Pentru a nu-l „supăra” pe Erdogan, România o ia pe urmele Republicii Moldova

-


România ar putea să urmeze calea oficialilor R.Moldova în „executarea ordinelor” preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, dacă Curtea de Apel Bucureşti va da undă verde solicitării autorităţilor turce de la Ankara de a-l expulza pe jurnalistul Kamil Demirkaya, de la publicaţia Zaman România, sub pretextul că ar fi desfăşurat acţiuni teroriste.

 

Pe 6 septembrie, guvernarea hibridă de la Chişinău a oligarhului Vladimir Plahotniuc a ordonat SIS (Serviciul de Securitate şi Informaţii al R.Moldova) sub coordonarea serviciilor secrete turce să reţină şi să expulzeze în Turcia şapte cadre didactice de la liceul gulenist, Orizont. Gestul autorităţile de la Chişinău în reţinerea şi expulzarea celor sapte cetăţeni turci, din care şase membri în conducerea liceului privat Orizont, din cadrul reţelei educaţionale conduse de clericul Fethullah Gulen, a venit la ordinul expres al binomului Plahotniuc -Dodon, dornic să îi intre în graţii preşedintelui dictator al Republicii Turcia.

Oligarhul Vladimir Plahotniuc a încercat să negocieze un împrumut consistent pentru R.Moldova de la Ankara, iar şeful statului moldovean, Igor Dodon a consfiinţit acţiunea SIS-ului, în semn de mulţumire pentru gestul dictatorului Recep Tayyip Erdogan de a-i mobila „Palatul Prezidenţial”, renovat pe banii Turciei.

În cazul României situaţia este mai delicată şi ar putea avea legătură cu vizita pe care premierul Viorica Dăncilă a efectuat-o la mijlocul lunii octombrie la Ankara, prilej cu care şeful statului turc a mulţumit Executivului de la Bucureşti pentru ajutorul pe care acesta l-a acordat Turciei, în cazul loviturii de stat eşuate din iulie 2016.

„Nu vom uita niciodată sprijinul acordat de România în timpul încercării de lovitură de stat de pe 15 iulie și vom contacta toate autoritățile române să solicite sprijinul și să ia toate măsurile necesare împotriva persoanelor și instituțiilor din România care au legături cu FETO (rețeaua clericului Fetuallah Gulen -n.r.)”, a declarat dictatorul Republicii Turce, în cadrul unei conferințe de presă comune organizate împreună cu premierul Viorica Dăncilă.

În momentul de faţă, Curtea de Apel Bucureşti are pe masă cererea autorităţilor turce de extrădare a jurnalistului publicaţiei Zaman România, Kamil Demirkaya. Acesta a fost audiat miercuri la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, iar procurorii au decis să nu-l reţină.  Până când judecătorii Curții vor decide dacă îl extrădează sau nu, Kamil Demirkaya a cerut un răgaz pentru a-și pregăti apărarea și a-i convinge pe judecătorii de la București că în viitor ar putea fi un deținut politic.

El mai spune că toate acuzațiile care îi sunt aduse de regimul de la Ankara sunt pur și simplu caraghioase. De asemenea, acesta are mari şanse să rămâne sub protecţia statului român dacă i se va accepta cererea de azil politic. La rândul său, ministrul român al justiției, Tudorel Toader, a declarat că procedura extrădării, în condiţiile legii, este de competenţa organelor judiciare. Acesta a fost răspunsul dat europarlamentarului Cristian Preda, care i-a cerut miercuri, să oprească procedura de extrădare a lui Demikaya.

De asemenea, publicaţia „Zaman România” susţine că autorităţile turce au emis un mandat de extrădare pe numele jurnalistului Kamil Demirkaya la ordinul preşedintelui Turciei, Recep Erdogan

Demirkaya se află de doi ani în România, unde lucrează pentru Zaman România, având un permis de ședere temporară. În luna noiembrie 2018 și-a depus actele pentru prelungirea permisului de ședere, documentele aflându-se în curs de procesare.

