Pensiile ar trebui să crească de la 1 septembrie. Ministrul Muncii, despre banii pentru pensii

-


Odată cu intrarea în vigoare a Legii pensiilor, valoarea punctului de pensie va creşte cu 15% de la 1 septembrie, respectiv de la 1.100 de lei la 1.265 de lei.

Plățile sunt făcute, banii sunt la Poștă. Există bani la buget, sunt prinși prin OUG 114. Taloanele sunt tipărite”, a anunțat ministrul Muncii, sâmbătă, la Mamaia, înainte de ședința CEX a PSD.

De asemenea, tot de la 1 septembrie, pensia minimă garantată sau indemnizaţia socială pentru pensionari se majorează cu 64 de lei, de la 640 de lei la 704 lei, iar indemnizaţia pentru însoţitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate se majorează de la 880 lei la 1.012 lei.

În România există 4.964.018 de pensionari, iar dintre aceştia, 4.668.104 beneficiază de pensii de stat şi 295.900 sunt pensionari agricultori.

În baza unei simulări făcute de ministrul Budăi, în urmă cu câteva săptămâni, o pensie de 803 lei va ajunge la 924 de lei odată cu majorarea cu 15% a punctului de pensie de la 1 septembrie.

De știut:

Nu va mai exista pensionare anticipată fără penalizare. Pensia anticipată se acceptă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, de care beneficiază persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare.

Masteratul și doctoratul devin vechime în muncă

Pensionarii care au venituri de până la 1.139 lei pe lună vor beneficia de compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor.

Femeile care au realizat contribuții de minimum 15 ani și au născut trei copii, pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani, se vor putea pensiona cu 5 ani mai devreme. Începând cu al patrulea copil, se adaugă câte un an în plus pentru fiecare naștere.

Perioadele în care angajatorii nu virează contribuțiile sociale nu se iau în calcul ca vechime.

Proiectul de modificări la Legea Pensiilor va avea un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei în 2019, 24,8 miliarde de lei în 2020, 58,1 miliarde de lei în 2021 și 81,1 miliarde de lei în 2022.

Citeșteș și:

Se estimează dublarea numărului de secții de votare din diaspora. Numărul celor care s-au înregistrat ca alegători în străinătate este însă „dezamăgitor de mic”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.