Rusia, principala amenințare la adresa securității Poloniei. Spre un nou ”Tratat de la Varșovia” în sens invers

-


Două știri recente vin să puncteze în cel mai precis mod ceea ce se va întâmpla în partea Europei din care face parte și România. Cum era de așteptat, ambele știri, de mare anvergură, privesc Polonia, statul din zonă cel mai dezvoltat economic și militar.

Astfel, prima știre afirmă că Polonia se obligă să limiteze decisiv dependența de gazul rusesc, Conducta Baltică (Baltic Pipe), proiectul de infrastructură energetică prin care Polonia va fi conectată direct la gazele naturale extrase de Norvegia din Marea Nordului, primind săptămâna trecută toate avizele necesare pentru demararea construcției. De menționat că Polonia importă în prezent cea mai mare parte a gazelor naturale din Rusia, iar Baltic Pipe, care urmează a fi dată în funcțiune la 1 octombrie 2022, a fost salutată la Varșovia, ca un important instrument de reducere a dependenței energetice față de Moscova.

Nu trebuie uitat că Polonia mai importă cu ajutorul vaselor specializate și gaz lichefiat din Statele Unite, prin terminalul de Świnoujście. Pe scurt, această știre ne poate spune că după trei decenii de la retragerea armatei sovietice din țările est-europene, asistăm astăzi, tot forțat, și la o retragere din această zonă a ultimelor tentacule economice ale Rusiei.

A doua știre arată că Microsoft va investi 1 miliard de dolari în Polonia pentru a crea un centru de date pentru stocare în cloud, primul de acest fel din estul Europei, fapt care va îmbunătăți considerabil competitivitatea afacerilor și eficiența instituțiilor poloneze. Totodată Microsoft va investi și pentru un program de dezvoltare a competențelor digitale a 150.000 de angajați, profesori și studenți din Polonia. Investiția companiei Microsoft se va derula în următorii șapte ani în baza unui parteneriat strategic încheiat cu Chmura Krajowa (,,Cloud-ul Național’’), o organizație poloneză fondată în anul 2018 de Fondul Polonez pentru Dezvoltare și PKO BP, cea mai mare bancă poloneză, în scopul digitalizării în ritm alert a mediului de afaceri și administrației publice de la Varșovia.

Mai mult, în 2019 și gigantul Google și-a exprimat intenția pentru realizarea în scurt timp a unui centru de date în Polonia, în cadrul unui parteneriat public-privat tot cu Chmura Krajowa, centru care să deservească întreag teritoriul Europei Centrale și de Est. Iată așadar cum, în urma ,,retragerii ruse’’ din zona centrală a Europei, locul este ocupat rapid de americani, acest fapt urmând să se întâmple în următorii ani și în zona statelor din Estul Europei, lucru valabil și pentru România.

Atragerea fără cale de întoarcere, din toate punctele de vedere (politic, militar, dar mai ales economic), a fostului cel mai puternic stat din estul Cortinei de Fier (Polonia), reprezintă un semnal clar în acest sens, mai în glumă, mai în serios, putând vorbi în viitor despre un ,,Tratat de la Varșovia’’ pe invers, în care spatele nu este asigurat de către URSS, ci de către SUA.

Discutând și despre problema rusă, observăm că Moscova a fost amintită ca principală amenințare în noua Strategie Națională de Apărare a Poloniei și probabil că acest lucru se va întâmpla și în noua strategie a României, care se discută în această perioadă la Cotroceni, cu atât mai mult cu cât în actuala Strategie Națională de Apărare a țării, proiectată pentru perioada 2015-2019. Federația Rusă nu este menționată direct nici la capitolul riscuri, și nici la cel care enumeră amenințările, ci doar prin exprimări vagi de genul „acțiunile destabilizatoare din vecinătatea estică”, care „generează provocări majore pentru securitatea spaţiului euro‐atlantic” sau „instabilitatea regională”, ce „limitează capacitatea României de promovare a intereselor strategice, cu precădere a celor privind susţinerea parcursului european al Republicii Moldova’’, șamd.

Menționarea Rusiei în clar, drept amenințare la adresa României, este necesară având în vedere prezentul și viitorul Moscovei care, din cauza dificultăților de ordin economic, este forțată să își mențină capitalul de prestigiu internațional prin folosirea forței militare.

Astfel, lăsând la o parte problemele economice actuale ale Rusiei generate de coronavirus, prețul petrolului, sancțiunile din cauza problemei ucrainene, este clar că cea mai importantă ,,invazie’’ planificată de Moscova în acest deceniu va fi cea aplicată câtorva tehnologii ale viitorului, Kremlinul urmărind o felie uriașă de tort care să proiecteze statul rus în a doua parte a acestui secol, indiferent că această prăjitură se va numi ,,inteligență artificială’’, ,,nanotehnologie’’, ,,fuziune nucleară’’ sau chiar ,,carne artificială’’.

Cel mai probabil însă că Rusia fie va eșua în acest demers, fie ,,felia’’ sa va fi mai mică decât cea dorită, dintr-un simplu motiv: avansul tehnologic există acolo unde statul este suficient de democratic pentru a se da la o parte din calea oamenilor care ,,mișcă’’ lucruri. Nu poți face creație cu pistolul la ceafă, pentru ca acea creație să te facă și bogat. Rușii au creat cu pistoul la ceafă rachetele care până la urmă l-au trimis pe Gagarin în spațiu, însă nimeni nu vrea să cumpere o asemenea sculă, ci un laptop Apple MacBook.

Așadar, Rusia, dacă nu se va prăbuși subit, va continua și în deceniul următor să își agite armele pentru a-și masca impotența liderilor ei.

Citește și:

Un cocktail letal: ”Coronavirus & Moscova”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.