Povestea judecătorului care a luptat până în ultima zi a vieţii sale cu Mafia. “Viața este o misiune, datoria este legea supremă”

-


Pe 23 mai 1992, întreaga Italie s-a cutremurat ca urmare a violenţei cu care fusese asasinat cel mai celebru judecător anti-Mafia, care îndrăznise „să descifreze” circuitul banilor negri dintre capii Cosa Nostra şi statul italian. Giovani Falcone este şi astăzi la 26 de ani de la dispariţia sa fulgerătoare, un erou al luptei anti-Mafie, pe care Republica Italiană nu l-a uitat, fiind comemorat an de an în panteonul bisericii din San Domenico, unde îşi doarme somnul de veci.

sursa foto: Studenti.it

„În Italia, Giovanni Falcone este considerat un erou al luptei împotriva mafiei, declara Marcelle Padovani, jurnalist francez, specializat în politica italiană, co-autor al unei lucrări editate împreună cu Giovanni Falcone, care s-a vândut într-un tiraj de peste 1 milion de exemplare.

În primăvara anului 1992, Cosa Nostra reuşea prin violenţa şi cruzimea asupra familiei judecătorului Giovanni Falconne şi a soţiei acestuia, Francesca Morvillo, judecător la Curtea de Casaţie, să producă un adevărat şoc în societate şi-n statul italian. Atunci, o explozie pe autostrada care lega aeroportul de centrul oraşului Palermo arunca în aer maşina blindată în care călătorea familia Falcone.

Poliţia preciza atunci că o jumătate de tonă de explozibili fusese ascunsă într-o conductă de pe carosabil şi detonată printr-o telecomandă în momentul când convoiul de trei maşini blindate care îl escorta pe Giovanni Falcone trecea prin zonă. Trei ani mai târziu, autorităţile judiciare italiene, în 15 mai 1995, reuşea să îi condamne la ani grei de puşcărie pentru acest odios asasinat pe 41 de capi ai celebrului clan mafiot Corleone şi pe liderul acestora, Toto Rina.

sursa foto: IBTimes.uk

„Membrii Cosa Nostra au avut o ură profundă pentru Giovanni Falcone. Nu l-au iertat pentru loviturile pe care le-a adus acestora”, declara Marcelle Podovani.

Povestea magistratului Giovanni Falcone începe în 1970 odată cu sporirea influenţei Mafiei în economie şi-n politica de la vârful statului italian. Acesta a devenit un simbol al luptei împotriva Mafiei în 1986, odată  cu celebrul proces prin care 475 de persoane dovedite că aveau strânse legături cu aceasta, au primit condamnări de circa 2665 de ani de închisoare.

„Giovanni Falcone a înțeles limba mafiei, făcută din semne, tăcere şi jumătăţi de cuvinte. El a câștigat încrederea căpitanului Tommaso Buscetta. Acest proces a fost o mare victorie pentru el, pentru că a arătat că liderii mafiei ar putea fi condamnați pe viaţă”, afirma Marcello Padovani.

sursa foto: Radioluce.it

Potrivit acestuia, Giovanni Falcone s-a simţit izolat în lupta sa cu Mafia de către un sistem care refuzase să îi acorde sprijin financiar suplimentar în acţiunile sale contra liderilor Cosa Nostra.

Pe 20 iunie 1989, o pungă plină cu dinamită a fost descoperită în fața vilei judecătorului Falcone din Addaura, lângă Palermo. Poliţia italiană nu a reuşit să clarifice niciodată acest caz,care a fost un prim avertisment din partea Cosei Nostra adresat lui Giovanni Falcone. Acesta şi-a luat măsuri suplimentare de securitate, deşi ştia că fusese condamnat la moarte de către liderul clanului Corleone, Toto Rina.

În tot acest răstimp, Falcone a trăit sub protecția constantă a  douăzeci de carabinieri, călătorea într-o maşină blindată şi îşi continua cu stoicism lupta împotriva liderilor Cosa Nostra.

Guvernul şi oficialii de la cârma de atunci a justiţiei italiene l-au marginalizat pe Giovanni Falcone, căruia treptat I s-au luat dosarele grele de corupţie, unde erau implicaţi importanţi lideri mafioţi din Sicilia. A fost obligat să se întoarcă la Roma în vara anului 1991 unde a fost încadrat la serviciul penal al Ministerului de Justiţie.

sursa foto: elindependiente.com

Înainte de asasinarea acestuia, Italia a mai pierdut trei judecători anti-Mafia în atentate similare în 1970, 1979 şi 1983, în contextul în care Mafia a dorit constant să forţeze o negociere cu Guvernul pentru eliberarea unor importanţi lideri sicilieni, condamnaţi la pedepse foarte mari. O situaţie similară s-a petrecut şi cu procurorul Paolo Borsellino, care a murit împreună cu gărzile sale într-o explozie la Palermo, în iulie 1992.

Alte atacuri mafiote au avut loc la Roma, Florența și Milano în 1993 și 1994, soldate cu 10 morți și  peste 100 răniți. Guvernul Italiei de atunci a cedat presiunii liderilor Cosa Nostra şi a redus condamnările şi condiţiile de detenţie a peste 300 de lideri mafioţi, slăbind sistemul de Justiţie.

„Dar astăzi, Cosa Nostra este o organizație în mare dificultate, liderii ei  sunt în închisoare şi au fost înlocuiți de omologii lor calabrezi și napoletani”, sublinia Marcelle Padovani.

sursa foto: mediaset.it

Judecătorul Falcone considera Mafia o ființă umană care are un început, un punct culminant și un scop. În 1991, cu câteva luni înainte de moartea sa, acesta i- a acordat un interviu jurnalistului francez Marcelle Padovani unde a spus cum a reuşit să descifreze lumea ascunsă a Cosa Nostra.

Câteva date biografice:

Giovanni Falcone s-a născut pe 18 mai 1939 în Palermo, într-o familie de intelectuali care i-a ghidat drumul vieţii către o carieră de magistrat. După ce a absolvit Dreptul în 1964, Giovanni Falcone a decis să lupte împotriva Mafiei, motivat de masacrul de la Viale Lazio (1969), asasinarea jurnalistului Mauro de Mauro (1970), detonarea procurorului Scaglione (1971).  În 1976, şansa i-a surâs lui Falcone odată cu înfiinţarea Comisiei Anti-Mafia.

sursa foto: tg 24.sky.it

El a devenit judecător la tribunalul din Palermo în 1979. Prima sa investigație majoră a avut drept ţintă familia mafiotă Spatola, reuşind să obţină prin  înregistrări ambientale date importante despre circuitul spălării banilor negri. Această metodă de investigaţie în lupta împotriva Mafiei i-a adus un mare prestigiu tânărului magistrate Falcone care a reuşit să obţină ani grei de puşcărie pentru temutul clan mafiot Spatola. Timp de 11 ani, Falcone a luptat împotriva Mafiei şi a reuşit să îi înţeleagă mecanismele de spălare a banilor.

Între 1984- 1987, investigaţiile sale au scos din joc importanţi lideri mafioţi sicilieni, dar a fost trădat de colegii săi din sistem controlaţi prin bani murdari de clanurile mafiote.

sursa foto: focus.it

Citeşte şi:

Povestea celui mai periculos spion al Aliaţilor din vremea celui de-al doilea război mondial. Nume de cod: Marie Monin

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.