Pensiile foştilor militari angajaţi pe bază de contract, în pixul politicienilor? „Este un circ şi o mizerie fără margini în cazul nostru”

-


Foştii militari angajaţi pe bază de contract, disponibilizaţi între 2006-2009 din motive neimputabile acestora, sunt la cheremul unor politicieni trecători din plenul de la Bucureşti, după ce iniţial au fost depuse două iniţiative legislative (de senatorul PSD, Mihai Fifor şi respectiv deputatul PNL, Florin Roman), care să modifice articolului 21 din legea 223/2015, pentru ca aceştia să îşi poată deschidă dreptul de pensie. După ce amendamentul lui Fifor a fost respins de Guvern sub pretextul lipsei surselor de finanţare, în momentul de faţă speranţele foştilor militari angajaţi pe bază de contract stau în iniţiativa deputatului liberal (L 248/2019), Florin Roman, care a trecut tacit de Senat, fără toate avizele comisiilor de specialitate (mai multe detalii, puteţi citi, aici)

 

În mai, spre finalul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, Guvernul Dăncilă a dat aviz negativ amendamentului depus de senatorul PSD, Mihai Fifor, de modificare a articolului 21 din legea 223/2015, sub pretextul că i-ar fi lipsit sursele de finanţare şi ar fi sporit cheltuielile bugetare. Pe de altă parte, politicienii au ţinut cont şi nu vor să ia în calcul nici de faptul că foşti militari angajaţi pe bază de contract şi disponibilizaţi din motive neimputabile acestora au fost discriminaţi de oficialii MApN-ului, lucru confirmat de CNCD, iar instanţele de judecată le-au blocat din start procesele deschise ca fiind neîntemeiate, sub pretextul unei decizii aberante a CCR-ului din martie.

„Suntem în aceeaşi situaţie din primăvară şi aşteptăm recursurile pe care le-am deschis la instanţele din ţară pentru a putea deschide o acţiune la CEDO. Este aberantă maniera justiţiei şi a politicienilor de a nu recunoaşte faptul că am fost discriminaţi de MApN, lucru certificat oficial de CNCD, în comparaţie cu militarii activi care ies acum în pensie. Din 2015 şi până astăzi suntem plimbaţi pe la porţile instituţiilor statului, pentru că nu se doreşte modificare articolului 21 din legea 223/2015, deşi mulţi dintre noi îndeplinim condiţiile ca să ieşim în pensie. În cazul nostru este un circ, care a căpătat valenţe politice. Şi la CCR s-au creat confuzii şi nu s-a ţinut cont de absolut nimic în cazul nostru. Am fost disponibilizaţi la grămadă, din motive neimputabile nouă, între 2006-2009 şi nu am beneficiat de nici o compensaţie. De exemplu, începând cu 1994, foarte multe cadre militare au fost disponibilizate la cerere în baza unor compensaţii şi mulţi dintre aceştia chiar s-au pensionat cu o vechime şi de 10 ani de militărie”, au declarat, surse din rândul foştilor militari angajaţi pe bază de contract, pentru Jurnaliştii.ro.

Pe de altă parte, guvernarea psd-istă şi-a bătut joc de această categorie profesională din Armata Română în momentul în care amendamentul senatorului PSD, Mihai Fifor, fost ministru al Apărării, a fost respins de Guvernul Dăncilă sub pretextul lipsei surselor de finanţare, când s-au votat la grămadă pensiile speciale şi o serie de pomeni electorale, pentru care statul român se împrumută aproape zilnic.

„Domnul Fifor ne-a tras pe sfoară în această perioadă şi sunt şanse minime că această coaliţie de guvernare să ne mai facă dreptate. Speranţele noastre se îndreaptă în jurul amendamentului depus de domnul deputat Roman şi de noua guvernare când va veni. Este greu de crezut că PSD nu a putut găsi fonduri şi pentru noi cei care am ajuns batjocura MApN-ului şi a instanţelor de judecată, care am fost daţi afară peste noapte din Armată, din motive neimputabile nouă. Cred că suntem vreo 300 de oameni şi cel mai probabil nu suntem o miză electorală sau poate erau mai interesanţi şi noi dacă ne întoarcem în sicrie metalice din teatrele de operaţii? Nu ştiu, este dureros şi pentru noi şi pentru oricine ar fi în situaţia noastră. Cu misiuni externe la activ şi rezultate excepţionale, suntem astăzi cerşetori pe munca noastră”, au subliniat surse din cadrul foştilor militari angajaţi pe bază de contract.

La rândul său, ministrul interimar de Interne, Mihai Fifor, a declarat, la Mamaia, la începutul acestei luni, că există un grup de lucru cu reprezentanţi ai tuturor asociaţiilor militarilor în rezervă, care pregătesc un proiect privind pensiile militare.

„Există un grup de lucru împreună cu reprezentanţii tuturor asociaţiilor militarilor în rezervă, în retragere, pentru a veni cu un proiect pe legea pensiilor militare. Principiile le ştiţi: la funcţie egală, grad egal, vechime egală pensia să fie egală. E cam la fel cum funcţionează şi pensia pentru partea civilă”, a anunţat Mihai Fifor, secretar general al PSD, la reuniunea cu Organizaţia de pensionari a PSD desfăşurată  la Mamaia.

De asemenea, ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat că nu se pune problema unor tăieri ale pensiilor militare.

„Nu ştiţi că noi nu suntem cu tăierile?”, a spus ministrul Muncii, cu referire la pensiile militare.

Valoarea punctului de pensie a crescut începând de la 1 septembrie 2019, de la 1.100, la 1.265 de lei. Legea pensiilor adoptată în luna iunie în Parlament prevede majorarea pensiilor până o la o dublare efectivă a acestora în 2022, raportată la valorile de la începutul acestui an.

Citeşte şi:

Daniel Chirilă, propunerea „controversată” a Vioricăi Dăncilă la şefia MAI, apropiat al lui Dragnea şi „al clanurilor de la Strehaia”

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.