Povestea fascinantă a Insulei Belina. Locul în care Ceaușescu și Dragnea au avut același interes

-


Insula Belina și brațul Pavel, care fac obiectul unui dosar la DNA, reprezintă un adevărat paradis, situat la 7 kilometri de comuna Seaca, unde, în anii ’80, regimul comunist a început o hidrocentrală.

Fostul premier Victor Ponta și Liviu Dragnea (pe atunci vicepremier) au promis că vor continua proiectul, dar Ponta s-a răzgândit și a spus că va construi acolo un aquapark. Într-un final, Insula Belina și brațul Pavel au fost scoase din circuitul public și au ajuns, via CJ Teleorman, în administrarea unei firme private, Tel Drum, în spatele căreia s-ar afla Liviu Dragnea, liderul PSD.

Insula, unde Liviu Dragnea s-a filmat la pescuit cu fostul premier Sorin Grindeanu, este un domeniu retras de aproape 300 de hectare mărginit de Dunăre, braţul Pavel care merge paralel cu fluviul, iar între cele două se află Belina, potrivit „Adevărul”.

 

 

 

 

 

Aici, în urmă cu aproape 4 decenii, în 1978, Nicolae Ceaușescu împreună cu preşedintele bulgar Todor Jifkov demarau proiectul hidrocentralei de la Seaca.

„A fost vorba de hidrocentrala Turnu Măgurele din timpul lui Ceauşescu. S-a făcut dig, mai erau de făcut birouri, apartamente, tot ce trebuie. După Revoluţie, s-a devastat totul”, spunea primarul PSD din Seaca Lucian Călin, pentru gîndul.info, în 2012.

Și pentru că la construcția hidrocentralei era nevoie de oameni, comuna Seaca a fost populată cu 3000 de români aduși de prin toate colțurile țării. „Muncitorii aduşi de Ceauşescu au lucrat, pentru început, la un dig prin care urma să se facă legătura între sat şi insula Belina aflată la câţiva kilometri. În paralel cu lucrările la hidrocentrală, la marginea satului Seaca se punea bazele unui oraş. Erau barăci pentru muncitori, separat, familişti şi nefamilişti, pentru că unii veniseră cu nevestele şi cu copii. Erau birouri pentru şefi, grădiniţă pentru copii. Un furnicar de oameni. Se ridica o clădire cu etaj unde avea să fie şcoală. Aici era curent electric, canalizare, condiţii pe care, poate, nu le găseai în alte sate din judeţ”, povestea în anul 2014, pentru „Adăvărul”, Lucian Călin, primarul din Seaca.

Din cauza unor neînțelegeri cu bulgarii, în anul 1983 lucrările au fost stopate, fiind reluate însă trei ani mai târziu. ”Se ajunsese departe. Erau montate turbini sub apă, se făcuse culoar până la insulă. Era avansată lucrarea. Doi ani dacă mai întârzia Revoluţia, era gata şi Seaca era oraş”, mai spunea primarul Lucian Călin.

Între timp, a venit Revoluția, iar construirea hidrocentralei a fost oprită. Oamenii care au lucrat la construirea ei ani la rând au ales să plece în locurile de baștină.

Proiectul nu a fost abandonat definitv. În vremea Guvernului Năstase, s-a decis ca hidrocentrala să se mute la Islaz, o altă localitate din Teleorman, situată la Dunăre. Asta se întâmpla în anul 2002. După mai multe licitaţii eşuate și probleme cu expropierile, proiectul a fost abandonat, mai scriu jurnaliștii de la Adevărul. În 2009, Emil Boc, premierul de atunci, a încearcat să reactiveze proiectul, însă tot fără succes, pentru că, la Islaz, au fost descoperite două specii de păsări rare.

Peste 3 ani, în campania din 2012, Victor Ponta și Liviu Dragnea le-au promis teleormănenilor reluarea proiectului. Peste un an, într-o ședință de Guvern din luna noiembrie, insula și brațul Dunării intră în administrarea TelDrum, deși atunci când a trecut la CJ Teleorman s-a promis un parc de agremenent pentru teleormăneni.

”Am avut două opţiuni, peste Olt, la Islaz sau peste Dunăre, la Seaca în colaborare cu bulgarii. Personal optez pentru a doua variantă. Asta ar înseamna şi construirea unui pod peste Dunăre. Suntem în discuţii cu partenerii bulgari. Am discutat deja şi cu două companii mari care ar putea să efectueze lucrarea. Fac precizarea că nu pot fi făcute amândouă”, declara Liviu Dragnea în calitate de vicepremier în Guvernul Ponta.

Însă orice șansă de a se continua construirea termocentralei pare să se fi ruinat în noiembrie 2013 atunci când, printr-o hotărâre de Guvern, Insula Belina și brațul Pavel au trecut de la Apele Române la Consiliul Județean Teleorman, și mai apoi la TelDrum, care plătește

Am contactat un expert în energie pe care, sub umbrela anonimatului, l-am întrebat ce șanse sunt ca acest proiect să fie continuat, la mai bine de 36 de ani de la primele lucrări. „Dragnea conduce România. Dacă vrea să continue proiectul, îl va continua, că doar el dirijează Guvernul. Dacă nu, va continua să pescuiască știucă”, ne-a declarat acesta.

(FOTO: HotNews)

Citește și:Dosarul Belina. DNA a făcut plângere împotriva lui Tudorel Toader

Dosarul Belina. PSD îi dă șah lui Kovesi. Shhaideh și Plumb refuză să demisioneze

Dosarul Belina. Ponta jură că nu l-a denunțat pe Dragnea și îi cere demisia


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.