Podul Spionilor. Rudolf Abel versus Francis Gary Powers

-


William Fischer( nume de cod Rudolf Abel) s-a născut în Marea Britanie în anul 1903 şi a murit în 1971 la Moscova. În calitate de spion ilegal sovietic a acţionat la New York, unde a fost arestat pentru spionaj în anul 1957. În 1962 a fost eliberat în URSS, în urma schimbului cu pilotul american, Francis Gary Powers, efectuat pe Podul Glienicke din Berlinul de Vest.

sursa foto: Getty Images

Părinţii săi Heinrich și Lyuba au fost susținători ai revoluţiei bolşevice, iar tânărul William Fisher s-a familiarizat cu literatura marxist-leninistă în timpul primului război mondial.

În 1921, familia sa a revenit în URSS, iar Fisher s-a înscris în  Komsomol, organizația de tineret a Partidului Comunist, unde a lucrat o perioadă ca translator. În timp, s-a specializat în transmisiuni radio şi-n limbi străine, care l-au ajutat să se integreze în structurile sovietice de spionaj extern, OGPU în 1927.

În timpul „Marii Epurări” pe care Stalin a efectuat-o la Kremlin în anii 30, William Fischer a fost trecut pe linie moartă în cadrul diviziei ilegali din cadrul OGPU, ca în 1941 să fie din nou reactivat.

sursa foto: Great Big Canvas

În 1948,  William Fisher a intrat ilegal în Statele Unite prin Canada. A avut o misiune dificilă întrucât i s-a încredinţat coordonarea reţelei de spioni, care acţionau voluntar în numele URSS şi totodată trebuia să fure secretele proiectului Manhattan (n.r. al bombei atomice americane). Pentru reuşita aceasta, William Fischer (nume de cod Rudolf Abel) a fost decorat de oficialii sovietici cu Ordinul Roşu în 1949.

În această perioadă, Fisher era oficial fotograf și pictor sub numele de  Emil R. Goldfus, fiind o personalitate marcantă în cadrul comunităţii artistice din Brooklyn. El s-a întâlnit  cu Reino Hayhanen, un alt agent sovietic care locuia în New York.

În 1957, OGPU a luat decizia ca Reino Hayhanen să fie rechemat la Kremlin, dar acesta a fugit la ambasada SUA din Paris şi a dezvăluit scopul misiunii lui William Fischer pe pământ american.

Datorită informațiilor oferite de acesta, Fisher a fost urmărit și arestat la Hotelul Latham din Manhattan de către FBI. În camera sa de hotel, agenţii FBI au descoperit un  creion gol folosit pentru ascunderea mesajelor, o cartelă de coduri, echipamente de transmisie radio și paşapoarte false.

În faţa FBI, William Fischer a mărturisit că era spion sovietic sub numele de cod: Rudolf Ivanovich Abel.  Avocatul  său, James Donovan a susţinut în pledoaria sa că colonelul KGB Rudolf  Abel  nu trebuie să fie condamnat la pedeapsa cu moartea, ci la închisoare, întrucât reţinerea acestuia nu a  respectat normele constituţionale.

Şansa salvării lui Rudolf Abel a venit în 1960, când pilotul american Francis Gary Powers a fost capturat de sovietici, iar  avocatul său, James Donovan a venit cu ideea schimbului de spioni dintre SUA şi URSS.

sursa foto: DailyMiror

Schimbul a fost negociat de către James Donovan cu oficialii ambasadei URSS din Berlinul de Vest. Pe 10 februarie 1962, cei doi prizioneri au traversat Podul  Glienicke dintre Germania de Est și Germania de Vest. În semn de apreciere, Fischer i-a trimis lui Donovan două manuscrise rare.

La Moscova, propagandiştii sovietici l-au făcut erou pe William Fischer, în 1966 l-au decorat cu Ordinul Lenin, iar în 1968 i-au  aprobat  publicarea memoriilor sale.

În 1971, William Fischer a fost pensionat forţat de către KGB, iar pe 15 noiembrie a murit subit în urma unui cancer pulmonar nedepistat la timp.

Procesul lui Rudolf Abel  și negocierile ulterioare, care au dus la schimbul de prizonieri, au fost reînviate odată cu lansarea filmului „Bridge of Spies” (Podul Spionilor) în 2015.

Filmul regizat de  Steven Spielberg l-a avut pe actorul Tom Hanks în rolul avocatului american, James Donovan, în timp ce britanicul  Mark Rylance a jucat  rolul misteriosului spion sovietic: Rudolf Abel.

sursa foto: Getty Images

Mai puteţi citi şi: Disco Firea

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.