Povestea dictatorului care a inventat „câmpurile de execuţie”. „Am venit să desfășor o luptă, nu să ucid oameni”

-


Pol Pot (Saloth Sar, 1925-1998) a fost liderul suprem al khmerilor roşii din Cambodgia, iar în perioada 1976-1979 a instituit o dictatură a groazei, în numele căreia a ucis circa două milioane de oameni.  Filsofia dictatorului cambodgian avea în vedere desfiinţarea oraşelor, a banilor şi construcţia unui stat eminamente agrar, în „numele comunismului epocii de piatră”.

Pol Pot s-a născut la Saloth Sar pe 19 mai 1925, în provincia Kompong Thom din Cambodgia. A venit la putere ca lider al regimului comunist cambodgian, preluând controlul total asupra țării în 1975. În timpul domniei sale, care s-a încheiat în 1979, Pol Pot a supravegheat execuţia a  două milioane de oameni, în numele revoluţiei comunismului epocii de piatră. Gropile comune pe care le-au săpat oamenii săi pentru duşmanii regimului  au fost denumite „câmpurile de execuţie”.

sursa foto: Useful Stooges

Dictatorul cambodgian provenea dintr-o familie prosperă cu opt copii şi a beneficiat de o educaţie aleasă la o şcoală catolică franceză din Phnom Penh (capitala Cambodgiei), după care a beneficiat de o bursă guvernamentală pentru a studia la Paris radiolocaţia în 1949.

La Paris, s-a înscris în Partidul Comunist, preluând numele de Pol Pot. Când i s-a retras bursa de studii, Pol Pot a revenit în ţara natală, decis să contruiască un regim revoluţionar comunist.

În 1962, Pol Pot a devenit secretarul general al partidului său. Din cauză că ar fi  putut fi arestat ca urmare a crezului său marxist-comunist, el a fugit din Phnom Penh în anul următor. În 1970, prințul Norodom Sihanoukal Cambodgiei a fost răsturnat de la putere și înlocuit cu generalul  Lon Nol, care a avut sprijinul SUA.

După războiul civil, care a inclus bombardamente americane pentru a împiedica conducerea comunistă să preia Cambodgia, armata khmerilor roşii a preluat controlul asupra Phnom Penh, în primăvara anului 1975.

Din acest moment, calendarul cambodgian a fost numit drept „anul zero” pentru regimul dictatorial al lui Pol Pot. Regimul khmer a fost unul dintre cele mai brutale dictaturi din secolul XX. Pol Pot a fost influențată și impresionată revoluție culturală din  China lui Mao Tse-tung şi a urmărit distrugerea oraşelor şi evacuarea populaţiei urbane în zonele rurale şi agricole ale Cambodgiei.

sursa foto: All That is Interesting

Mai mult de două milioane de persoane au fost evacuate din Phnom Penh  în momentul când khmerii roşii au preluat în forţă puterea politică şi militară a ţării.

Foametea, violurile şi jafurile la drumul mare au fost elementele de la baza construcţiei regimului dictatorial al lui Pol Pot.

Până în 1979, khmerii roşii i-au executat pe cei pe care credeau că reprezentau „vechea societate burgheză”. Aceste execuţii în masă au inclus: intelectuali, comercianți, călugări budiști, foști oficiali guvernamentali și militari. În plus, aceștia i-au vizat  şi pe membrii minorităţilor etnice din Cambodgia. Jumătate dintre chinezii care locuiau în Cambodgia  au fost uciși, la fel ca și  cei 90. 000 de musulmani ai minorităţii Cham. O parte dintre etnicii vietnamezi  au fost expulzați, iar alţii executaţi sumar „pe câmpurile de execuţie”.

Potrivit estimărilor ONU, khmerii roşii au fost responsabili pentru unul sau două milioane de decese în Cambodgia. Cei care au supraviețuit terorii în masă a lui Pol pot au fost supuși controlului total al khmerilor roşii.

Guvernul a scos în afara legii banii, proprietatea privată, religia și cărţile. Dictatura a separat copiii de părinții lor, iar căsătoriile au fost forţate.

sursa foto: WashingtonState University

La sfârşitul anului 1978, intervenţia în forţă a Vietnamului în Cambodgia l-a înlăturat de la putere pe Pol Pot.

Pe măsură ce țara și-a deschis frontierele, lumea a devenit conștientă de ororile comise de regimul condus de Pol Pot. Câmpurile de ucidere au stat mărturie a atrocităţilor comise de khmerii roşii, iar lui Pol Pot i-au adus o condamnare pentru genocid pentru care nu a fost niciodată întemniţat.

În 1984, filmul „The Killing Fields”, regizat de către Roland Joffe şi prezentat de  Haing Ngor, a fost nominalizat la premiile Oscar şi a descris drama poporului cambodgian din vremea dictatorului Pol Pot.

Cel mai infam centru de interogare şi execuţie al duşmanilor revoluţiei lui Pol Pot  a fost Tuol Sleng (S-21), clădirea unui fost liceu catolic.  Aici, duşmanii regimului erau fotografiați, interogați și torturați. A fost denumit de khmerii roşii drept: „locul unde oamenii intră, dar nu mai ies niciodată”.

sursa foto: japantimes.co.jp

În 1985, Pol Pot a demisionat din funcția de șef al khmerilor roşii și a predat sarcinile administrative zilnice către un lider militar al facţiunii sale.

În ultimii ani de viaţă, Pol Pot şi-a petrecut timpul în arest la domiciliu pentru că a fost ocrotit de oamenii din partidul său şi nu a plătit niciodată pentru genocidul comis. Posibilitatea de a fi judecat de către un tribunal internaţional pentru crime împotriva umanităţii a venit mult prea târziu pentru Pol Pot care a murit pe 15 aprilie 1998 în condiţii misterioase.

Astăzi, încă se mai fac supoziţii asupra morţii sale în timp ce liderii khmerilor roşii susţin că existau premise să-l predea pe fostul dictator unui tribunal internaţional.

 Într-un interviu acordat în 1997 jurnaliştilor publicaţiei Economic Review Far Eastern, Pol Pot preciza: „Am venit să desfășor o  luptă,  nu să  ucid oameni. Chiar acum, te poți uita la mine: sunt o persoană salbatică? Conștiința mea este curată”.

sursa foto: alamy.com

Mai puteţi citi şi: Românul e speriat de sâni

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.