PNL şi planul pentru schimbarea bazei dezvoltării economice. Adrian Benţa: „Singurul punct forte este că se bazează masiv pe investiţiile publice”

-


Guvernarea liberală pare decisă să schimbe paradigma care a stat la baza dezvoltării economice din vremea guvernărilor cu iz social-democrat şi să se treacă de la consum la investiţii într-un interval de 10 ani. Astfel, 3,1 miliarde de euro vor fi puşi la bătaie pentru relansarea economiei în contextul crizei generate de criza coronavirusului, pe următoarele axe:  stimularea şi dezvoltarea capitalului autohton şi a competitivităţii companiilor româneşti, investiţii în domenii strategice ale infrastructurii publice, transformarea digitală a economiei şi a administraţiei publice, pregătirea economiei pentru noua revoluţie tehnologică şi tranziţia către o economie durabilă. De asemenea, obiectivul noului model de dezvoltare economică promovat de Executivul liberal are drept ţintă realizarea convergenţei cu economiile europene, astfel încât Produsul Intern Brut pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare standard să ajungă la 87% din media UE27, la orizontul anului 2025.

 

În acest context, consultantul fiscal Adrian Benţa a declarat, pentru Jurnaliştii.ro, că programul de relansarea economică a României pe care îl propune guvernarea liberală are o componentă electorală, dar partea pozitivă a acestuia este că se axează investiţii publice masive şi nu pe direcţionarea deficitului către consum.

sursa foto: românia tv

„Evident că acest program are o componentă electorală, fiind prezentat în condiţii de campanie electorală. Partea foarte bună este că au în vedere în principal investiţiile publice şi nu direcţionarea deficitului bugetar către consum. Deci, aceasta este partea pe care eu aş notau cu nota 10, după care încep o analiză mai amănunţită. Au spus că vor face 3000 de kilometri de autostradă, însă situaţia este aproape identică cu planul de acum 4 ani al domnului Liviu Dragnea. De ce? Pentru că nu ne angajăm şi nu ne dăm timp. De exemplu, din cei 3000 km, Guvernul o să spună că a reuşit să facă tehnic numai 50 km până la sfârşitul lui septembrie. Neavând nişte termene concrete şi clare, pe angajare de răspundere este foarte frumos. Infrastructura CFR este minunată pentru că ajunge la un cost mai bun în transportul de mărfuri, iar una dintre condiţiile ca să fii competitiv este să ai cheltuieli de transporturi mai bune. Deci care este prima linie de care nu apucăm? Ceva concret cu termen până în data de. Mergem în zona IMM-urilor, care sunt angajatorii principali ca număr de salariaţi, dar şi cei mai vulnerabili în perioada aceasta. Trebuie să îi ajuţi şi pe ei însă pe nişte programe concrete”, a declarat, pentru Jurnaliştii.ro, consultantul fiscal, Adrian Benţa.

Potrivit acestuia, programul economic al liberalilor nu are termene clare de execuţie şi nici surse de finanţare clare.

„Despre IMM Invest, nu ştiu ce să cred? Nu înţeleg ce se întâmplă aici? Vine domnul ministru de Finanţe şi spune că este un succes întrucât s-au absorbit în economie circa 7 miliarde. Vorbesc cu nişte colegi de ai mei, care au depus zeci de proiecte la bănci şi nici unul nu li s-a aprobat. Ar fi foarte bine ca să aflăm şi noi clar care sunt acele firme care au luat acele finanţări de la bănci. Ce au făcut cu banii acestea? Răspunsul este negativ pentru oamenii aceia. Şi cei mari trebuie ajutaţi chiar dacă exportă profitul. Asigurările sociale, taxele locale, impozitele pe construcţii se plătesc aici, şi dacă eşti inteligent mai poţi să compensezi aici printr-o taxă la transferurile de capital. Măsurile se vrea bune, însă facem pe hârtie fără să punem termene clare. M-aş bucura să terminăm măcar 500 de kilometri din cei 3000 km. Să terminăm autostrada din Moldova. Concret, nu 3000 de km? Se fac investiţii pe mandatul celorlalţi. PNL face investiţii pe mandatul celuilalt guvern care nu ştiu dacă va fi mai fi tot de la liberali. Nu au termene, finanţări clară şi nici asumări. Oricum bugetul era construit greşit înainte de pandemie pentru că banii erau destinaţi pentru consum. Prima nota de 10 este că se gândesc la investiţii, iar noi, ca cetăţeni, ar trebui să punem presiune pe ei ca să şi termine ceea ce prezintă. Singurul punct forte este că se bazează masiv pe investiţiile publice”, a adăugat Adrian Benţa.

