Pence l-a convins pe Erdogan să suspende ofensiva militară turcă din Siria. Economia Turciei, mai importantă decât războiul?

-


Turcia şi SUA au ajuns la un acord privind o încetare a focului în Siria, a anunţat joi vicepreşedintele american Mike Pence după o întâlnire cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la Ankara, scrie AFP.

Mike Pence a precizat că după obţinerea acestui acord, Donald Trump nu va mai impune noi sancţiuni asupra Turciei. În plus, după instituirea unui armistiţiu permanent, vor fi abrogate şi sancţiunile existente.

În acest sens, Turcia îşi va suspenda ofensiva în nordul Siriei timp de cinci zile, iar apoi îi va pune capăt definitiv după o retragere a forţelor kurde din acest sector.

La rândul său, preşedintele Siriei, Bashar al-Assad a promis joi că va face faţă ofensivei Turciei „prin toate mijloacele legitime”, după desfăşurarea armatei sale în sprijinul forţelor kurde vizate de operaţiunea militară din nordul Siriei, relatează AFP.

Denunţând „agresiunea” Turciei, Assad a dat asigurări că Siria „îi va răspunde şi îi va face faţă sub toate formele, în oricare regiune a teritoriului sirian şi prin toate mijloacele legitime disponibile”, conform unor afirmaţii preluate de conturile preşedinţiei de pe reţelele de socializare.

Este prima reacţie a preşedintelui Assad de când armata sa a fost desfăşurată în sectoare din nordul ţării la apelul autorităţilor semiautonome ale minorităţii kurde, confruntată de la 9 octombrie cu o ofensivă a armatei turce şi a unor recruţi ai săi sirieni.

Ilustrând apropierea inedită dintre Damasc şi importantă minoritate kurdă siriană, forţele lor au luptat împreună în anumite zone împotriva unor rebeli sirieni care luptă alături de Ankara, în special în apropiere de Ain Issa.

Assad a subliniat că Siria a răspuns la „invazia flagrantă” a Turciei „în mai multe locuri, atacându-i pe ”agenţii săi şi pe teroriştii săi”.

Într-un comunicat transmis anterior în cursul zilei de joi, guvernul de la Damasc a spus că sirienii sunt „uniţi” în faţa ofensivei Turciei.

„Guvernul sirian îşi reafirmă respingerea totală şi condamnarea fermă a agresiunii flagrante a Turciei”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe, făcând referire la ofensiva lansată la 9 octombrie de către Ankara împotriva miliţiilor kurde.

Cu ajutorul unor rebeli sirieni, Turcia şi-a lansat ofensiva în zonele de frontieră aflate sub controlul kurzilor după retragerea forţelor americane. Zeci de civili – în special de partea kurdă – au fost ucişi de la începutul ofensivei, pe care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan refuză să o oprească în ciuda presiunilor internaţionale tot mai mari.

Ofensiva a provocat de asemenea strămutarea a 300.000 de persoane, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Citește și:

 Ar trebui să ne intereseze sau nu soarta kurzilor?


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.