Povestea celui mai sadic criminal din istoria URSS. „Am fost o greşeală a naturii”

-


Andrei Romanovich Chikatilo (1936-1994) a rămas în istoria fostului URSS drept cel mai odios criminal în serie, pentru care a fost numit: „Măcelarul din Rostov sau Spintecătorul Roşu”. Acesta a fost condamnat de justiţia post-sovietică pentru 56 de crime, deşi numărul acestora a fost mult mai mare. De asemenea, specialiştii în medicină legală au arătat că Chikatilo a devenit un o bestie cu chip uman din cauza unei impotenţe sexuale cronice.

 

sursa foto: Bizarrepedia

Bestia din Rostov şi-a descoperit pasiunea pentru crimă încă din adolescenţă, iar la maturitate constatase că poate atinge orgasmul numai dacă înjunghia şi tranşa oameni vulnerabili, fără apărare.

Andrei Chikatilo s-a născut în 1936, în Ucraina. Copilăria acestui monstru cu chip uman a fost marcată de experimentele staliniste din agricultură şi implicit de marea foamete, cunoscută în istoria Ucrainei, drept Holodomor, fiind totodată una dintre cele mai grave catastrofe naționale ale ucrainenilor din istoria modernă, cu un număr de morți estimat la 7 milioane, scrie biography.com

Anna, mama lui Andrei, i-a spus acestuia că fratele lui mai mare a fost mâncat de vecini, o poveste care l-a marcat psihic în anii care au urmat. În adolescenţă, Chikatilo era timid şi pasionat de marea literatură rusă, însă descoperise că suferea de impotenţă. La 17 ani, acesta a încercat să violeze o copilă de 11 ani, iar la 27 de ani s-a căsătorit şi a avut chiar doi copii.

La vârsta de 35 de ani, bestia de pe Rostov a ajuns profesor de literatură rusă şi din acest moment au început problemele pentru acesta, fiind găsit vinovat de molestarea mai multor elevi şi scos din învăţământ. În tot acest răstimp, frustrările acestuia s-au intensificat pe fondul lipsei de satisfacţie sexuală. În 1978, pe când lucra ca funcţionar la fabrică a descoperit cum poate ajunge la orgasm, recurgând la crimă.

sursa foto: All That’s Interesting

Atunci a acostat atunci o fetita de 9 ani, Yelena Zakotnova şi a dus-o într-o casă părăsită, cu intenţia de a o viola. A încercat să întreţină un contact sexual, dar nu a avut erectie. Fetiţa a început să se lupte, iar Andrei a sufocat-o şi apoi a înjunghiat-o. În acele momente, bestia din Rostov a descoperit că putea avea erecţie.

Din cauza problemelor din justiţia sovietică, Andrei Chikatilo a scăpat de condamnare pentru că soţia sa i-a oferit un alibi, iar un tânăr care fusese deja arestat în închisoare pentru pedofilie şi-a luat asupra sa fapta lui Chikatilo. După acest episod, bestia din Rostov a stat liniştit trei ani, după care în 1981 a acostat o adolescentă de 17 ani, Larisa Tkachemko, într-o pădure de lângă fluviul Don. Aici, a încercat să o violeze, însă neavând erecţie a strangulat-o şi a mutilat-o cu dinţii.

În 1982, din iunie şi până în decembrie, a ucis opt persoane: tinere, prostituate, dar şi copii de ambele sexe. Întotdeauna scenariul a fost acelaşi: încerca să întreţină un act sexual normal, dar pentru ca niciodată nu a avut erectie îşi atingea satisfacţia ucigând. Situaţia de pe Don a atras atenţia Moscovei care a trimis o echipă de investigatori pentru a-i verifica pe toţi pedofilii şi homosexualii din zonă. În pofida acestor verificări amănunţite, Chikatilo a scăpat deşi crimele le făcuse în zona unde acesta locuia.

Deşi în zonă fuseseră aduse importante forţe poliţieneşti, Chikatilo şi-a continuat activitatea şi a mai omorât încă şapte persoane. Din 1984, Bestia de pe Don a pierdut şirul crimelor sale, omorând chiar şi câte două persoane pe zi. Faptul că îşi schimba frecvent locurile de muncă şi aria crimelor sale se extinsese, lucru care i-a derutat pe anchetatori.

sursa foto: thecrimemag.com

Gafele autorităţilor sovietice i-au permis lui Chikatilo să ucidă în voie

În schimb, modul de operare şi de mutilare al cadavrelor era acelaşi de fiecare dată, iar pe 13 septembrie 1984, Chikatilo a fost surprins de un poliţist în timp ce acosta o femeie, într-o staţie de autobuz. A fost arestat, audiat, dar poliţia l-a eliberat  în contextul în care nu găsiseră probe palpabile împotriva acestuia.

Pe de altă parte, autorităţile de la Kremlin au luat măsuri sporite pentru identificarea criminalului în serie, iar un medic psihiatru a reuşit să îi facă profilul psihologic care conţinea 65 de pagini. Acesta corespundea cu cel al lui Andrei Chikatilo. Greşelile anchetatorilor l-au pus în gardă pe criminal, prin intermediul scurgerilor de informaţii din presă, fapt care l-a determinat să îşi ţină sub control pornirile criminale. În 1986 nu a ucis nici o persoană, dar în anul următor a măcelărit trei persoane lângă Rostov. Tot trei crime a comis şi în 1988, iar în 1989 a ucis cinci persoane.

Chikatilo a oripilat opinia publică şi-n 1990 prin crimele sale, dar un poliţist sub acoperire a reuşit să-l prindă în zona unde comisese o crimă. Din acest moment, criminalul nu a mai scăpat întrucât probele erau evidente.

sursa foto: Reddit

Procesul lui Chikatilo a fost primul eveniment major din Rusia post-URSS, iar pe parcursul procesului acesta a fost ţinută într-o cuşcă de fier pentru a-l proteja pe asasin. Pe 15 octombrie 1992, Andrei Chikatilo a fost găsit vinovat de comiterea a 56 de crime. A primit câte o condamnare la moarte pentru fiecare dintre ele şi a fost executat pe 14 februarie 1994, cu un singur glonţ în cap.

 

Citeşte şi:

Românii și violul

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.