Perseide 2018. Mai sunt câteva zile până la cel mai mare spectacol al stelelor căzătoare

-


Perseidele sunt resturi din coada cometei Swift-Tuttle. Aceste fragmente se intersectează în fiecare an cu orbita Pâmântului, dând naștere la o „ploaie de stele căzătoare”. Resturile de cometă, care sunt foarte mici, se aprind în contact cu atmosfera terestră și luminează cerul nopții. Contactat de Jurnalistii.ro, astrofizicianul Elisabeta Petrescu a declarat că activitatea cea mai intensă a Perseidelor va fi în noaptea de 12-13 august, când Luna nu își va face apariția pe cer, iar curenții de meteori se vor observa cel mai bine din afara orașului, unde poluarea luminoasă este scăzută.

Resturile de cometă, care sunt foarte mici, se aprind în contact cu atmosfera terestră și astfel luminează cerul nopții. Cele mai multe fragmente sunt de dimensiunea unui bob de nisip, prin urmare nu sunt un pericol pentru oameni.

„În fiecare an, în luna august, auzim de „ploaia de stele căzătoare”, una dintre cele mai frumoase curente de meteori. Ce vedem noi pe cer sunt dâre luminoase lăsate de particulele foarte mici (ca firele de nisip de pe plajă) care ionizează aerul atunci când intră în atmosfera planetei noastre. Particulele de praf se mai numesc meteori. Meteoriții, sunt pietrele care ajung la solul planetei și nu ne-am dori să avem o „ploaie de meteoriți” și să ne cadă pietre în cap. În luna august, planeta noastră va trece printr-un nor de particule de praf care provin de la cometa 109P/Swift-Tuttle. Cometele, atunci când trec pe lângă Soare, sublimează (n.r. trec din starea solidă direct în stare gazoasă prin încălzire), iar praful cosmic prins în nucleul cometei este eliberat în spațiu”

Potrivit acesteia, fenomenul de „curent de meteori” nu este rar și apare de două ori pe lună.

„Curenții de meteori sunt de două ori pe lună, dar nu întotdeauna sunt la fel de spectaculoși. În cazul Perseidelor, chiar dacă nu este cel mai intens curent de meteori, din afara orașului se pot observa aproximativ 100 meteori/oră în condiții ideale (fără nori, cer curat). Cel mai bine este să observați curentul la momentul maxim. În anul 2018, activitatea cea mai mare va fi în noaptea dintre 12-13 august începând cu ora 22.00 (ora României), și ne bucurăm că Luna nu își va face apariția pe cer în această zi. Luna se va afla aproape de Soare și va apune la scurt timp după acesta. Curenții de meteori se observă cel mai bine din afara orașului, unde poluarea luminoasă este cât mai scăzută. Dacă veți fi în oraș, o să vedeți maxim 20 meteori/oră”, a adăugat Elisabeta Petrescu.

Aceasta a mai spus că, pentru a observa Perseidele, nu avem nevoie de instrumente astronomice, ci de maximum o oră pentru a putea urmări cât mai bine traiectoria acestor meteori.

„Ca să recunoașteți o perseidă față de un alt meteor, trebuie să urmăriți traiectoria lor. Orice meteor, care are o traiectorie inversă care ajunge între constelațiile Cassiopeia și Perseu, este o Perseidă. Ideal este să priviți cel puțin o oră cerul pentru a vă bucura de acest fenomen. Durata unei dâre luminoase este de ordinul fracțiunilor de secundă, dar se poate întâmpla să intre un bolid în atmosferă (o pietricică mai mare) și să lase o dâră foarte lungă pe cer. Culoarea meteorilor ne indică compoziția pe care o au aceștia. Verdele indică prezența nickelului, galben sodiu, iar alb-albastru prezența magneziului”, a conchis Elisabeta Petrescu.

Pe de altă parte, astrologii erau de părere că Perseidele vor aduce schimbări benefice pentru toată lumea. De aceea este bine să vă puneți o dorință pentru fiecare stea căzătoare pe care o veți vedea. Deși, în realitate, sunt mici fragmente de comete și asteroizi, la nivel spiritual, stelele căzătoare, Perseidele, pot avea un impact foarte bun.

Citește și:

Mihaela Buzărnescu a câștigat primul titlu din carieră. Super-finală la San Jose!

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.