Pe cine ajuți să câștige alegerile din 26 mai dacă nu mergi la vot

-


Singurul partid care va avea de câștigat de pe urma unei prezențe scăzute la vot este actualul partid de guvernământ, PSD. Iar aceasta înseamnă că numărul celor pe care îi va trimite în Parlamentul European va fi semnificativ și asta în ciuda faptului că PSD a avut în ultima vreme un discurs anti-european.

Prin urmare, o prezență masivă la vot ar însemna o palmă usturătoare dată PSD-ului, care a transformat campania electorală într-un adevărat bâlci presărat cu discursuri anti-europene, atacuri la adresa adversarilor politici și promisiuni de campanie paralele cu realitatea economică pe care au creat-o în ultimii doi ani și jumătate de când se află la guvernare.

Potrivit ultimului sondaj INSCOP, circă 39% dintre românii cu drept de vot ar urma să mergă la urne în 26 mai, la alegerile europarlamentare. Același sondaj mai relevă că 11% dintre românii cu drept de vot vor sta acasă în ziua votării. Sociologul Mircea Kivu susține că, pe baza acestui sondaj, se poate estima o prezență la vot de circa 34%.

„Sondajul INSCOP a generat titluri de genul 39,2% dintre români vor merge la vot”. Gresit. Dintre cei aproape 19 milioane de români cu drept de vot, cam 16 milioane trăiesc în țara. Doar aceștia au fost investigați prin sondaj și s-a estimat că 39% din ei, adica vreo 6 milioane, vor vota. Din ceilalți 3 milioane, nu se știe câți – probabil foarte puțini, să zicem 5%, adică 150.000. Așadar, pe baza acestui sondaj, am putea estima o prezență la vot de circa 34%. Asta, desigur, daca toti cei care au declarat ca „sigur” vor merge la vor o vor și face”, a scris sociologul Mircea Kivu, pe Facebook.

În timpul scurt care a mai rămas până la alegerile din 26 mai, PSD va face tot posibilul să-i determine pe oameni să ia decizia de a nu vota, tocmai pentru că acest lucru este în propriul avantaj.

„La alegerile de după 2000, PSD a pierdut numai atunci când s-a înregistrat o prezența mare: 2004 (59%), turul al doilea al prezidențialelor din 2009 (58%) și 2014 (61%). Așadar, o participare redusă la vot avantajează PSD, care contează pe un nucleu electoral disciplinat, care, de obicei, se mobilizează la vot, În general, persoanele indecise sau care nu votează sunt nemulțumite de situația țării; așadar, în măsură în care s-ar decide să meargă la vot, nu ar face-o în favoarea actualilor guvernanți.”, a declara, pentru Jurnalistii.ro, sociologul Mircea Kivu.

Votul din 26 mai este nu numai un drept al românilor, ci și o obligație pentru a-i sancționa pe actualii guvernanți care au promis marea cu sarea prin programul de guvernare, iar singura lor preocupare din ultimii doi ani și jumătate a fost atacul permanent la statul de drept. Și asta în detrimentul spitalelor, autostrăzilor și al școlilor.

Citește și: Românii, fără restricții într-una dintre cele mai frumoase țări europene

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.