Povestea geniului nazist din spatele programului aerospaţial american

-


Wernher von Braun (1912-1977) a fost un inginer de origine germană, care a dezvoltat tehnologia rachetelor în Germania lui Adolf Hitler, şi apoi în SUA. Acesta a fost unul dintre cei mai importanți oameni de ştiinţă nazişti, care la finalul celui de-al doilea război mondial a acceptat să lucreze la dezvoltarea programului aerospaţial al SUA, în vremea Războiului Rece.

sursa foto: JWRinzler

 

Inginerul și expertul în rachete, Wernher von Braun s-a născut la Wirsitz (n.r. astăzi oraşul Wyrzysk din  Polonia), pe 23 martie 1912, într-o familie de aristocraţi prusaci. După ce a primit un telescop din partea mamei sale la o vârstă fragedă, von Braun a dezvoltat o pasiune pentru astronomie. În 1925, Von Braun a început să citească „Die Rakete zu den Planetenrumen” (n.r. Racheta în spațiul interplanetar al lui Hermann Oberth) şi s-a apropiat de ştiinţă şi matematică.

Von Braun s-a înscris la Institutul de Tehnologie din Berlin la sfârșitul anilor 1920, și a absolvit cu diplomă de excelenţă  ingineria mecanică în 1932. Apoi, s-a înscris la Universitatea din Berlin, pentru a studia astro-fizica. Pe parcursul studiilor sale berlineze, von Braun a efectuat cercetări aprofundate asupra rachetelor, pentru care a primit un grant de la Departamentul Strategic al  armatei germane.

Prin intermediul acestui grant de cercetare, von Braun a dezvoltat instalaţia cu combustibil solid pentru rachete, iar în 1934 i s-a acordat doctoratul în fizică, pentru această invenţie. Tot în acest an, von Braun a reuşit cu succes să lanseze două rachete alimentate cu combustibil lichid care a zburat circa 1,5 mile.

sursa foto: NASA

În 1940,  von Braun şi echipa sa au dislocaţi de nazişti în localitatea Peenemünde, un sat din nord-estul Germaniei, unde au dezvoltat racheta supersonică antiaeriană Wasserfall și cea balistică A-4.

A-4 a devenit cunoscută în timpul celui de al doilea război mondial, sub numele de „V-2”, adică „Vengeance Weapon 2”. În scurt timp, Adolf Hitler a devenit interesat să folosească V-2 în scopuri militare, iar când von Braun a refuzat să coopereze cu Gestapo, a fost închis pentru acuzații de spionaj. Nu după mult timp, Hitler l-a eliberat personal pe von Braun pentru că avea nevoie de rachetele sale.

În ciuda faptului că niciodată nu au primit aprobarea lui von Braun, forțele militare germane au folosit rachetele V-2 împotriva Marii Britanii în 1944.

sursa foto: Medium

În 1945, von Braun și întreaga sa echipă de cercetători s-au predat trupelor americane. Semnând un contract pe un an cu armata americană, von Braun  şi echipa sa au fost duşi în America. Aici, von Braun  a devenit  directorul tehnic al Proiectului de rachete comandat de armata americană din Alabama, în anul 1952.

Acolo, împreună cu dr. William H. Pickering și Dr. James A. van Allen, a fost parte integrantă a echipei, care a lansat cu succes primul satelit artificial american, Explorer I, pe 31 ianuarie 1958. Von Braun a fost responsabil pentru prima etapă a dezvoltării rachetei Redstone Juno-I, care a lansat Explorer I. În plus, sub conducerea sa, au fost dezvoltate rachete balistice intermediare Jupiter (IRBM) și rachete Pershing. În această perioadă, Von Braun a devenit și cetățean al SUA, în 1955.

În perioada 1960-1970, von Braun a dezvoltat vehicule spațiale: Saturn IB și Saturn V, precum și racheta Saturn I folosită de misiunea Apollo 8, în 1969. Fiecare lansare a fost cu succes pentru echipa sa.

În 1972, von Braun a devenit vicepreședinte al companiei aerospațiale Fairchild Industries, Inc şi a înfiinţat Institutul Național pentru Cercetarea Spațiului.

sursa foto: PBS

Von Braun a murit pe 16 iunie 1977. De-a lungul carierei sale de peste Ocean, von Braun a primit multe premii pentru cercetările sale din domeniul fizicii şi al rechetelor. Astăzi, von Braun este încă considerat unul dintre cei mai importanți specialiști în arme, din domeniul rachetelor și al propulsiei din Statele Unite, în pofida trecutului său nazist.

sursa foto: National Air and Space Museum

Citeşte şi:

Ce ar trebui să știm despre Săptămâna Patimilor

 

 

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.