”La ordinul lui Erdogan, procuratura din Antalya a emis un mandat de arestare, ziaristul fiind acuzat că este membru al mișcării Gulen. Guvernul turc a trimis autorităților române mandatul de extrădare pentru Demirkaya, iar în această dimineață ziaristul a fost ridicat de acasă și dus la sediul IGPR. În cursul zilei, acesta urmează să fie dus la Parchetul General”, potrivit textului comunicatului de presă, emis de Zaman România.

De asemenea, jurnalistul turc, Kamil Demirkaya a declarat, la postul Digi 24, că autorităţile statului turc îl acuză de terorism şi este de formaţie cadru didactic.

„În Turcia sunt acuzat de terorism, dar eu ca formaţie sunt profesor, cadru didactic, 11 ani în Turcia şi în afara Turciei am prestat această meserie, 8 ani de zile am profesat ca ziarist. Eu în viaţa mea nu-mi aduc aminte să fi omorât o muscă sau o furnică. Din păcate sunt acuzat de terorism. Azi în urma solicitării autorităţilor din Turcia, autorităţile de aici au venit la domiciliul meu şi am urmat procedura legală”, a spus Kamil Demirkaya, la postul Digi24.

Procuratura din Antalya a emis un mandat de arestare, ziaristul fiind acuzat că este membru al mişcării Gulen. Acesta este fostul șef al Zaman Bulgaria între 2003-2011 și locuiește în România din 2016 împreună cu soția și fiul său de 10 ani.

„Cer Ministerului Justiției să oprească procedura de extrădare a ziaristului turc Kamil Demirkaye, pe care Erdogan îl vrea acasă în închisoare fiindcă îl acuză că e parte a rețelei lui Gulen. De fapt, Demirkaye conduce redacția bucureșteană a ziarului Zaman, care critică regimul Erdogan. Nimic mai onest”, a scris europarlamentarul Cristian Preda, pe Facebook.

Potrivit acestuia, autoritățile române trebuie să respecte angajamentele internaționale pe care și le-au luat să nu extrădeze cetățeni către țări unde drepturile omului sunt în pericol.

Surse politice de la Chişinău ne-au precizat că jurnalistul turc al publicaţiei Zaman România a activat o perioadă şi-n R.Moldova în cadrul reţelei private Orizont, fiind chiar director general.

„Domnul jurnalist Kamil Demirkaya a activat şi la noi în cadrul liceului privat Orizont. Cel mai probabil de aici i se şi trag problemele cu Ankara, iar scenariul ţesut în jurul său este similar cu cel desfăşurat în septembrie în R.Moldova. Eu sper că România nu va proceda asemenea binomului Plahotniuc-Dodon, întrucât sunteţi membrii UE şi NATO. Dumneavostră aveţi totuşi o democraţie la Bucureşti”, au declarat surse politice de la Chişinău, pentru Jurnaliştii.ro.

De asemenea, în primăvara anului trecut, autorităţile statului român i-au reţinut actele cetăţeanului turc Cesur Soner când se pregătea să se îmbarce pe Aeroportul Otopeni, la ordinele exprese ale Ambasadei Republicii Turcia la Bucureşti.  La acea data, în pofida oricăror uzanțe diplomatice, Ministerul Afacerilor Externe de la București s-a conformat „poruncii” autorităților turce și a fost de acord să rețină pașaportul diplomatului turc, scrie newsweek românia.ro.

În mai 2017,  Enes Kanter, un baschetbalist din NBA, de origine turcă, a fost oprit pe aeroportul Otopeni și nu a fost lăsat să intre în România. Motivul a fost acela că regimul de la Ankara i-ar fi anulat pașaportul. Anterior, sportivul călătorise fără probleme în alte opt state. Turcia i-a anulat pașaportul pe motiv că susține Mișcarea Gullen, considerată „teroristă”de regimul lui Erdogan.

Citeşte şi:

Erdogan, SIS și cei șapte profesori de la liceul Orizont din Chișinău

 

 

 

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.