Pompeo dă ultimatum Rusiei lui Putin în chestiunea Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare

-


Dacă Rusia nu îşi respectă obligaţiile care îi revin în cadrul Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) în termen de 60 de zile, SUA nu se vor mai considera parte a acestui acord, a declarat marţi seara, secretarul de stat american, Mike Pompeo, scrie Reuters.

„Raza sa de acţiune este o ameninţare directă pentru Europa”, a spus Pompeo despre racheta de croazieră rusă Novator 9M729, la finalul unei întrevederi cu omologii săi din NATO.

Potrivit acestuia, acţiunile Rusiei „subminează puternic securitatea naţională a Americii şi pe cea a aliaţilor noştri”.

„SUA declară astăzi că Rusia a încălcat tratatul şi ne vom suspenda obligaţiile în 60 de zile, cu excepţia situaţiei în care Rusia se întoarce la verificarea obligaţiilor sale de o manieră verificabilă”, a adăugat Mike Pompeo.

Acesta a mai spus că SUA va fi nevoită să restabilească balanţa militară după acea perioadă, dar a refuzat să prezinte alte detalii, precizând doar că testele şi desfăşurările de noi rachete sunt puse în aşteptare până atunci.

„Încălcarea INF de către Rusia erodează bazele unui control efectiv al armamentului şi subminează securitatea aliată”, urmărind „slăbirea generală a arhitecturii de securitate euro-atlantice”, se arată într-o declaraţie comună a miniştrilor de externe din NATO, reuniţi la Bruxelles.

Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, semnat de Moscova şi Washington în 1987, interzice rachetele cu o rază de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de km dotate cu focoase nucleare şi se consideră că a reprezentat baza arhitecturii securităţii Europei, reducând riscul unui atac nuclear.

În martie, Rusia a făcut cunoscută racheta sa de croazieră Novator 9M729, denumită şi SSC-8, care are o rază de acţiune mai mică de 500 de km, dar este mobilă. SUA au apreciat că racheta respectivă reprezintă o încălcare a INF şi au ameninţat cu retragerea din tratat, în timp ce Moscova dezminte orice încălcare.

Citeşte şi:

„Uscăturile” din sistemul sanitar. Un medic şpăgar, nemulţumit, iniţial, de suma oferită

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.