Populism în goana după încă un mandat. Un primar renunță la pensia pe care este posibil să nu o ia niciodată

-


În goana după încă un mandat, primarul PMP al oraşului Ulmeni, Lucian Morar, a luat o decizie ultrapopulistă care  prinde la electorat în contextul alegerilor locale din primăvara anului viitor. Astfel, profitând de adoptarea Codului Administrativ, edilul de Ulmeni a dat o declaraţie în faţa unui notar public, prin intermediul căreia renunţă de bună voie la pensia specială cuvenită, deşi are 41 de ani şi încă 24 de ani până la împlinirea vârstei standard de pensionare, timp în care îşi poate schimba opţiunea ori de câte ori doreşte.

 

Declaraţia primarulu Lucian Morar este nulă şi constituie doar o manieră mascată de campanie electorală în contextul în care articolul 210 din Codul Administrativ va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2020 şi ar putea să fie suspendat din cauza crizei de cash din sistemul bugetar, iar dreptul de indemnizaţie este condiţionat de mandat şi de vârsta standard de pensionare.

„Pe data de 8 iulie 2019 am semnat în faţa unui notar public hârtia prin care am autentificat că eu renunţ la pensia specială pe care o consider un furt. Astfel, prin încheierea de autentificare nr. 2439, eu, Lucian Morar, luând în considerare intrarea în vigoare, la data de 01.01.2020, a prevederilor art. 210 din OUG 57/2019 privind Codul Administrativ, în calitatea mea de primar al oraşului Ulmeni, judeţ Maramureş, declar pe propria răspundere şi în deplină cunoştinţă de cauză că renunţ de bunăvoie, definitiv şi irevocabil la dreptul conferit de lege privind indemnizaţia lunară pentru limită de vârstă (pensia specială) de care aş putea beneficia în urma mandatelor de primar şi de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş”, a declarat Lucian Morar.

Potrivit acestuia, pensiile trebuie acordate doar pe baza principiului contributivității, iar aleșii locali din Maramureș trebuie să îi urmeze exemplul.

”În ultimele zile am îndemnat, prin mesaje publice, mai multe persoane publice (ca exemplu îi dau pe domnul Gabriel Valer Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş şi pe domnul Cătălin Cherecheş, primarul Municipiului Baia Mare) să îmi urmeze exemplul şi să facă front comun în faţa acestui abuz îndreptat împotriva românilor de rând”, a adăugat edilul de Ulmeni, care consideră că introducerea pensiilor speciale este împotriva intereselor românilor.

În schimb, expertul în drept constituţională, Elenina Nicuţ consideră că declaraţia primarului din Ulmeni de renunţare la pensia specială este „vax albina” întrucât indemnizaţia „nu se acordă cu forţa, ci la cerere”.

„Dreptul la indemnizaţie e condiţionat nu doar de deţinerea funcţiei de primar, ci şi de îndeplinirea condiţiilor vârstei de pensionare. Omu’ are 41 de ani, deci, teoretic, ar mai avea cel puţin 20 de ani până atunci, timp suficient să se răzgândească, doar nici dracu’ n o să mai ţină minte, iar declaraţia aia e vax albina. Indemnizaţia cu pricina nu se acordă cu forta, ci la cerere. Deci nu e nevoie să renunţi pompos la ce nici nu ai încă, ci e suficient să nu faci cerere, după ce îndeplineşti condiţiile, desigur. Acest populism greţos, însă, prinde, nu degeaba e promovat în presă şi e considerat un mic erou. Al populismului greţos, dar erou. În stilul asta nu o să ne mai facem bine niciodată”, a subliniat Elenina Nicuţ.

În contextul lipsei de cash din sistemul bugetar, Guvernul Dăncilă este decis să reglementeze sistemul pensiilor speciale şi să le impoziteze progresiv astfel încât să se micşoreze deficitul. De asemenea, se vor interzice cumulul pensiei cu salariul pentru cei care lucrează la stat, o măsură folosită cu succes de Cabinetul Boc şi blamată după 2012 de guvernările succesive psd-iste.

Citeşte şi:

CCR a amânat încă odată verdictul asupra Codurilor Penale

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.