Povestea celui mai sângeros comisar al NKVD

-


Genrikh Grigoryevich Yagoda (1891-1938) a fost comisar al NKVD între 1934- 1936 și a supravegheat procesul și execuția foștilor lideri bolșevici, Lev Kamenev și Grigori Kamenev, deveniți incomozi pentru Stalin. În 1937, acesta a fost eliminat de la conducerea poliției secrete sovietice, judecat și executat pentru conspirație și troțkism, împotriva regimului stalinist.

sursa foto: Taboo Genocide

 

Yagoda s-a născut în localitatea Rybinsk într-o familie de evrei creștini și în 1907 s-a alăturat bolșevicilor. O perioadă a lucrat ca ucenic în atelierul de gravură a lui Yakov Sverdlov, iar după revoluția bolșevică din octombrie 1917, Yagoda s-a căsătorit cu nepoata fostului său patron și a fost promovat  rapid în rândurile poliției secrete bolșevice CEKA, care mai târziu se va transforma în NKVD, scrie jewage.org.ru.

În calitate de șef adjunct al GPU, Yagoda s-a ocupat de finalizarea canalului care a legat Marea Albă de Marea  Baltică, folosind muncă forțată din sistemul Gulag  între 1931 și 1933, cu prețul a sute de mii de morți. Pentru contribuția sa la construcția canalului a fost decorat cu Ordinul lui Lenin și I s-a încredințat și canalul Moscova-Volga, lucrare încheiată de succesorul său la conducerea NKVD, Nikolai Ejov.

La 10 iulie 1934, Iosif Stalin l-a numit comisar pentru afaceri interne pe Yagoda, funcție care includea  și supravegherea NKVD. Din această funcție, Yagoda a supravegheat uciderea șefului său direct Menzhinsky și a lui Serghei Kirov, devenit incomod pentru Stalin.

Yagoda a lucrat împreună Andrei Vyshinsky în organizarea primului proces spectacol  la Moscova, care a condus la urmărirea penală și execuția ulterioară a foștilor lideri sovietici Grigori Zinoviev și Lev Kamenev în august 1936, ca parte a Marii Epurării ordonate de Stalin la mijlocul anilor ’30.

Din postura de șef al NKVD, Yagoda a coordonat epurarea ofițerilor superiori ai Armatei Roșii și a arestat în perioada 1934-1935 mai mult de un sfert de million de cetățeni ruși, deveniți peste noapte dușmani ai lui Stalin. Sistemul Gulag a fost extins de acesta, iar munca forțată a devenit principalul pilon al economiei planificate sovietice.

sursa foto: Alamy

Cu toate acestea, Stalin a devenit din ce în ce mai deziluzionat de performanțele lui Yagoda. La mijlocul anului 1936, Stalin a primit un raport de la Yagoda, care detalia reacția publică nefavorabilă din străinătate față de Marea Epurare.

Raportul l-a înfuriat pe Stalin, care a văzut în acesta o încercare timidă a lui Yagoda de o opri execuția lui Mihail Tukhachevsky, mareșal al Uniunii Sovietice și fost comandant șef al Armatei Roșii. Stalin era deja nemulțumit de serviciile lui Yagoda, în mare parte datorită unei gestionări incorecte a asasinării lui Kirov și a eșecului său în fabricarea „dovezilor,” care să incrimineze  legăturile secrete ale  lui Kamenev și Zinoniev cu Okhrana (n.r. fosta poliție secretă a Imperiul Țarist).

Pe 25 septembrie 1936, Stalin a trimis o telegramă (co-semnată de Andrei Zhdanov) membrilor Politburo, prin intermediul căreia cerea eliminarea lui Yagoda de la conducerea NKVD.

„Considerăm absolut necesar și urgent ca tovarășul Ejov să fie numit în fruntea Comisariatului pentru Afaceri Interne al Poporului, pentru că Yagoda s-a dovedit a fi inegal față de sarcina de a expune blocul Trotskyit-Zinonivist”, se arată în textul telegramei trimise de Stalin.

O zi mai târziu, Ygoda a fost înlocuit de Ejov la conducerea NKVD și numit Comisar al Poporului pentru Poștă și Telecomunicații. În martie 1937, Ejov a anunțat arestarea lui Yagoda pentru contrabandă cu diamante, corupție și spionaj  în favoarea  Germaniei. De asemenea, Ejov a mai susținut că a fost stropit cu mercur în biroul său de Yagoda ca să-l omoare.

Istoricii ruși susțin că acuzația de corupție  în cazul lui Yagoda a fost cel puțin corectă. El a cheltuit patru milioane de ruble pentru decorarea celor trei case ale sale și pentru grădina sa cu peste 2000 de trandafiri și orhidei.

În timpul procesului lui Radek și Piatakov, Yagoda a extras mărturii de la inculpați, dezvăluind astfel în mod neașteptat că aceștia nu avea nici un diferend politic cu Stalin, fapt pe care procurorul de stat sovietic nu a putut să îl conteste.

sursa foto: alamy

Acest lucru l-a înfuriat pe Stalin, deoarece presupunea eliminarea inculpaților doar pentru a-și menține propria putere politică. Yagoda a câștigat grațiile lui Stalin în urmă cu opt ani în urmă când l-a înlăturat pe Nikolai Buharin.

În cele din urmă, Yagoda a fost găsit vinovat de trădare și conspirație împotriva guvernului sovietic în timpul procesului desfășurat în martie 1938.

„Vă aduc aminte, că pentru voi am construit două canale minunate!”, a declarat Yagoda la proces.

La scurt timp, după pronunțarea sentinței, Yagoda împreună cu 3000 de fideli din cadrul NKVD au fost executați prin împușcare.

sursa foto: dailymail.com

Citește și: 

Cazul Skripal. Rusia mai expulzează încă 50 de diplomați englezi de la Kremlin

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.