„Piticul otrăvitor” al propagandei naziste, un „Casanova depravat şi obsedat sexual”

-


În urma cu aproximativ şapte ani, o nouă biografie dedicată personalităţii lui Joseph Goebbels, şeful propagandei naziste, a scos la lumină o altă latură întunecată a celui care s-a ocupat de imaginea regimului nazist. În fond, Goebbels nu era altceva decât un personaj duplicitar, obsedat după sex şi perversiuni, care îşi nota atent în jurnal toate aventurile sale amoroase.

sursa foto: DW

 

Deşi nu avea un fizic impunător, Goebbels (Piticul Otrăvitor) era un vânător şi un seducător pe străzile Berlinului în căutare de femei frumoase. După ce a ajuns în vârful regimului nazist din postura de şef al propagandei, acesta se transformase într-un personaj plin de sentimentalisme, în căutarea fericirii perfecte, deşi era căsătorit şi avea o familie numeroasă.

„Cât de adânc am intrat în sufletul ei, deci am ajuns să o cunosc! Binecuvântată dragoste, cel mai fericit moment al vieţii mele”, scria Joseph Goebbels în jurnalul său, la finalul unei întâlniri cu o damă frumoasă. Divizia de filme a Ministerului Propagandei i-a adus porecla de „Berbec” şi totodată i-a dezvoltat apetitul său bolnav după sex şi aventură.

Profesorul  şi istoricul german,Peter Longerich a analizat cu atenţie jurnalele scrise de Goebbels pentru a reconstitui personalitatea duală a celui care fusese cel mai credincios om al lui Adolf Hitler. Din biografia realizată de istoricul german, se observă un Goebbels duplicitar, obsedat sexual, sentimental şi manipulator cu femeile din jurul său. De asemenea, atât de mare a fost devotamentul său faţă de cultul personalităţii al lui Adolf Hitler încât spre sfârşitul războiului s-a sinucis împreună cu soţia sa, Magda şi cu cei şase copii ai lor, cu o combinaţie de sedative şi cianură, pentru a nu cădea în mâinile Armatei Roşii.

 

sursa foto: wdr.de

La vârsta de 16 ani, Goebbels devenise obsedat sexual şi nutrea în secret o pasiune pentru mama vitregă a unui dintre amicii săi. „Eros s-a trezit. Perioada sentimentală este în toi, poezii, scrisori frumoase şi iubirea pentru femeil frumoase”, scria în 1912 adolescentul Joseph Goebbels. Iubirea pentru mama amicului său s-a estompat brusc odată cu declanşarea primului război mondial când a realizat că handicapul său fizic este o piedică majoră în calea fericirii sale, deşi o domnişoara Lena Krage îl iniţiase în tainele amorului.

„Primul sărut pe Garden Street!. Noaptea în Kaiser Park – i-am sărutat sânul. Am experimentat pentru prima dată cum a fost să fii cu o femeie iubitoare”, scria acesta în jurnalul său. În 1917, la Bonn, Goebbels a reuşit să seducă două surori, Liesl şi Agnes, iar la Freiburg, pe Aka Stalherm, femeia care i-a fost alături o perioadă mai lungă de timp. „Dragostea liniștită, platonică. Nu știu de ce nu vrea ca relația noastră să fie deschisă”, scria în jurnal Goebbels.

sursa foto: NQReport

Obsesia pentru evrei a căpătat-o după ce a aflat că mama unei dintre iubitele sale, Janke avea origini iudaice: „Mi-a spus despre rădăcinile ei, de atunci farmecele ei au fost distruse pentru mine”.
„Până în acest moment el nu a manifestat un interes deosebit față de” problema evreiască”. Dar, așa cum Reich-ul german s-a scufundat mai adânc în criza anilor 1920, el a aparținut celor care voiau să-i facă pe evrei responsabili de catastrofă”, susţinea în lucrarea sa, istoricul Peter Longerich.

În timp ce urca pe scara politicii şi influenţei nazismului, ritmul poftei sale sexuale creștea. Xenia, Charlotte, Erika şi Julia deveniseră obsesia zilnică a „părintelui propagandei naziste”. În 1930, la un mare miting nazist, a întâlnit-o pe Magda Quandt, despre care notase în jurnalul său următoarele aspecte: „Seara, Magda Quandt a venit și a rămas mult timp, în dulceața ei blondă, încântătoare, regina mea!” .

sursa foto: pressalert

De asemenea, soţia îi tolera infidelităţile în contextul în care devenise „cel mai mare regizor de film al Reichului”, aflat mereu în căutare de femei frumoase. Profesorul Longerich crede că legătura dintre Goebbels și soția lui nu ar  fi putut să se rupă atât timp cât Hitler era în viață.

„El nu era nici un ministru, nici un consilier influent, ci un devotat al lui Hitler – și un virtuoz de auto-propagandă dincolo de moarte”, scria Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Citeşte şi:

Intermezzo spre un nou conflict: Iran

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.