Poprire de la Anaf? Verifică dacă este legală și vezi dacă o poți contesta

-


Într-o societate normală, atunci când primești  un document oficial de la o instituție a statului, nu ar trebui să te duci cu gândul dacă este legală sau nu. Orice instituție de stat lucrează în slujba cetățeanului, însă, paradoxal, și practica trecută și cea  prezentă (și să sperăm că nu și cea viitoare) a arătat că, de fapt, multe, dacă nu prea multe dintre aceste popriri executorii emise de către ANAF sunt ilegale pe diferite aspecte de fond sau de formă.

Poprirea este practic, primul instrument al ANAF atunci când vrea să-și întindă mâna lungă către buzunarul contribuabilului. Cine sunt contribuabili la stat? Aproape toată populația țării cu extrem de puține excepții.

Ce este poprirea?

În primul rând încep prin a spune că poprirea este o modalitate de a vă fi blocate conturile și chiar și  angajatorul dvs. (dacă aveți) este obligat să se supună unui asemenea document provenit din partea unui executor fiscal în cazul creanțelor fiscale. Prin acest document, trimis de către ANAF către bănci, dar și către locul dvs. de muncă, practic, sumele de bani de acolo devin indisponibile pentru dvs.

Desigur, în teorie, banca trebuie să oprească cel mult 1/3 din banii din acele conturi ale dvs. unde  vă încasați salariul sau dacă sunteți urmărit de către mai mulți creditori, cel mult 1/2 și de fiecare dată povestea se reia și toți banii debitorului dispar ca prin minune din cont (la un anume moment, îmi aduc amite că un debitor, răzvrătit, chiar a vrut să depună o plângere penală pentru furt, desigur nu este cazul).

Aici idenitificăm și primul abuz, dacă poprirea nu este în limitele de mai sus, atunci ea este ILEGALĂ și trebuie să fie ridicată. Dacă nu pe înțelegere cu hotărâre din partea instanței, deci va trebui să apelați la instanța de judecată.

În cât timp se prescriu creanțele fiscale?

În urmă valului anunțat de către ANAF și prin care s-au făcut și de rușine că nu au reușit (asta pentru că nu au încercat) să recupereze debitele din ultimii 5 ani de zile, cred că este de folos să șțiți că ORICE creanță care nu a fost plătită (chiar și amenzile de circulație) de mai mult de 5 ani de zile, este prescrisă. Totuși ANAF va încerca să recupereze aceste sume de bani însă atunci când primiți executarea silită, oferiți-le o surpriză prin contestarea deciziei de executare silită, la instanța de judecată, invocați prescripția și articolul de mai jos:

Art. 110 din codul de procedură fiscală va scoate din încurcătură – (1) Dreptul organului fiscal de a stabili că creanțele fiscale se prescrie în termen de 5 ani, cu excepția cazului în care legea dispune altfel.

Ce trebuie să verific atunci când primesc un act de executare?

Când vine vorba de formă actelor fiscale iarăși avem o veste bună, fiindcă în anumite cazuri și nu sunt puține deloc, deciziile de impunere sau actele de executare silită pornite de către ANAF conțin lipsuri, erori și alte asemenea ce pot duce la anularea în instanța a acelor acte de executare:

(1) Actul administrativ fiscal este nul în oricare din următoarele situații:

  1. a) este emis cu încălcarea prevederilor legale privind competența;

Deci asta înseamnă că dacă am primit o decizie de executare din partea unui alt organ fiscal decât cel competent(adică de sectorul,județul de care aparținem, de exemplu ) atunci actul este nul.

O altă regulă –

  1. b) nu cuprinde unul dintre elementele acestuia referitoare la numele, prenumele și calitatea persoanei împuternicite a organului fiscal, numele și prenumele ori denumirea contribuabilului/plătitorului, a obiectului actului administrativ sau a semnăturii persoanei împuternicite a organului fiscal,[…]precum și organul fiscal emitent;

De asemenea în completearea celor de mai sus aș aminti ca debitorii să fie atenți și la

–       dată la care a fost emis și dată de la care își produce efectele;

–       motivele de fapt;

–       temeiul de drept;

Ce fac dacă primesc o executare silită pentru o datorie care este veche de 2,3,4 sau 5 ani de zile dar totuși nu este prescrisă?

Este normal și legal ca un organ fiscal să emită decizii de impunere după 2,3,4 sau chiar 5 ani de zile de la nașterea debitului?

Mai degrabă este imoral însă și ILEGAL să stai în pasivitate în calitate de organ al statului și mai apoi să ridici pretenții financiare ce puteau fi recuperate într-un termen rezonabil.

De ce este ilegal? ANAF se bate cu propriile arme – Codul fiscal prevede că  stabilirea crentelor se face după cum urmează,

  1. b) certitudinea impunerii, prin elaborarea de norme juridice clare, care să nu conducă la interpretări arbitrare, iar termenele, modalitatea şi sumele de plată să fie precis stabilitepentru fiecare plătitor, respectiv aceştia să poată urmări şi înţelege sarcina fiscală ce le revine, precum şi să poată determina influenţa deciziilor lor de management financiar asupra sarcinii lor fiscale;

Păi dacă prevederea arată clar că trebuie ca aceste termene să fie PRECISE iar peste tot în codul fiscal se vorbește despre notificarea debitorului, ANAF este principalul care încalcă legea prin “tărăganarea” acestor termene.

De asemenea această stare de pasivitate este de natură să atragă răspunderea disciplinară, civilă și poate chiar și penală a celor ce trebuiau să urmărească recuperarea debitelor și de asemenea, atunci când suntem puși într-o asemenea situație, se poate invoca și principiul stabilit chiar de către Curtea de Justiție a U.E prin care se indică și în materie fiscală că proporționalitatea trebuie să fie baza de lucru pentru fiscaliștii din întreaga Uniune Europeană.

Mai multe detalii aici: http://îndrumări-juridice.eu

av.drd. Cuculis Adrian

Citește și:

Peste 11.000 de români în atenția fiscului. Cum poți afla dacă te numeri printre ei


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.