În schimb,  preşedintele USR, Dan Barna susţine că planul de relansare economică al Guvernului include subvenţii, „idei vechi şi un pic de populism”,

„Planul de relansare economică al Guvernului. Subvenţii + idei vechi şi un pic de populism. Pe banii cui? Partea bună – e bine că există totuşi un plan pe care se poate lucra. România are nevoie de o viziune care să limiteze criza sau măcar să asigure condiţiile pentru o recuperare rapidă. Partea mai puţin bună: foarte multe subvenţii. Aproape niciun criteriu. Aşa cum arată acum, planul acesta e un veritabil PNDL pe steroizi. De unde vin toţi banii ăştia? Metafora cu bani din elicopter e adecvată, problema e că nu vedem elicoptere pline de bani pe nicăieri pe deasupra României”, a scris Dan Barna, miercuri, pe Facebook.

Potrivit acestuia, „o parte din propuneri sunt de fapt o ciorbă reîncălzită, dintre care unele sunt de-a dreptul toxice”.

Barna: „O parte din propuneri sunt de fapt o ciorbă reîncălzită”

„A calculat Guvernul efectul asupra deficitelor? Deficit înseamnă că noi şi generaţiile viitoare vom plăti foarte scump generozitatea pre-electorală a Guvernului. Asta în eventualitatea în care se vor găsi totuşi bani. O parte din propuneri sunt de fapt o ciorbă reîncălzită. Le regăsim în programe ale guvernelor precedente şi în tot felul de strategii uitate prin sertare. Unele dintre ele sunt de-a dreptul toxice – inventarea unui fond de investiţii de stat, aşa cum propuneau PSD şi PNL în 2016, nu face decât să creeze încă o sinecură pentru apropiaţii guvernului (indiferent de culoare). Apare şi încă o bancă de stat. De ce?”, a subliniat  Dan Barna.

În acest sens, acesta a mai spus că „sunt anunţate foarte multe investiţii”, unele fiind „S.F.”.

„În zona de infrastructură, de exemplu, planul este aproape SF. Toate, absolut toate guvernele au propus aşa ceva şi efectele sunt cele pe care le ştiţi. De ce ar fi acum diferit? Ioc liberalism. Planul acesta nu poate fi decât o bază de discuţie. Şi poate deveni un proiect fezabil doar în momentul în care vom avea sursele exacte de finanţare şi criterii clare de distribuţie a banilor. Banii din elicopter sfârşesc în praf, iar în loc de dezvoltare economică o să rămânem cu datorii”, a conchis liderul USR.

Ciolacu: „Este evident că este copiat programul”

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că mare parte din Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică al Executivului Orban este copiat din programul de guvernare al social-democraţilor.

„Este evident că este copiat programul (Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică – n.r.), vi-l dau pe cel din 2016 şi îl comparaţi şi veţi vedea – este copiat. Culmea, sunt copiate şi anumite pasaje pe care deja PSD le-a realizat”, a subliniat liderul PSD.

De asemenea, acesta a mai reiterat intenţia PSD de a depune o moţiune de cenzură în Parlament, dar nu a spus când se va întâmpla acest lucru.

„În ceea ce priveşte moţiunea de cenzură, vă spun că vom depune o moţiune de cenzură. Mai mult decât atât, această moţiune va trece. Când vom depune moţiunea de cenzură, cu ce program economic vom veni pe termen scurt, până la alegerile generale, pe care să îl expunem atât românilor, colegilor din Parlament, dar nu în ultimul rând preşedintelui Iohannis când va lua decizia pe cine desemnează prim-ministru – este totuşi atributul meu şi al colegilor mei de a lua această decizie în interiorul partidului”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Guvernul prezintă, miercuri, Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, într-un eveniment la care vor fi prezenţi preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban şi membrii Cabinetului.

Citeşte şi:

Guvernul va aproba miercuri planul de relansare economică. Zeci de măsuri de sprijin pentru firme, angajaţi şi angajatori


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.