Pintea își mărește echipa de pacienți misterioși: „Sunt mulţi specialişti care vor să se implice”

-


În ciuda scandalului iscat din cauza modului în care ministrul Sorina Pintea vrea să curețe sistemul sanitar de personalul care condiționează actul medical, se fac demersuri pentru mărirea echipei pacienților misterioși.

Potrivit datelor centralizate din chestionarele de feedback de la Minister, din 2016 până în prezent, peste 13.500 de români au afirmat că asistentele şi medicii le-au cerut bani sau atenţii pentru serviciile prestate.

Într-o declarație pentru national.ro, ministrul a spus că nu va face niciun pas înapoi, pentru a pune capăt fenomenului şpăgilor din spitale. „Există o lege din 2004 care îţi permite să faci aceste lucruri, cu condiţia ca (!) cel care este în rolul de pacient misterios să fie de specialitate, adică să aibă o părere plauzibilă asupra a ceea ce verifică. Sunt mulţi specialişti care vor să se implice în această acţiune, voi continua atât operaţiunea pacientul misterios, cât şi controalele inopinate în spitale”, a declarat ministrul Pintea.

Într-o primă etapă, acești pacienți sub acoperire vor merge în spitalele unde există semnale de la pacienţi că se ia şpagă. „Nivelul plăţilor informale depăşeşte cu mult nivelul altor tipuri de corupţie din sistem. Din păcate, anumite sesizări pe care le primim sunt adevărate şi nu putem să nu ţinem cont de ele. Ne luptăm cu toate tipurile de corupţie din sănătate, dar se pare că, la fiecare încercare de a promova ceva care să rezolve cu adevărat problema, avem parte de atacuri. Eu cred că nu trebuie să ne prefacem că fenomenul şpăgii în spitale nu există”, a mai declarat Sorina Pintea.

Revoltă în sistem

Gestul ministerului Sănătății care a pornit la vănătoare de medici și asistente care condiționează actul medical a stârnit revoltă în sistem. Personalul medical a inițiat o petiție și susține că această metodă prin care se dorește sistarea mitei din spitale este ilegală. Ministrul Sănătăţii susține, însă, că măsura face parte din strategia anticorupție.

Metoda propusă de Sorina Pintea este criticată şi de Asociaţia pentru protecţia pacienţilor, care susține că prin această strategie este pus în pericol actul medical, iar pacienţii sunt priviţi cu suspiciune de medici. Asociaţia va trimite în spitale formulare pe care pacientul le semnează şi astfel garanează că nu este… sub acoperire.

„Lansarea acestei direcții de acțiune ilegală a fost făcută pe fondul unei întregi campanii mediatice ce are la bază o prezumție de culpă a unei întregi categorii profesionale, respectiv promovarea ideii că problemele privind corupția din sănătate sunt într-o continuă creștere. La ora actuală există o tendință clară de scădere a procentului pacienților care au indicat cazuri de condiționare a actului medical. Chiar dacă procentul este relativ mic, el dă seama de existența unui fenomen pe care Federația Solidaritatea Sanitară îl dorește eliminat total. Tendința acestui fenomen tinde să indice eficiența unei serii de măsuri, cea mai evidentă fiind creșterea veniturilor salariale”, se aratã într-un comunicat al Federaţiei Solidaritatea Sanitară.

Citește și:

De ce este atât de blamată pâinea albă?

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.