Povestea divei care a revoluţionat muzica şi moda. „Nu poţi da greş”

-


Freda Josephine McDonald (cunoscută publicului larg sub numele de Josephine Baker) s-a născut pe 3 iunie 1906 în  Saint Louise şi a murit pe 12 aprilie 1975, la Paris. A fost o dansatoare şi o cântăreaţă, care a simbolizat frumuseţea şi cultura afro-americană în Parisul anilor 20.

 

În vara anului 1926, la teatrul de revistă Folies Bergere era în vogă spectacolul muzical “La Revue Negre”. Parizienii se înghesuiau să vadă spectacolul datorită fascinaţiei acestora pentru cultura jazz şi a  senzaţiei pe care o transmitea Josephine Baker, diva născută în mahalalele sărăcăcioase din Saint Louis.

Josephine Baker a coborât pe scena teatrului dintr-un palmier în sânii goi şi cu o fustă cu perle şi cu şaisprezece banane şi a dansat lasciv spre deliciul publicului, uimit de mişcările acesteia.

sursa foto: College Fashion

În scurt timp, Josephine a devenit un star al  cluburilor  de noapte şi un produs de marketing: mii de păpuși cu chipul acesteia au fost vândute în întreaga Europă, iar femeile utilizau creme pe bază de unt de nuc pentru a avea tenul precum al său.

Dincolo de frumusețea și carisma ei, Baker a redefinit radical noțiunile de rasă și sex prin stil și performanță, într-un mod care continuă să aibă ecouri şi astăzi în modă şi-n muzică, de la Prada  până  la Beyonce.

În copilărie şi-n adolescenţă a fost babysitter pentru familiile bogate din oraş, iar un angajator chiar i-a ars mâinile drept pedeapsă pentru că ar fi pus mult săpun în rufe.

La vârsta de 15 ani, Josephine Baker a fost inclusă în showul de vaudeville Saint Louis Chorus, iar de aici a ajuns în Harlem unde a interpretat mici scenete muzicale.

În 1925, ea a ajuns în Franţa într-un show muzical pe un salariu de 1000 de dolari pe lună.
Sosirea acesteia la Paris a coincis cu obsesia elitei franceze pentru arta şi cultura afro-americană. De asemenea, în acest răstimp jazzul şi Charlestonul câştigă teren în mediile elitiste pariziene.

Când a intrat pe prima dată pe scena pariziană în acea ţinută provocatoare,  Baker a manipulat  imaginația publicului masculin. Trecându-și ochii, fluturându-și brațele, îmbrățișându-și șoldurile, împleticindu-și spatele a reuşit să depăşească stereotipurile în privinţa femeilor din acele vremuri.

Și totuși, în anii următori, fustele din banane s-au transformat din fructe de cauciuc într-o versiune puternică, agresivă, care inițial a rămas  revoluționară.

sursa foto: Getty Images

În 2006, Beyonce i-a adus un omagiu lui Josephine Baker, purtând o fustă din banane din cauciuc pe scena Fashion Rocks. La premiile de moda CFDA 2014, Rihanna a purtat o rochie inspirata din ţinutele de scenă ale lui Baker. De asemenea, în 2011 Prada a lansat o colecţie de haine inspirate din stilul celei care a fost Josephine Baker.

A stârnit opinia publică în momentul în care a pozat nud înfăşurată într-un voal diafan fotografului şi baronului George Hoyningen-Huene.

În 1927, Josephine Baker a lansat Bakerskin, o loţiune specială pentru piele şi Bakerfix, o soluţie pentru întreţinut părul.

sursa foto: Time Magazine

Graţie profiturilor obţinute în urma vânzărilor de produse cosmetice, Josephine Baker s-a mutat într-un conac cu 24 de camere din sud-vestul Franţei, unde a adoptat 12 copii din întreaga lume.

În timpul celui de-al doilea război mondial, Baker a ajutat Rezistența franceză cu arme, iar pe refugiaţii evrei i-a ascuns în castelul său.  Pentru meritele sale, statul francez a decorat-o cu cele mai înalte distincţii: Croix de Guerre, Médaille de la Résistance și Légion d’Honneur.

Pe 12 aprilie 1975, Josephine Baker a murit şi peste 20000 de parizieni au urmărit procesiunea funerară pe drumul de la L’Église la Madeleine. Aceasta a fost prima femeie afro-americană, care a fost înmormântată cu onoruri militare de către statul francez.

Moştenirea sa rămâne şi la un secol de la debutul său pe scena pariziană la fel de revoluţionară, iar fusta sa cu banane a fost lightmotivul piesei Lemonade a Rihannei.

Mai puteţi citi şi: Interviu cu un medic rezident: Am colegi care efectuează şi 10-11 gărzi pe lună, pe unde apucă, doar pentru a-şi putea ȋntreţine familia

 

 

sursa foto: Williams Sistahs


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.