Platforma 100: Nu sunt fonduri pentru plata salariilor dascălilor pe ultimele 3 luni ale acestui an. Stop închiderii școlilor!

-


Platforma România 100 cere Guvernului stoparea comasării și a închiderii iresponsabile a școlilor. Reprezentanții platformei susțin că situația bugetară este atât de gravă, încât cele mai multe județe nu au fonduri pentru plata salariilor profesorilor, personalului auxiliar și celui administrativ pe ultimele 3 luni ale acestui an.

„Ministerul Educației pregătește în această perioadă, pentru aprobarea prin Hotărâre de Guvern, rețeaua școlară în baza căreia va funcționa învățământul preuniversitar în anul școlar 2018- 2019. În lipsa fondurilor necesare, generată atât de valoarea scăzută a costului standard per elev, necorelată cu nevoile reale ale școlilor, dar și de cheltuielile iresponsabile din bugetul public, Ministerul Educației a solicitat inspectoratelor școlare județene să se încadreze în bugetele alocate anului 2018 și, astfel, să reducă din cheltuieli.

Puse în fața unor alegeri pur contabilicești, inspectoratele școlare au propus spre aprobare comasări și închideri deșcoli care ignoră cu bună știință interesele educaționale ale elevilor.

Astfel, odată cu aprobarea Hotărârii de Guvern privind rețeaua școlară, grădinițe, școli și licee din țară vor fi comasate și închise din toamna acestui an, iar reducerile vor afecta inclusiv resursa umană din sistemul preuniversitar de învățământ”, se arată într-un comunicat de presă.

În opinia reprezentanților Platformei 100, „cea mai gravă situație se va înregistra în comunitățile izolate din mediul rural (Delta Dunării, zone montane etc.), acolo unde se va pune lacăt școlilor pentru că inspectoratele școlare nu au bani să plătească salariile profesorilor. Copiilor nu li se va asigura nici transportul spre o altă școală, fie din lipsă de fonduri, fie pentru că deplasarea este dificilă în zonele respective”.

Platforma România 100 atrage atenția că, prin aceste măsuri, Ministerul Educației și inspectoratele școlare județene încalcă dreptul la educație al copiilor.

„.Solicităm, pe această cale, oprirea comasărilor și a închiderilor de școli care afectează în mod direct accesul la educație al copiilor. Cerem responsabilitate din partea tuturor autorităților în procesul de decizie asupra rețelei școlare pentru anul școlar 2018- 2019”, se mai arată în comunicat.

Platforma România 100 lansează un apel către opinia publică „să ne semnaleze cazurile punctuale în care copiilor li se încalcă dreptul la educație, prin închiderea școlilor sau comasări”.

„Toate situațiile transmise până la data de 18 februarie 2018, la adresa [email protected], vor fi centralizate și vor sta la baza unui demers civic mai amplu al Platformei România 100, menit să apere dreptul la educație al copiilor români.

Facem un apel către organizațiile și asociațiile non-guvernamentale interesate să sprijine această inițiativă. Platforma România 100 intenționează să uzeze de instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a opri această inițiativă și pentru a apăra dreptul constituțional la educație al copiilor”, mai susțin reprezentanții Platformei 100.

Mai puteți citi și:

Sindicatele din Educație amenință cu proteste. „Legea salarizării se dovedeşte a fi un eşec”

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.