Povestea festivalului rock’n’roll care a schimbat lumea. „Trei Zile de Pace, Sex şi Muzică”

-


Festivalul Woodstock (15-18 august 1969) a devenit reprezentativ pentru cultura hippie de la sfârşitul anilor ’60, când societatea americană protesta împotriva „războiului din Vietnam”. Timp de trei zile participanţii la festival s-au bucurat din plin de sex, droguri, linişte şi muzică rock ‘n roll.

sursa foto: victorenglebertphotography.blogspot.com

Conceput sub deviza „Trei Zile de Pace şi Muzică”, Woodstock a fost un produs al unui parteneriat încheiat între John Roberts, Joel Rosenman, Artie Kornfield si Michael Lang. Ideea acestora era ca evenimentul să le aducă suficienţi bani, pentru a putea construi un studiou  de înregistrări în apropierea oraşului New York, scrie history.com.

După ce nu au reuşit să găsească nicio locaţie potrivită pentru eveniment în New York, cei patru promoteri  au organizat  în cele din urmă, festivalul de muzică hippie la 50 kilometri de Woodstock, pe terenul unei ferme din Bethel.

Până la startul festivalului, organizatorii vânduseră circa 186.000 de bilete şi nu se aşteptau să vină mai mult de 200.000 de persoane.  Temându-se că nu  puteau să  controleze mulțimea care venise pentru  acest eveniment, organizatorii le-au permis tuturor să participe gratuit.

sursa foto: spell

Aproape o jumătate de milion de oameni au participat la Woodstock, blocând drumurile din jurul fermei din Bethel.

Miercuri, 13 august (cu două zile înainte de începerea festivalului), în apropierea scenei  de la Woodstock,  erau deja strânse aproximativ 50.000 de persoane. Poliția a trebuit să întoarcă mii de mașini din drum, deşi se estimează că aproximativ 500. 000 de oameni au ajuns la Woodstock.

sursa foto: history.com

Nimeni nu a crezut că se va strânge jumătate de milion de oameni. Autostrăzile din zonă  deveniseră locuri de parcare, în timp ce oamenii îşi abandonaseră maşinile pe şosele şi plecaseră  pe jos spre Woodstock.

Traficul a fost atât de îngreunat astfel încât organizatorii au trebuit să aducă elicoptere pentru transferarea artiștilor din oraş către scenă. În ciuda tuturor problemelor organizatorilor, Festivalul Woodstock a început la timp.

Vineri seara, pe 15 august 1969, Richie Havens s-a urcat pe scenă și a deschis oficial festivalul. Sweetwater, Joan Baez și alți artiști populari au cântat, vineri seara. Pe 16 august, după prânz a început cu Quill şi a continuat până duminică dimineața, în jurul orei 9.

sursa foto: woodstock.com

Ziua a continuat cu muzicieni precum: Santana, Janis Joplin, Grateful Dead și The Who. Festivalul oficial s-a încheiat duminică, deşi 150.000 de oameni rămăseseră  să-l asculte pe Jimi Hendrix, care şi-a încheiat recitalul abia luni la amiază.

În ciuda coziilor infernale la apă, la toaletă şi a noroiului, festivalul de la Woodstock  a fost un mare succes. Mulţimea s-a bucurat din plin de muzică, libertate, sex, nuditate şi droguri. Organizatorii acestui eveniment au reuşit să achite datoria de peste un milion de dolari în urma festivalului, ca urmare a succesului de casă al filmului dedicat festivalului de la Woodstock.

Pentru fanii hippies nu a contat noroiul de pe câmpul Yasgur, ci performanţele muzicale ale lui Janis Joplin, Arlo Guthrie, Joe Cocker, Joan Baez, Creedence Clearwater Revival, The Grateful Dead, Jefferson, Stills, Nash și Young.

Cel mai fascinant moment al festivalului  pentru fani a fost recitalul  de închidere al lui Jimi Hendrix, care a interpretat solo la chitară electrică piesa: „ The Banner Star Spangled”.

sursa foto: Conseguence of sound

Deşi au avut puține facilități de igienă și cazare, participanţii festivalului de la Woodstock au descris atmosfera drept haotică, fără violenţe. Atunci, un adolescent a murit călcat de un tractor, iar un altul, din cauza unei supradoze de droguri.

De asemenea, la Woodstock s-au interpretat cântece împotriva războiului din Vietnam, care au încântat publicul participant. Mai târziu, cultura tinerilor din perioada anilor ’60 a fost redenumită prin sintagma „Woodstock Nation”.

În 1994, la Saugerties (New York), Bob Dylan a prezentat Woodstock II, care a atras circa 300.000 de tineri.

sursa foto: Time

Mai puteţi citi şi: Prima declarație a polițistului suspectat de pedofilie: „Iubesc copiii”

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.