediu brut al unui angajat român este de 4.512 lei în prezent, conform ultimelor date oficiale disponibile ale INS. Angajatul mediu plătește contribuții sociale și impozit pe salariu la bugetul țării de 1872 lei (folosind aplicația calculatorsalariu.ro) și rămâne cu un salariu mediu net de 2.640 lei în mână.

Dacă salariatul nu economisește nimic din ei și îi cheltuie, plătește TVA de 502 lei. Am luat în calcul cota standard de TVA de 19%, nu și cotele reduse la 5% sau 9%. Abordarea simplificată rămâne relevantă pentru estimarea poverii fiscale reale a salariatului pentru că nu am luat în calcul defel taxele locale sau alte impozite plătite la stat de către angajator.

Așadar, din câștigul salarial mediu brut, salariatul plătește la stat 2.374 de lei (1872 le + 502 lei). Asta înseamnă 53% din salariul mediu brut, adică 193 de zile pe an lucrate pentru stat și restul pentru el însuși. Ziua libertății sale fiscale, doar în scenariul angajatului, este 12 iulie.

Scenariul 2. Din perspectiva ANGAJATULUI și al ANGAJATORULUI: 201 de zile salariatul mediu lucrează pentru stat, cu 5 zile mai mult decât anul trecut

Dacă la scenariul 1 luăm în calcul și contribuțiile plătite de către angajator de 102 lei pentru salariul mediu brut al angajatului, ajungem la un cost total real salarial de 4.614 de lei. Acesta este costul real total pentru un salariu mediu net de 2.640 lei, cât primește angajatul în mână.

Angajatul și angajatorul plătesc 1974 de lei cumulat contribuții și impozite la stat aferente salariului mediu brut, la care adăugăm TVA de 502 lei și obținem un total real al taxelor și impozitelor plătite statului de 2476 de lei, ceea ce reprezintă 55% din salariul mediu brut. Raportat la cele 365 de zile ale anului, înseamnă echivalentul a 201 de zile lucrate pentru stat. În acest scenariu complet, ziua libertății fiscale este 20 iulie până la care lucrează pentru stat și abia apoi pentru el însuși. Din cauza mutării contribuțiilor dinspre angajator spre angajat, doar comparația acestui scenariu cu anul trecut devine relevantă.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.