Ministrul Economiei are o soluţie de avarie în cazul în care Exxon Mobile se retrage din proiectul de la Marea Neagră

-


Ministrul Economiei şi Energiei, Virgil Popescu susţine că transferul licenţei pe care o deţine ExxonMobil pentru perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră ar trebui făcut prin hotărâre de Guvern. Pe de altă parte, americanii de la Exxon Mobile analizează vânzarea participaţiei din perimetrul Neptun Deep către LukOil şi PGNiG, iar ministrul Economiei ar dori că 15-20% din investiţia americanilor să fie preluat de Romgaz, companie a statului român.

„Am declarat public, în repetate rânduri, că o prioritate a mandatului meu e ca exploatările din Marea Neagră să se realizeze, în cel mai scurt timp. Aceste exploatări reprezintă şi o consolidare a securităţii naţionale, nu doar o dezvoltare economică. Mi-aş dori ca Exxon să continue operaţiunile în România. În cazul în care din motive interne doresc să plece, le recomand să respecte legislaţia românească pe care au folosit-o când au intrat, adică HG pentru transferul de licenţă”, a scris Virgil Popescu, pe Facebook.

Potrivit acestuia, Romgaz, companie a statului român, trebuie să fie parte din viitorul consorţiu care va exploata perimetrul deţinut de Exxon Mobile la Marea Neagră.

„Operaţiunile de la Marea Neagră reprezintă o chestiune de securitate naţională şi recomand ca nimeni să nu ne pună la încercare cu acest lucru”, a adăugat ministrul Economiei.

Pe 19 noiembrie, Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz, declara într-un interviu pentru Agerpres, că societatea analizează posibilitatea de a prelua o participaţie de 15-20% din proiectul Neptun din Marea Neagră, după ce consultantul care se ocupa de exit-ul Exxon din România a contactat producătorul român de gaze pentru începerea negocierilor.

„Trebuie să analizăm primele documente. Ne-am gândit, din punctul nostru de vedere, că ar fi bine să preluăm o participaţie de 15-20%. Avem capacitatea de a finanţa această preluare din surse proprii, din surse atrase şi făcând un mix din cele două”, sublinia Adrian Volintiru.

ExxonMobil şi OMV Petrom explorează zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze. Cele două companii au participaţii egale în proiect, iar decizia finală de investiţii pentru extracţia resurselor nu a fost încă luată.

Iohannis: „E posibil să nu se retragă”

Președintele Klaus Iohannis a declarat în cadrul dezbaterii electorale din campania pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie 2019, că este posibil ca americanii de la ExxonMobil să-și schimbe decizia și să nu renunțe la licențele de explorare și exploatare a gazelor din Marea Neagră.

„Posibil ca Exxon să nu se retragă, aceste mega-companii spun ce cred ele că e bine să spună, e posibil să se schimbe decizia și să nu se retragă”, sublinia Klaus Iohannis.

Acesta preciza atunci că a întrebat direct despre ExxonMobil în vizita oficială înteprinsă în SUA și i s-a răspuns că „politica mare a Exxon s-a schimbat și se va retrage din câteva proiecte de investiție din Europa și își va muta accentul în altă zonă”.

„România first, trebuie să știm ce vrem noi cu aceste resurse, ce vrem să facem cu aceste resurse, cum se relaționează cu securitatea națională, și atunci să trecem în partea a doua, și investitorii vor garanții, pe bună dreptate. E nevoie de o investiție foarte mare. Putem găsi o formă de legislație corectă pentru România și care creează un cadru corect și pentru investitori”, arăta Klaus Iohannis.

În momentul de faţă, americanii de la Exxon Mobil sunt decişi să mizeze pe exploatarea resurselor de hidrocarburi din Cipru, mult mai mari şi mai valoroase decât cele din Marea Neagră. O problemă pentru investitorii americani o reprezintă Legea Offshore şi OUG 114/2018. De asemenea, OUG 114 a fost corectată de Guvernul Orban prin ordonanţă şi cel mai probabil va urma şi legea offshore în contextul în care investitorii au cerut renunțarea la impozitele asupra veniturilor suplimentare introduse în lege de către Camera Deputaților.

Citeşte şi:

Orban îi liniștește pe pensionari: ”Am prevăzut banii necesari”

 

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.