Poliția română face noi precizări despre capturarea lui Ghiță

19 aprilie 2017 - 8:36 -


Poliţia Română face noi precizări legate de cazul lui Sebastian Ghiţă, instituţia anunţând că toate acţiunile instituţiei s-au desfăşurat sub coordonarea directă a procurorului de caz, reţinerea fostului deputat fiind posibilă cu ajutorul poliţiştilor din Serbia şi Slovenia.

„Inclusiv în noaptea de 13/14 aprilie, poliţiştii români s-au aflat în contact direct cu procurorul de caz. Totodată, conform competenţelor, Poliţia Română a realizat un schimb activ de date şi informaţii, cu colegii din Serbia şi Slovenia, care a condus la reţinerea celui în cauză. Astfel, poliţiştii români au solicitat autorităţilor slovene verificări privind autenticitatea documentelor prezentate de inculpat, datele fiind transmise autorităţilor sârbe. De asemenea, specialiştii Institutului Naţional de Criminalistică au efectuat o constatare tehnico-ştiinţifică, al cărei rezultat a fost transmis colegilor sârbi”, anunţă Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

Constatarea tehnico-ştiinţifică indică faptul că persoana capturată este Sebastian Ghiţă.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat că procedura de extrădare a lui Sebastian Ghiță este pregătită, însă sunt așteptate deciziile instanțelor de judecată.

„Ne aflăm în acest moment în situația în care așteptăm de la instanțele de judecată încheierile de verificare a temeiniciei legalității declanșării procedurii de extrădare. În momentul în care primim de la instanțele de judecată respectivele încheieri, respectivele hotărâri, declanșăm procedura de extrădare, adică cererea. Ministerul Justiție are deja pregătită acea procedură, cerere, așteptăm încheierile de la instanțele de judecată și imediat, imediat, în minutul următor dăm drumul la procedură. Până atunci prevederile legale ne obligă să rămânem în așteptare, să așteptăm de la instanțele de judecată”, a explicat Tudorel Toader, marți, într-o declarație de presă la Ministerul Justiției.

El a adăugat că procedura s-ar lovi de nulitate dacă nu ar fi respectată.

„Gândiți-vă ce s-ar întâmpla, ce ar însemna dacă noi, la rândul nostru, nu am respecta procedura — ar fi lovită de nulitate și ar profita de ea cine are interesul să profite. Așadar, suntem în această fază, în această etapă”, a spus Toader.

Întrebat cât ar putea dura respectiva procedură de extrădare, ministrul Justiției a răspuns: „Este procedură de urgență la primă instanță, poate formula contestație numai procurorul, partea nu participă, nu este citată, nu poate să facă acea contestație (…) din simplul motiv că ea este căutată, ea este cerută să fie adusă în țară. În trei zile maxim, instanța verifică și ne trimite încheierea. (…) Sper ca să nu existe motive de contestație, sper să rămână definitivă hotărârea la primă instanță să primim de îndată decizia, să dăm drumul la procedură”.

Citește și:

Parlamentul revine în forță după perioada sărbătorilor. Ce subiecte controversate se vor dezbate

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *