Povestea mașinii de criptat a armatei germane, vândută cu 45.000 de euro. Cum a ajuns la un român

-


Artmark ne propune o “Enigmă”. Pentru că marți a reușit să vândă o mașină de criptat folosită de armata germană (Wehrmacht) în 1941 cu suma de 45.000 de euro. Halucinant, având în vedere că valoarea acesteia era nu demult de doar 100 de euro, atunci când a fost achiziționată colecţionar de la un târg de vechituri.

Maşinăria „Enigma I”, folosită de armata germană în cel de-al Doilea Război Mondial s-a vândut în cadrul Licitaţiei de Arme de Colecţie şi Militaria.

„Știm de la deponentul lotului că a cumpărat-o dintr-un târg bucureștean de la o persoană care habar nu avea ce anume vindea. Se-ntâmplă adesea. Vânzătorul din târg nu reușise să afle pe unde se introduce hârtia, fiind convins că are de-a face cu o mașină de scris… Nu știm cu cât s-a cumpărat ea din piață pentru că deponentul nu a vrut să ne dezvăluie acest lucru”, a declarat pentru Jurnalistii.ro Valeriu Sângeorzan, Business Development, PR & Communication Director Artmark.

Așadar, mașina Enigma ieșită din tiparele clasicului, care criptează la rândul ei alte „enigme”, s-a amestecat marți, în Licitația de Arme de Colecție și Militaria, printre mai multe obiecte însemnate de istorie: pușca de vânătoare fabricată în 1933 pentru Regele Carol II, decorată cu aur, confiscată și modificată apoi pentru Nicolae Ceaușescu, săbii de paradă purtând cifrul Regelui Carol I, al lui Carol al II-lea sau al Regelui Mihai I, Ordinul Ferdinand, instituit în 1929, o fotografie de presă surprinzându-l pe M.S. Regele Mihai I încercând o mitralieră rusească sau o fotografie a domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Și nu în ultimul rând, Enigma s-a învecinat și cu uniforme de paradă, insigne, medalii și alte atribute ale onoarei și mândriei militare. Și a câștigat, reușind să fie vândută cu o sumă impresionantă.

Citește și: Firea aduce kitsch-ul din casă în București. Clădiri-monument vopsite ilegal


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.